Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivo Sanader:

'Ne postoji mito, Ježić jednostavno laže i na temelju njegove laži stvoren je ovaj slučaj'

ivo sanader
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.04.2016.
u 19:48

Ovo je posebna procedura i to je međunarodna arbitraža koja nema veze s postupkom u Zagrebu. Zbog Ježićeve sam izjave prosjedio 4 godine u zatvoru. Ono što je Milanovićeva Vlada učinila je krajnje rizično za Hrvatsku, smatra Sanader

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader prije nekoliko dana svjedočio je na arbitražnom sudu u Londonu gdje se vodi spor između Hrvatske i mađarske naftne kompanije MOL vezano uz Inu. 

Na čiji poziv je svjedočio, o čemu te hoće li njegovo svjedočenje imati kakve posljedice na suđenje koje ga tek čeka u Hrvatskoj u slučaju Ina, Sanader je večeras govorio u Dnevniku Nove TV. 

Na pitanje je li bio svjedok MOL-a na arbitražnom sudu u Londonu Sanader je kazao da nije. – Mene je pozvao predsjednik arbitraže, odlučio sam svjedočiti pri tom postupku još prije nekoliko mjeseci. Taj poziv je već dugo kod mojih odvjetnika. Predsjednik arbitraže pozvao me kad je zakazao ovu raspravu. Kad sam ja odlučio svjedočiti, od tog trenutka do rasprave nije bilo niti jedne druge rasprave – otkrio je bivši premijer. 

Još je jednom ponovio da nije primio mito od Roberta Ježića. – Ne postoji mito, nisam primio pet milijuna eura, Ježić jednostavno laže. Na temelju njegove laži stvorio se ovaj slučaj – smatra Sanader. 

Na upit hoće li mu svjedočenje pred arbitražnim sudom u Londonu pomoći u postupku koji se treba voditi za Inu u Hrvatskoj, Sanader je odgovorio da neće.

– Ovo je posebna procedura i to je međunarodna arbitraža koja nema veze s postupkom u Zagrebu. Zbog Ježićeve sam izjave prosjedio četiri godine u zatvoru. Ono što je Milanovićeva Vlada učinila je krajnje rizično za Hrvatsku – zaključio je Sanader. 

Podsjetimo, prvu tužbu protiv Hrvatske MOL je pokrenuo 2013. godine pri međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu zbog tvrdnje da je izgubio najmanje tri mijarde kuna jer hrvatska strana u Ini nije poštovala ugovor iz 2009. godine koji je s Mađarima sklopila Vlada Ive Sanadera.

Hrvatska je pak u vrijeme Vlade Zorana Milanovića godinu dana poslije uzvratila protutužbom u  kojoj je glavni argument bila sumnja da je Sanader uzeo mito kako bi potpisao sporni ugovor te da zbog toga  hrvatska strana trpi štetu jer su Mađarima dana upravljačka prava iako nisu imali većinski paket dionica.

Gostujući u Dnevniku Nove TV, Sanader je kazao i da Ina nije razlog njegovog napuštanja politike. – Razlog mog odlaska 2009. godine je blokada Slovenije koja je htjela svoj glas za pristup Hrvatske EU naplatiti našim teritorijem. Drago mi je da je otkrivena afera oko arbitraže i da je Hrvatska izašla iz tog postupka – naglasio je Sanader. 

>>Sanader u Londonu na Arbitražnom sudu: Nisam svjedok MOL-a, nego istine. Mita nije bilo

>>Ako MOL dobije sud, dugujemo milijarde

Komentara 88

Avatar MK
MK
20:16 19.04.2016.

...kada ćemo saznat ulogu Tajane Briški (onda asistentica u uredu SDP-ovca Daniela Mondekara), koja je po javno poznatim podacima u Švicarskoj sprovela fuziju dvije Jezićevih tvrtki u a Zug-u (CH) koje su obadvije 100% u Jezićevom vlasništvu?

MS
mare_split
21:12 19.04.2016.

Mare već predugo 'tupi' o namještaljki UDB-aškog formata s čime je Našmrkani 'uhvatio' vlast! Sanader još uvijek ne kazuje SVE što zna, što je tko jer ga trenutna 'postava' DORH-a, pravosuđa općenito i policije doživljava kao OPASNOST! ... Vrjeme ćee pokazati tu istinu! Zoka je kriminalče najgore 'sorte', k tomu, i o tome odavvno Mare zbori, 'ljubitelj' bijelog praha!

Avatar MK
MK
21:44 19.04.2016.

...neka DORH i USKOK objasne gdje je njima Robert Jezić, a sudac Turudić neka objasni gdje mu je 5 milijuna € koje mu je Robert Jezić obečao uplatit. ...a Sanader je u Hrvatskoj. ...ovo će biti sinonim za sramotu koja se naziva "pravosude".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije