Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvatski premijer govori za Večernji list BiH o svom posjetu Mostaru

Ivo Sanader: Za BiH je ovo prijelomni trenutak

30.03.2009.
u 17:56

* Kako ocjenjujete trenutačni položaj hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i s kakvom porukom putujete u Mostar?
- Mislim da je ovo prijelomno vrijeme i treba donijeti trajna rješenja za održivu Bosnu i Hercegovinu. Treba imati na umu da je to domovina i hrvatskog naroda, a taj hrvatski narod mora biti u Bosni i Hercegovini i suveren, i ravnopravan, i konstitutivan s preostala dva naroda - Bošnjacima i Srbima. To će ujedno biti moja poruka i sutra Hrvatima u susjednoj zemlji.

* Kakva je u tom smislu obveza Hrvatske kao potpisnice Daytonskog sporazuma?
- Hrvatska Vlada i hrvatska država kao potpisnica Daytonskog sporazuma, ali i kao susjedna zemlja Bosni i Hercegovini, želi da Bosna i Hercegovina ostane cjelovita i da bude održiva. Mi naravno dajemo punu potporu na njezinu putu prema euroatlanskim integracijama.

* Najavljeno je da ćete posjetiti sajam u Mostaru na kojem je Hrvatska zemlja partner. Kakav je interes hrvatskih izlagača u susjednoj zemlji?
- Što se tiče samog sajma, posebno mi je drago da je Hrvatska zemlja partner. Mi s Bosnom i Hercegovinom imamo visoki stupanj vanjskotrgovinske razmjene i tako mora ostati i u buduće. Pozdravljam razvoj takvih trgovačkih odnosa na obostranu korist dviju susjednih zemalja.

Inače, hrvatski premijer će tijekom dana održati radni ručak s dužnosnicima i političarima iz BiH. Očekuje se da će poseban susret Sanader održati s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i čelnikom Stranke demokratske akcije Sulejmanom Tihićem oko provedbe Prudskog sporazuma o čijem uspjehu u reformi Ustava ovisi odlazak međunarodne uprave iz BiH. Očekuje se da će Sanader posjetiti Sveučilište u Mostaru. Hrvatska Vlada, što je prigodom Večernjakova pečata potvrdio i ministar financija Ivan Šuker, odobrila je i drugi dio od 180 milijuna kuna. Sudjelovat će na tradicionalnoj svečanosti koju organizira Koprivničko-križevačka županija. Inače, organizator nastupa hrvatskih izlagača na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru i ove je godine HGK Županijska komora Sisak. Na Općem sajmu gospodarstva, Sajmu vina i vinogradarske opreme te Sajmu knjiga, kao tri sajamske cjeline, sudjelovat će pedesetak izlagača, od najvećih hrvatskih tvrtki koje će također obići hrvatski premijer sa svojim izaslanstvom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije