Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zabranjeno

Iz ovog kafića izbacit će vas ako kažete ovu riječ

Foto: Thinkstock
1/2
20.02.2018.
u 13:38

U baru Continental u četvrti East Village na Manhattanu, gostima su zabranili riječ doslovno i svaki gost koji tu riječ izgovori ima pet minuta da popije piće i napusti bar.

Pretjerana i često pogrešna upotreba riječi ''doslovno'' živcira mnoge u Sjedinjenim Državama, ali još nitko nije otišao tako daleko kao newyorški bar koji je njezino korištenje doslovno zabranio.

"U engleskom jeziku nema iritantnije riječi i mi to nećemo tolerirati", navodi se u obavijesti na ulazu u bar Continental u četvrti East Village na Manhattanu.

Svaki gost koji rečenicu započne s "ja doslovno" imat će pet minuta vremena da popije svoje piće i napusti bar. U Americi se riječ ''literally'' prečesto i netočno koristi u mnogo blažem značenju od izvornog značenja ''apsolutno'', kako bi se reklo ''gotovo da'', ''praktično'' ili ''zamalo''.

Na primjer, fraza "doslovno sam umro od smijeha" trebala bi, strogo jezično, značiti da je govornika ubio smijeh.

Unatoč jezičnim kritikama zbog pogrešnog korištenja riječi, vodeći engleski rječnici već su usvojili takvo značenje uvodeći nove definicije za ''literally''.

Američka celebrity obitelj Kardashian poznata je po učestaloj upotrebi riječi ''doslovno'', što je vlasnicima Continentala doslovno dodijalo slušati pa su u baru izvjesili poruku: "Zaustavimo kardašijanizme!"

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar poljicanin
poljicanin
08:44 21.02.2018.

Stvarno važna vijest...

DH
dalibor.hren
01:10 23.02.2018.

Vijest dana! Sad ću mirno zaspati!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije