Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oslobođeni

Iz optužnice se ne vidi jesu li policajci znali za likvidacije

Luka Markešić (1)
Marko Jurinec/Pixsell
17.11.2011.
u 19:47

Sudac Horvatović dao je packu bjelovarskom tužiteljstvu jer smatra da je napravilo pogrešku koja se više nije mogla popraviti

Luka Markešić, nekadašnji pomoćnik načelnika operativnih poslova bjelovarske policije, te još trojica pripadnika specijalne policije na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno su oslobođeni optužbi da su 1991. s umišljajem pomogli u likvidaciji šest ratnih zarobljenika te ranjavanju civila.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, predsjednik sudskog vijeća Željko Horvatović dao je packu Županijskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru, koje je slučaj vodilo prije no što je predmet prebačen u Zagreb.

– Bjelovarski je ŽDO pri izmjenama optužnice napravio propust koji zagrebački ŽDO nakon preuzimanja slučaja više nije mogao popraviti. Činjenični opis optužnice ne sadržava bitna obilježja kaznenog djela, a iz optužnice je izostavljen sadržaj iz kojeg bi bilo vidljivo da su optuženi počinili djelo, pa se tako nigdje eksplicitno ne vidi da su optuženi dali ključeve podrumskih prostorija nepoznatim počiniteljima – kazao je u obrazloženju sudac Horvatović.

Uz Markešića bili su optuženi Zdenko Radić, Zoran Maras i Ivan Orlović. Prema optužnici, Markešić je početkom listopada 1991. naredio voditelju smjene Tihomiru Wagneru da pripadnicima Specijalne policije preda ključeve podrumskih prostorija u koje su trebali biti dovedeni ratni zarobljenici.

Radić, Maras i Orlović uzeli su ključeve iako su znali da će ratni zarobljenici i civil Savo Kovač biti odvezeni na likvidaciju. Sve njih nepoznate osobe odvele su u šumu kod Malog Korenova, gdje je u njih ispaljeno više hitaca iz automatskih pušaka, a preživio je jedino Kovač.

Komentara 6

OB
-obrisani-
20:10 17.11.2011.

Sramotni montirani procesi srpskog tužilaštva protiv Hrvata - tko zna koliko stotina ili tisuća branitelja je na slične načine lažno osuđeno - sigurno mnogo više nego srpskih četničkih zločinaca - oni su svi redom protuzakonito abolirani - zbog \"politike pomirenja\"

PA
patria
21:09 17.11.2011.

Dosta se temeljito i sustavno počelo od strane hrvatskoga sudstva raditi na procesuiranju ratnih zločina u kojima su počinitelji bili sa hrvatske strane, i to već na svim razinama odgovornosti. Istina je da je takvih slučajeva bilo i da je bilo nekih likvidacija i mučenja nevinih osoba prvenstveno srpske nacionalnosti, ali isto tako u još većem broju slučajeva žrtve nikako nisu bile nevinašca, već aktivni učesnici brutalne velikosrpske agresije koja ne samo da je zločin već sama po sebi, nego je njena bilanca i daleko veći broj nevinih hrvatskih žrtava, odnosno daleko veći broj srpskih zločina, a pogotovo onih najtežih. Zanimljivo kako je istodobno posljednjih desetak godina značajno posustalo procesuiranje srpskih zločina i za takvo što će očito trebati čekati još dosta godina i neke povoljnije političke okolnosti. Istodobno Srbija zauzvrat sudi samo nekim počiteljima uglavnom na nižim razinama izravnih izvršitelja i istodobno Hrvatskoj i BIH šalje politički obojane optužnice većinom iz doba velikosrpske agresije koje bi trebale relativizirati krivnju te države za rat.

PA
patria
21:23 17.11.2011.

Zanimljivo je uspoređivati i načine procesuiranja ratnih zločina i dosuđene kazne od strane hrvatskoga i srpskoga pravosuđa. Dok srpski počinitelji u Hrvatskoj znaju dobiti po desetak godina zatvora i za par istodobnih likvidacija u Srbiji je nedavno hrvatski branitelj Veljko Marić nepravomoćno osuđen na čak dvanaest godina zatvora i to na temelju prilično klimavih dokaza, a usto je i njegovo samo uhićenje bilo izvedeno na način da izigrava dogovor hrvatske i srpske strane, da Republika Srbija koja je izvršila agresiju na Republiku Hrvatsku istoj uzurpira suverenost svojom optužnicom hrvatskom državljaninu za djelo navodno počinjeno nad drugim hrvatskim državljanom na teritoriju Hrvatske, a usto je Marić u pritvoru bio i maltretiran od strane drugih pritvorenika srpske nacionalnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije