Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezolucija Zemlja

Iz mora izvukli dijelova starog aviona, potonulu brodicu, bicikle...

Ivo Čagalj/Pixsell
06.05.2023.
u 17:18

Nakon velike ekološke akcije koja je organizirana na Dan planeta Zemlje nismo stali s čišćenjem, samo ovog vikenda u sklopu Rezolucije Zemlja prikupljene su tone otpada duž Jadrana

Zadnje što biste očekivali naći kada zaronite u naš Jadran vjerojatno bi bili dijelovi starih zrakoplova, ali upravo to su našli ronioci koji su u Slatinama na otoku Čiovu cijelu subotu zajedno s lokalnim stanovništvom čistili obalu i podmorje. Udruga za zaštitu kulturne i prirodne baštine Slatine u sklopu projekta Večernjeg lista Rezolucija Zemlja organizirala je akciju čišćenja na kojoj se skupilo preko 80 ljudi, od toga 30 ronioca, a koji su sveukupno iz prirode „odstranili“ 5 tona smeća.

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

- Najviše je bilo guma, čak oko 40, ali našli smo uz ostatke tog aviona i jednu potonulu brodicu od 3 metra i izvukli ju iz mora. Uz samu akciju čišćenja organizirali smo i ekološke radionice kako bi podigli svijest kod djece, a baš tih mališana skupilo se preko 20, kao cijeli jedan razred i to je bila super stvar. Ja se nadam da u budućnosti ovakve akcije više neće ni biti potrebne, da ti klinci koji uče o zero-waste pokretu i drugim ekološkim pojmovima više nikada neće bacati u prirodu bilo kakvu vrstu otpada – kazala nam je Nikica Domić uz Udruge za zaštitu kulturne i prirodne baštine.

A kako Rezolucija Zemlja nije stala s Danom planeta Zemlja kada je organizirana najveća ekološka akcija čišćenja duž cijele Hrvatske, a kojom prilikom smo skupili preko 200 tona otpada, svjedoči i činjenica da su ovog vikenda akcije čišćenja organizirane i na već spomenutom Čiovu, ali i Zlarinu te Vrgadi kraj Pakoštana.

- Čistili smo dio Zlarina koji se naziva Malpaga, a koji se ne nalazi baš odmah u mjestu nego malo izvan njega. Tamo se nalaze jame koje su ni same ne znamo koliko duboke, a u koju su ljudi godinama odbacivali različit otpad. Te jame su bile zatrpane otpadom još iz doba bivše Jugoslavije, našli smo tu nekih starih ambalaža poput konzervi ili limenki coca-cole još tamo iz 1980-ih godina. Većinom je tu bio kućni otpad koji se nije raspao, a mi smo u tri takve jame uspjeli „prokopati“ preko metar u dubinu i nismo uspjeli doći do kraja jer otpada ima još – govori nam Zoran Lalić iz udruge Tatavaka. Kaže kako su napunili preko 150 velikih vreća sitnijim otpadom, a onda su skupili još oko 10 kubika krupnijeg otpada poput limova, guma, gajbi...

- Kamion čistoće je odnio sve skupa 24 kubika smeća, a ima ga, prema našoj procjeni, još barem toliko, pa ćemo ubrzo opet organizirati sličnu akciju – najavio je Lalić.

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell

A guma kao očito najčešćeg otpada u našem podmorju bilo je i u Vrgadi u kojoj se okupilo čak 50 ronioca iz 4 kluba. Do Općine Pakoštana osim domaćina tako su došli i oni iz Mostara, Varaždina i Splita, a iz dviju uvala – Luka i Sv. Andrija – skupili su 2 kontejnera otpada.

- Bilo je tu i armature, starih zidnih satova, ronilačkih naočala, pa čak i bicikala. Domaćini su pripremili kolače i sve nas lijepo ugostili, mi smo kao udruga osigurali ručak, a svi zajedno smo prirodi omogućili da „prodiše“ – kazala je Suzana Suman iz Udruge Argonauta.

1/10

Komentara 1

NE
NervozniPoštar
09:07 07.05.2023.

Volio bi znati što rade s tim otpadom, obzirom da je Split najgori po razvrstavanju otpada u Hrvatskoj. Ove akcije su upitne sa stanovišta zaštite okoliša, ali kad im je drago, neka rone, ali neka ne rade od sebe heroje jer to što rade nije Bog zna što. Trebali bi se više posvetiti zbrinjavanju današnjeg otpada u svojim kućanstvima, ovo što je već godinama na dnu mora nije prioritet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije