Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Traže izmjenu zakona: Dopustite gradovima da zabrane petarde

Pozivaju se građani iz svih općina i gradova da na internetskoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr potpišu peticiju za zabranu petardi i drugih bučnih pirotehničkih sredstava
18. siječnja 2018. u 13:42 11 komentara 910 prikaza
pas
Foto: JON NAZCA/REUTERS/PIXSELL

Naslovi iz medija pokazuju da je i ove godine proslava božićnih i novogodišnjih blagdana bila zasjenjena strahom, pa i patnjom životinja zbog njima nepodnošljive buke nastale bacanjem pirotehničkih sredstava. Ponukani iz godine u godinu sve brojnijim pritužbama građana koji su očajni zbog straha koji proživljavaju njihovi ljubimci, veterinari i ostalo osoblje Veterinarske prakse za male životinje Feliks Virovitica pokrenuli su odmah početkom siječnja 2018. peticiju kojom žele da se zabrani uporaba pirotehničkih sredstava svih kategorija tijekom cijele godine (osim u slučaju organizirane i najavljene uporabe – proslava dana grada i sl.

Mlada i uspješna Umjesto izlazaka Anja je izabrala agility i društvo najboljih prijatelja

Ubrzo su im se pridružili susjedni gradovi i općine, i u kratko vrijeme skupljeno je više od tisuću potpisa! Prijatelji životinja pozdravljaju ovu inicijativu, kojoj je podršku dao i Odjel veterinara male prakse Hrvatske (OVMPH) Hrvatske veterinarske komore, i pozivaju građane iz svih općina i gradova Hrvatske da na internetskoj stranici www.prijatelji-zivotinja.hr potpišu peticiju za zabranu petardi i drugih bučnih pirotehničkih sredstava.

Povodom pokretanja peticije organizira se tiskovna konferencija 19. siječnja 2018. u 19 sati u zgradi Gradske uprave Virovitice (Trg kralja Zvonimira 1). O nužnosti zabrane petardi govorit će dr. vet. med. Dražen Majetić iz Veterinarske prakse za male životinje Feliks Virovitica, gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin i Luka Oman iz udruge Prijatelji životinja, a pridružit će im se i predstavnici Policijske uprave virovitičko-podravske.

"Ovom peticijom apelira se na Ministarstvo unutarnjih poslova da hitnim izmjenama Zakona o eksplozivnim tvarima potpuno zabrani upotrebu pirotehničkih sredstava F2 i F3 kategorije tijekom cijele godine, uključujući razdoblje od 27. prosinca do 1. siječnja. Ako MUP ne donese takvu zabranu, tada se traži da se istim zakonom čim prije dopusti gradovima i općinama mogućnost da proglase takvu zabranu na svojemu području”, rekao je Luka Oman.

"Redovito upozoravamo da i ljubimci i divlje životinje, osim što mogu biti fizički ozlijeđeni, doživljavaju psihički šok zbog buke koju proizvode petarde. Ako prežive, oporavljaju se danima i tjednima od pretrpljenog straha i stresa. Zato nas i ne čudi osjetljivost građana na ovaj problem i iznimno velik odaziv na potpisivanje peticije u Virovitici i okolnim mjestima", Dražen Majetić.

mačka i pas Izbjegavajte Dajete psima i mačkama ovu namirnicu? Može im ugroziti zdravlje

Kada bi MUP prihvatio ovaj razuman prijedlog, načelnici općina i gradonačelnici mogli bi već krajem ove godine zaštititi životinje, djecu i odrasle od posljedica uporabe petardi. U Italiji je još 2011. u više od 850 gradova i općina zabranjeno u silvestarskoj noći pucati petardama, a grad Collecchio u Parmi od 2016. godine dopušta samo tihe vatromete kako bi se spriječile traume pasa. Poljaci su, zbog dobrobiti životinja, dočekali 2018. slaveći bez bučnih vatrometa i koristeći umjesto toga svjetlo lasera, konfete i tihe vatromete. Iz ureda gradonačelnika Lublina poručili su da životinje jako teško podnose buku vatrometa, a suvremena tehnika omogućava nam da nađemo neškodljiva, a jednako atraktivna rješenja.

Irska i Čile također zabranjuju korištenje pirotehnike. Vrijeme je da i hrvatski gradovi i općine dobiju zakonsku mogućnost za mirnu proslavu blagdana, bez ozljeda i smrtnih slučajeva. Peticija za hitnu izmjenu Zakona o eksplozivnim tvarima nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Spasite ih Žive iza vrata koja ih ne štite od hladnoće, a prijete im i eutanazijom Briga za životinje Pas iz 'vile Morro' preseljen u dvorište traži dom Mauro je posebna njuška - zgodan, pametan i poslušan
KiK katalog
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!
  • hr.granicar:

    dali su psi za grad

  • Ikarus:

    Ja trazim da gradjani potpisu peticiju, da se zabrani vlasnicima pasa setnja bez brnjice (i vlasika i psa),da se zabrani setanje pasa i macaka u parkovima gdje se djeca igraju, da se izmet psa ili nekog drugog proizvodjaca izmeta kojeg ... prikaži još! vlasnik ne pokupi vlasniku ugura usta. Da se oduzme pas vlasniku koji je izgubio kompas te zivotinju sisa,oblaci i nosi kao modni detalj te joj tako narusava pravo izbora(mozda taj pas zeli biti ONO)....itd itd

  • Andro:

    Naziv "prijatelj životinja" može biti samo onaj tko danas nije pojeo sočnu šniclu? Ostali su samo u službi politike općeg kaosa gdje se nezna ni tko je čovjek ni tko životinja ni tko je muško ni tko je žensko ni ... prikaži još! tko je pravedan ni tko je kriv itd itd.