Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA REZOLUCIJE ZEMLJA

Mališani pomogli očistiti šumu Topoljak: 'Došli smo čistiti da bi nam Zemlja bila ljepša'

Rezolucija zemlja, čišćenje šume Topoljak
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/16
22.04.2023.
u 14:43

U suradnji s Hrvatskim šumama, Gospodarenjem otpadom Sisak i brojnim volonterima od smeća je na Dan pleneta Zemlje očišćena šuma Topoljak

Veliku ekološku akciju organizirala je, u sklopu projekta Rezolucija Zemlja Večernjeg lista, Udruga ZATO iz Topolovca kod Siska. U suradnji s Hrvatskim šumama, Gospodarenjem otpadom Sisak i brojnim volonterima od smeća je na Dan pleneta Zemlje očišćena šuma Topoljak. 

„Akcija čišćenja šume Topoljak dio je i našeg projekta Top Clean. Projekt smo osmislili jer smo primjetili velik broj divljih odlagališta, a dva velika su upravo u šumi Topoljak. Dan planeta Zemlja idealan je dan da se upozori na problem sa smećem jer ovo nije samo topolovački, sisački ili posavski problem, nego i hrvatski u cjelini. Dokaz za ovu tvrdnju je činjenica da se u subotu samo u okviru akcije Večernjeg lista ‘Rezolucija Zemlja’ odvijaju slične akcije na sedamdesetak lokacija diljem Hrvatske. Hrvatske šume partner su na tom projektu pa smo spojili inicijative“ -  rekla je predsjednica udruge Irena Balen-Gorišek.

Rezolucija zemlja, čišćenje šume Topoljak
1/15

Udruga Zato je i osnovana s ciljem da se riješi problem odlaganja otpada na sisačkom gradskom odlagalištu otpada Goričica, u neposrednoj blizini Topolovca. „Tako da nam je zaštita okoliša jako bitna tema jer živimo sa smećem i problemima koje ono stvara. Divlja odlagališta posebna su priča i njima se treba ozbiljno pozabaviti te utjecati na svijest ljudi, ali i pokazati da je takvo ponašanje apsolutno neprihvatljivo. Ne bacaju smeće neki anonimci. Svaki zagađivač ima ime i to ime treba biti prozvano i sankcionirano. Bez toga se ništa neće promijeniti. Dok se problem sustavno ne počne rješavati, radimo što možemo“, poručila je Irena Balen-Gorišek.

Udruga ZATO provodila je projekt Top Clean u razdoblju od veljače 2022. do kraja studenog 2022. s ciljem lociranja i uklanjanja divljih odlagališta na područjima Budaševa, Topolovca i Preloščice. Fotografirali su divlja odlagališta te ih proslijedili na adrese nadležnih uz zamolbu da se pronađe način za njihovo uklanjanje. Pomaci su vidljivi. Krajem veljače uklonjen je otpad na dijelu tzv. topolovačke zaobilaznice, od Crnačkog mosta prema raskršću s Rogankom, tj. put uz oranice prema odlagalištu. Također, dio u Ulici Braće Bobetko. Riječ je o velikoj površini koja je čišćena već nekoliko puta, čak su stavljena i upozorenja da je pod video nadzorom, ali to nije spriječilo pojedince da ponovno tamo ostave  otpad. Očišćena je i Ulica Vuje Banjanina na potezu od križanja s Ulicom Braće Bobetko koja gotovo da nije bila prohodna zbog velike količine glomaznog otpada.

U akciji u šumi Topoljak aktivna je bila sisačka šumarija, čiji su se djelatnici, zajedno sa obiteljima odazvali čišćenju. „Ovo je jedna hvale vrijedna akcija gdje želimo počistiti smeće, a poslati i poruku te edukacijom utjecati na ljude i stanovništvo koje ovdje dovozi smeće. Nadam se da će barem neko dulje vrijeme ovaj prostor sada ostati čist. Postavit ćemo i posebne znakove o zabrani odlaganja otpada, pa se stvarno nadamo kako će toga biti sve manje i manje. Imamo na svakom ćošku odlagališta, kontejnere, sve je besplatno i nadam se da ćemo utjecati na ljudsku svijest. Stigli su ovdje i djeca zaposlenika, i supružnici i dobar je odaziv u svakom slučaju“ – rekao je  Petar Jurišić, upravitelj Šumarije Sisak.

Među mališanima koji su čistili šumski okoliš u bile su i najbolje prijateljice Paulina i Tamara. Paulina je u Topolovac stigla s bakom, a Tamara s mamom. „Došla sam čistiti šumu kako bi nam Zemlja bila ljepša. Nije u redu da ovako odrasli bacaju i treba očistiti to.“ – rekla je Paulina dok je i Tamara rekla kako je došla pomoći danas jer voli čistu šumu i prirodu. 

„Puno je ljepše kada je sve čisto, kada u prirodi nema smeća. Ja sam došla jer obilježavamo Svjetski dan planeta Zemlje i volim čistu šumu i prirodu, pa ću pomoći.“ – rekla nam je Tamara dodavši kako u školi puno uči o ekologiji i očuvanju prirode. „Učiteljice kažu da ne smijemo bacati plastiku, smeće i elektroniku prirodu. A vidim da odrasli to rade iako su bili u školi tako da mislim da oni trebaju bolje slušati što im se govori“ – dodala je Tamara. 

Najveću akciju čišćenja u Hrvatskoj iz minute u minutu možete pratiti u live prijenosu.

Više zelenih tema pronađite na Rezolucija Zemlja!

>> VIDEO Spektakularne snimke dronom: Izviđači vrijedno čiste područje oko Tvrđavice u Osijeku

Foto: VL

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije