Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izborna promidžba: Restart s manjkom od 2,2 milijuna, pet sudionika pod prijetnjom od novčane kazne

Izborne troškove stranke i koalicije 'pokrit' će naknadom koju država isplaćuje za svaki osvojeni saborski mandat, a koja iznosi 135 tisuća kuna po mandatu
06. kolovoza 2020. u 12:50 5 komentara 4028 prikaza
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Restart koalicija koju je činilo devet stranaka predvođenih SDP-om promidžbu za saborske izbore zaključila je s manjkom od 2,2 milijuna kuna, pokazuje cjelovito financijsko izvješće koje je u četvrtak objavljeno na mrežnoj stranici Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

Zagreb: Doček izbornih rezultata u stožeru HDZ-a financijsko izvješće HDZ objavio koliko je i na što najviše potrošio novca u izbornoj kampanji

Na toj stanici od četvrtka su objavljena cjelovita izvješća 50, od ukupno 55 stranaka, koalicija i kandidata koji su se u srpnju natjecali za Hrvatski sabor, pet sudionika nije u propisanom roku dostavilo svoje izvješća, pa im prijete novčane kazne

Među objavljenim izvješćima su i ona pet najvećih stranka i koalicija: HDZ-a, Restarta,  DP Miroslava Škore, Mosta NL i platforme Možemo. Uz Restart koaliciju, promidžbu je s manjkom zaključio i Škorin DP.

Donacije i uglednici: Od 30 tisuća do 548 kuna

Primici za promidžbu Restart koalicije iznosili su 10,6 milijuna, no potrošila je 12,7 milijuna.

Grafičke i tiskarske usluge stajale su je 1,4 milijuna kuna, različiti oblici oglašavanja oko osam milijuna. Na televizijsko oglašavanje potrošila je 3,2 milijuna, na oglašavanje plakatima i na portalima po 1,4 milijuna, na radijsko oglašavanje oko 1,2 milijuna, ono na društvenim mrežama 650 tisuća kuna itd.

Većina primitaka vlastita su sredstva, odnosno sredstva stranaka koje su činile tu koaliciju, donatori su joj uplatili nešto manje od 700 tisuća kuna.

Varaždinska Vodogradnja uplatila je 50 tisuća kuna, Izgradnja Zaprešić 20 tisuća, Tehnix iz Donjeg Kraljevca 10 tisuća kuna.

Zagreb: Klub zastupnika SDSS-a o napadu na Srbe i područja Knina Financijsko izvješće SDSS prvi objavio koliko je potrošio za izbore

Stranački uglednici uplaćivali su različite iznose, od maksimalno dopuštenih 30 tisuća kuna, koliko je uplatio Siniša Hajdaš Dončić, do 548 kuna (četiri puta po 137 kuna), koliko je uplatio dugogodišnji zastupnik HSU-a Silvano Hrelja .

Riječki gradonačelnik Veljko Obersnel donirao je 16 tisuća kuna, nova saborska zastupnica Marina Opačak-Bilić 15 tisuća kuna, po 10 tisuća kuna župan primorsko-goranski Zlatko Komadina, novoizabrani zastupnici Renata Sabljar-Dračevac i Vinko Grgić, zagorski župan Željko Kolar itd.  

DP: Najveći donator tvrtka Shimadzu

DP Miroslava Škore promidžbu je zaključio s manjkom od 14.800 kuna, primci su mi bili 2,968.859 kuna, troškovi 2,983.659 kuna.

Pokret se najviše oglašavao na televiziji, što ga je stajalo oko 640 tisuća kuna, najmanje (oko 75 tisuća kuna) u tiskanim novinama.

Od donatora je dobio 307 tisuća kuna, najviše – 40 tisuća kuna od tvrtke Shimadzu iz Zagreba. Tvrtka Tehnix, koja je donirala i nekim drugim političkim strankama, Domovinskom pokretu uplatila je 10 tisuća kuna. Po 27 tisuća kuna uplatile su mu tvrtke Dicentra i Filir iz Vukovara.

Od viđenijih članova, 30 tisuća kuna donirala je Ruža Tomašić.

VIDEO Dragan Bagić i Mate Mijić komentiraju rezultate izbora

Most NL za promidžbu je potrošio 1,732.149 kuna, primici su mu bili 1,744.292 kuna, što znači da ima višak od 12 tisuća kuna.

Glavinu promidžbe Most je financirao vlastitim, dakle stranačkim sredstvima, od 19 donatora dobio je samo 84 tisuće kuna. Najveća, i jedina takva, jest donacija od 30 tisuća kuna koju je uplatila širokoj javnosti nepoznata Nedjeljka Sekulić. Na popisu donatora nema Mostovih uglednika niti široj javnosti poznatih osoba.

Možemo! Nema traga Tedeschijevim donacijama

Politička platforma Možemo! u promidžbi je potrošila 765.989 kuna, primici su joj bili tek neznatno manji, 765.992 kune, dakle u plusu je tri i pol kune.

Od 341 donatora, mahom fizičkih osoba, dobila je 192 tisuće kuna.

Iako se proteklih dana medijskim prostorom provukla informacija da je tu zeleno-lijevu koaliciju financirao poduzetnik Emil Tedeschi, potvrde za to nema na popisu od 341 donatora. Većina donacija iznosi po nekoliko stotina kuna, malo je onih u tisućama, najveća iznosi 20 tisuća i samo je jedna takva.

Jedna od većih je donacija Bojana Glavaševića, iznosi 15.600 kuna.

Sisak: Županijski SDP govorio na temu "Županija na rubu bankrota" NIKOLA DOMITROVIĆ Predsjednik županijskog SDP-a dao ostavku: SDP-u slijedi bolno prizemljenje već na lokalnim izborima

Većina donatora nepoznata je široj javnosti, od poznatijih, platformu su skromnim iznosima donirale nekadašnje članice nevladine udruge Gong Suzana Jašić (500 kuna) i Sandra Pernar (1500 kuna), meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar (sto kuna), član Programskog vijeća HRT-a Nikola Baketa (200 kuna), sindikalist Mijat Stanić (500 kuna) itd.  

Platforma se najviše oglašavala na radiju i društvenim mrežama, što ju je ukupno stajalo 465 tisuća kuna, najmanje na televiziji i u novinama (ukupno oko 6500 kuna).

HDZ: Bistra iz Đurđevca donirala 200 tisuća kuna

HDZ je promidžbu zaključio s plusom od oko 7500 kuna, potrošila je 15,877.845 kuna, dok su joj primici iznosili 15,885.411 kuna.

Stranka je ranije objavila da je u državni proračun vratila 75.700 kuna neželjenih i nedopuštenih donacija, najveći dio odnosio se na tvrtke koje su koristile potpore države za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim koronavirusom.

HDZ je za promidžbu iz vlastitih sredstava doznačio 11,6 milijuna, a partnerska stranka HSLS 202 tisuće kuna.

Od 539 donatora, stranka je dobila 4,1 milijun kuna, nekoliko je velikih: tvrtka Bistra iz Đurđevca uplatila je maksimalno dopuštenih 200 tisuća kuna (150 tisuća, pa 50 tisuća), Hospitalija trgovina iz Svete Nedelje 120 tisuća kuna, Agrochem-Maks d.o.o iz Zagreba i karlovački HS Produkt po 100 tisuća kuna, vinkovački AMM donirao je 50 tisuća kuna.

Gordan Maras održao konferenciju na temu financija Grada Zagreba KRAJ JEDNE ERE Maras se emotivnim statusom oprostio od Sabora: Nakon 12 godina danas sam zadnji dan zastupnik

Najznačajniji izborni troškovi HDZ-a odnosili su se na oglašavanje na televiziji (3,8 milijuna) na grafičke i tiskarske usluge (2,3 milijuna), na oglašavanja na portalima (2,2 milijuna) itd.

Naknada ne smije prijeći ostvarene troškove

Izborne troškove stranke i koalicije ''pokrit će'' naknadom koju država isplaćuje za svaki osvojeni saborski mandat, a koja iznosi 135 tisuća kuna po mandatu. S obzirom na to da ih je HDZ osvojio 66, trebalo bi mu pripasti naknada od 8,9 milijuna kuna, strankama okupljenima u Restart koaliciji (41 mandat) 5,5 milijuna kuna, Škorinom DP-u (16 mandata), 2,2 milijuna kuna, Mostu (osam zastupnika) 1,1 milijun kuna, a platformi Možemo! (sedam zastupnika) 945 tisuća kuna.

Za tri osvojena mandata koaliciji IP, Fokus i Pametno pripada 405 tisuća kuna naknade, isto kao i Pupovčevu SDSS-u.

Vlada, u čijoj je ovlasti utvrditi visinu naknade, jasno je naznačila da se izbornim sudionicima naknada ne smije isplatiti u iznosu većem od troškova koje su imali.

Zvonimir Despot
Što se to dogodilo s Milanovićem? Ovo se ne bi usudio kazati ni Tuđman
Umjetnost kao terapija
Umjetnost kao terapija
Doživite kulturu u metropoli – ovo ne biste smjeli propustiti
  • stefj:

    SDP je i za prošle izbore ostao dužan okolo poduzećima koja su radila za njih, naročito za lokalne izbore. Bernardić se zadužio i pokrio mali dio toga, no dobar dio dugova je ostao i dalje... Kako će tek biti ovaj puta?

  • Deleted user:

    SDP-ova sataraš koalicija Restart htjeli su voditi državu, sigurno bi doveli državu u ogromne financiska zaduženja kao i prošla SDP vlada 70milijardi kuna.

  • PetarPan1108:

    Krasno! Sve stranke koje se nemogu financirat, koja su stalno s minusima i slično tome treba ugasit! Ionako ih imamo najviše na svjetu i uzima se od poreznih obveznika!