Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOSJE ČERNOBILJ

Iz Đure Đakovića odbacuju odgovornost za Černobilj

24.04.2003.
u 00:00

Mjesto nesreće bilo je na jednom, a oprema Đure Đakovića na drugom mjestu, tvrdi predsjednik Uprave Dragan Marčinko

Uprava holdinga Đuro Đaković jučer je u Slavonskom Brodu hitno sazvala konferenciju za novinare kako bi odgovorila na optužbe da je i to poduzeće krivo za havariju nuklearke u Černobilju 1986. godine. Optužbe su, kako smo pisali, proistekle iz spisa sovjetske tajne policije KGB-a, koje je objavila Služba sigurnosti Ukrajine.

- Na Đakoviću nema ni minimuma krivnje. Smeta nam što se radi prodaje tisuću primjeraka novina više ide s bombastičnim naslovima, što će štetiti i nama i hrvatskom gospodarstvu. Ne vidimo da smo krivi ako smo radili prema dokumentaciji investitora, s materijalom, po tehnologiji i uza sve supervizore investitora, a da u međuvremenu nismo dobili nikakav prigovor ili napomenu u tome smislu - kazao je predsjednik Uprave Dragan Marčinko te upozorio da će poduzeće zbog bombastičnih naslova dugoročno trpjeti štetu. Marčinko kaže da tvrtka nudi nekoliko projekata "ključ u ruke", te da će ih investitori sada gledati drukčijim očima.

- Ovakvi tekstovi i naslovi o našoj "krivnji" ovoj ili nekoj drugoj upravi holdinga onemogućuju kvalitetnije pojavljivanje na tržištu - kazao je predsjednik Uprave. - Đuro Đaković ne postoji kao firma. Sve ovo dotiče se i privatiziranih tvrtki i svi nositelji tih firmi trebali bi se skupiti radi zaštite svoga imena i interesa. Tvrtka koja je nekad radila za Ruse više nije u vlasništvu Đure Đakovića. Tvrdnje o navodnoj Đakovićevoj krivnji teško je dokazati. Samo supervizori i svjetski eksperti mogu dokazati da je bilo pukotina, a svi znamo da je u Černobilju "pobjegao" proces u reaktoru i da je zapravo reaktor eksplodirao. Nije bilo pukotina u cjevovodu.

Bit stvari je da je mjesto nesreće bilo na jednom, a oprema Đure Đakovića na drugom mjestu te se nesreća ne može povezivati s Đurom Đakovićem - zaključio je Marčinko.

KGB i Komunistička partija Ukrajine dopisivali su se o Černobilju, ali do tadašnje jugoslavenske partije ništa od toga nije došlo.

- U CK SKJ ušao sam u lipnju 1986. zajedno s Ivicom Račanom, znači mjesec i nešto dana nakon havarije u Černobilju. No u partijskim forumima nikad nisam čuo da se razgovaralo o Černobilju. Također prvi put čujem da su tamo radile i neke naše tvrtke - čuli smo od Stipe Šuvara. Njegove je navode potvrdio i Dušan Dragosavac, koji je u CK SKJ bio do 1986. Dragosavac je poručio da je tada svaka firma autonomno dogovarala poslove u inozemstvu, bez kontrole Partije.

B. Gajdukov, Z. Despot

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije