Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iz Đure Đakovića odbacuju odgovornost za Černobilj

Mjesto nesreće bilo je na jednom, a oprema Đure Đakovića na drugom mjestu, tvrdi predsjednik Uprave Dragan Marčinko
24. travnja 2003. u 00:00 20 prikaza

Uprava holdinga Đuro Đaković jučer je u Slavonskom Brodu hitno sazvala konferenciju za novinare kako bi odgovorila na optužbe da je i to poduzeće krivo za havariju nuklearke u Černobilju 1986. godine. Optužbe su, kako smo pisali, proistekle iz spisa sovjetske tajne policije KGB-a, koje je objavila Služba sigurnosti Ukrajine.

- Na Đakoviću nema ni minimuma krivnje. Smeta nam što se radi prodaje tisuću primjeraka novina više ide s bombastičnim naslovima, što će štetiti i nama i hrvatskom gospodarstvu. Ne vidimo da smo krivi ako smo radili prema dokumentaciji investitora, s materijalom, po tehnologiji i uza sve supervizore investitora, a da u međuvremenu nismo dobili nikakav prigovor ili napomenu u tome smislu - kazao je predsjednik Uprave Dragan Marčinko te upozorio da će poduzeće zbog bombastičnih naslova dugoročno trpjeti štetu. Marčinko kaže da tvrtka nudi nekoliko projekata "ključ u ruke", te da će ih investitori sada gledati drukčijim očima.

- Ovakvi tekstovi i naslovi o našoj "krivnji" ovoj ili nekoj drugoj upravi holdinga onemogućuju kvalitetnije pojavljivanje na tržištu - kazao je predsjednik Uprave. - Đuro Đaković ne postoji kao firma. Sve ovo dotiče se i privatiziranih tvrtki i svi nositelji tih firmi trebali bi se skupiti radi zaštite svoga imena i interesa. Tvrtka koja je nekad radila za Ruse više nije u vlasništvu Đure Đakovića. Tvrdnje o navodnoj Đakovićevoj krivnji teško je dokazati. Samo supervizori i svjetski eksperti mogu dokazati da je bilo pukotina, a svi znamo da je u Černobilju "pobjegao" proces u reaktoru i da je zapravo reaktor eksplodirao. Nije bilo pukotina u cjevovodu.

Bit stvari je da je mjesto nesreće bilo na jednom, a oprema Đure Đakovića na drugom mjestu te se nesreća ne može povezivati s Đurom Đakovićem - zaključio je Marčinko.

KGB i Komunistička partija Ukrajine dopisivali su se o Černobilju, ali do tadašnje jugoslavenske partije ništa od toga nije došlo.

- U CK SKJ ušao sam u lipnju 1986. zajedno s Ivicom Račanom, znači mjesec i nešto dana nakon havarije u Černobilju. No u partijskim forumima nikad nisam čuo da se razgovaralo o Černobilju. Također prvi put čujem da su tamo radile i neke naše tvrtke - čuli smo od Stipe Šuvara. Njegove je navode potvrdio i Dušan Dragosavac, koji je u CK SKJ bio do 1986. Dragosavac je poručio da je tada svaka firma autonomno dogovarala poslove u inozemstvu, bez kontrole Partije.

B. Gajdukov, Z. Despot

više

ŠTO STOJI KGB-OVU DOKUMENTU NASTALOM U SIJEČNJU 1984.

Oprema i drugim ruskim nuklearkama

U dokumentu KGB-a, nastalom 9. siječnja 1984., među ostalim piše:

- otkriveno je mnoštvo nepravilnosti i kvarova u zavarenim spojevima

- metal i elektrode za jugoslavenske uređaje dobavljala je francuska tvrtka "Croiseau-Lauire"

- uzrok velike količine kvarova uvozne opreme nesavršena je tehnologija rada, ali i visoka osjetljivost francuskih elektroda

- tehnologija zavarivanja jugoslavenskih poduzeća usklađena je s mišljenjem stručnjaka kijevske podružnice instituta Energomontažprojekt

- poduzeća Energoinvest i Đuro Đaković isporučuju sličnu opremu i za nuklearke u Kursku i Smolensku. Godine 1983. u Kursku su otkriveni slični kvarovi u cjevovodima

SNAGA PRIRODE
VIDEO Pješčana oluja progutala grad u Kini: Pogledajte nadrealne prizore
One Minute Sculptures
Cijenjeni umjetnik
Erwin Wurm u Laubi: Budite dio uzbudljivog umjetničkog događaja u Zagrebu