Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Izmišljotina je da je tvrtka Fairtrade prikriveno financirala Agrokor

Notorna je činjenica, navodi, da je EBRD imao samo redovne dionice koje su kupljene Agrokorovom pozajmicom meni osobno, a ona bi, naravno, bila vraćena da mi neustavnim Lexom nije onemogućeno upravljanje mojim privatnim vlasništvom.
18. prosinca 2017. u 22:49 2 komentara 1078 prikaza
Ivica Todorić
Foto: Simon Dawson/REUTERS/PIXSELL

Ivica Todorić u ponedjeljak je ocijenio "potpunom izmišljotinom" informaciju koja je danas objavljena u nekim medijima, o tome da je tvrtka Fairtrade sudjelovala u prikrivenom financiranju Agrokora.

Emil Tedeschi Žestoka kritika Tedeschi: Todorić je bijegom napravio svinjariju

"Informacija koja je danas objavljena u nekim medijima, o tome da je tvrtka Fairtrade sudjelovala u prikrivenom financiranju Agrokora potpuna je izmišljotina koja nema nikakve veze s istinom i služi isključivo stvaranju lažnih javnih predodžbi o cijelom slučaju i meni osobno. Istina je, naime, da je grupa AWT bila vlasnik dva posto dionica Agrokora koje je sam Agrokor otkupio i platio u cijelosti iznos od 50 milijuna Eura. Još je veća konstrukcija da sam od EBRD-a kupio povlaštene dionice", napisao je Todorić na blogu.

Notorna je činjenica, navodi, da je EBRD imao samo redovne dionice koje su kupljene Agrokorovom pozajmicom meni osobno, a ona bi, naravno, bila vraćena da mi neustavnim Lexom nije onemogućeno upravljanje mojim privatnim vlasništvom.

"Ovakve konstrukcije i paušalna, ni na jednoj činjenici temeljena tumačenja, dolaze iz istog izvora - radionice laži Ante Ramljaka i Martine Dalić kako bi me se javno kriminaliziralo i stvorio lažni dojam o kriminalu u Agrokoru pod mojom upravom koji se nikada nije dogodio", ponavlja Todorić.

Trgovački sud u Zagrebu potvrdio je predstečajni sporazum Fairtrade d.o.o, tvrtke Mihe Glavića, za koju DORH-ovi istražitelji u slučaju Agrokor sumnjaju da je bila prikriveni kreditor kako bi Ivica Todorić stekao povlaštene dionice Agrokora u vlasništvu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) vrijedne 100 milijuna eura. U rješenju i prihvaćenom predstečajnom sporazumu Fairtradea navodi se i način podmirenja više skupina vjerovnika, zajedno s uvjetnim tražbinama, koji potražuju preko 300 milijuna kuna.

Prema pisanju medija u istrazi protiv Todorića i njegovih menadžera našla se i transakcija otkupa dionica Agrokora od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koja je ušla u vlasničku strukturu tog koncerna 2006., a u kojoj se spominje Fairtrade i povezano društvo AWT International. Istražitelji tvrde da je Todorić otkupio te dionice za sebe novcem izvučenim iz Agrokora kada je, sedam godina nakon vlasničkog ulaska EBRD, otkupio većinu Agrokorovih dionica u posjedu EBRD-a za okvirno 100 milijuna eura.

Pogledajte galeriju: Skidanje Agrokorovog logotipa

Ivica Todorić
1 / 24
Skidanje velikog Agrokorovog znaka s vrha Ciboninog tornja

No, ta je transakcija, prema sumnjama istražitelja, načinjena na štetu Agrokora jer je Ivica Todorić, umjesto svojim novcem, financiranje navodno osigurao putem prikrivenih tvrtki AWT International i Fairtrade koje je kasnije podmirio Agrokor.

Iz Fairtradea su potvrdili sudjelovanje u otkupu i prodaji dionica Agrokora, ali su isticali da je transakcija dogovorena u ''cilju potpore akvizicije Mercatora'' te da je provedena transparentno i u skladu s propisima.

Ivica Todorić Oglasio se na blogu Ivica Todorić: Odštetnim zahtjevom Izvanredna uprava prikriva kriminal Skrivajući se iza prolaznika, Ivica Todorić javio se u policijsku postaju Kensington Novi blog Todorić: Iz Agrokora nisam otuđio niti jednu kunu Marin Pucar AFERA AGROKOR Marin Pucar izabran za predsjednika Udruge dobavljača Agrokora
Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • kupatilo:

    Ma tu lopinu treba izuzeti iz bilo kakvog buduceg vlasnistva u Agrokoru jer se vidi daje muljao sa svim i svacim.Pero kupio od Jure a Jura Jora od Ive a nije ni od jednog jer je vkasnik Nikola i tako ... prikaži još!o ukrug samo dase zamulja i ljudi prevare.Odobno znam dasu svi zagrebački vrtlari za prodanu robu zakidani za deset posto a ako su htjeli daim bude navrijeme isplacena i za pedeset posto.To nije radio ni Staljin i sad to on navodi kao svojom imovinom.Nije on vlasnik niceg.Sve stose i vodi kao njegovo je ukradeno ili oteto.Napravio nam stetu koliko i rat.Treba ga tuziti i za agresiju na Hrvatsku.

  • Avatar dobry
    dobry:

    Kako sve brzo pada u zaborav!? Jedini osumnjičeni za pljačku stoljeća (preko 58 MILIJARDI tijekom 27 godina), van dohvata naših istražnih službi, dok se suučesnici u istoj (Šeks&Co, lijevo krilo HDZ-ja, tkzv, "utemeljitelji"), "oprani i umiveni" slobodno šeću Hrvatskom i ... prikaži još! troše opljačkane novce. Zar doista mislite da bi jedna osoba mogla opljačkati tolike novce tijekom 27-dišneg vremenskog razdoblja i k tomu još, Plenković mu je dao 6 mjeseci vremena da pobriše sve tragove i slobodno odšeta iz zemlje!??? Dajte, molim vas...Slučaj "Sanader 2", zastara!