Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU Kandidat za virovitičkog gradonačelnika

Ivica Kirin: Kao izbacivač koristio sam mozak

24.04.2009.
u 19:41

Proći s Ivicom Kirinom (HDZ), koji se sprema osvojiti treći mandat virovitičkog gradonačelnika, kroz središte grada dugotrajna je zadaća. Trube mu automobili, zaustavljaju Virovitičani, svaki sa svojim pitanjem, a on svima dobacuje poštapalicu: “Ajmo radit’, nije ovo Njemačka!”. Popularni Kiro, najpoznatiji po gafu s Jubitoom, u razgovoru za Večernji list otkriva, među ostalim, da je umjesto na studiju geotehnike u Varaždinu trebao završiti na - informatici.

VL: Bili ste najmlađi hrvatski gradonačelnik, pa ministar. Niste li već za mirovinu?
- Pa da budem najmlađi umirovljenik? Nisam te sreće. Imam dovoljno radne energije, a sad i nekavo iskustvo, da dam svoj obol. Zato se ne spremam u penziju.

VL: Čuo sam da ste nekad radili kao izbacivač po klubovima?
- Da, u studentskim danima. Nisam bio u prilici da mi roditelji financiraju faks, pa sam se snalazio kako sam znao.

VL: Jeste li kad dobili batina, ili ste koga premlatili?
- Ne, koristio sam se mozgom. Bavim se karateom, a u tome sportu najprije se naučite samokontroli.

VL: Kako ste završili na studiju u Varaždinu?
- Namjeravao sam upisati informatiku, ali sam “zabrazdio” s društvom, pa se nisam pojavio na prijamnom ispitu. Onda sam otišao na geotehniku. Osim s diplomom, iz Varaždina sam se vratio i sa svojom suprugom Sanjom.

VL: Je lakše biti ministar policije ili gradonačelnik Virovitice?
- Kao ministar predlažete zakone koji “kače” cijelu državu, a kao gradonačelnik ne možete rješavati stvari iz kabineta, morate ići među ljude. Najbolje je to što kao gradonačelnik odmah vidite što ste napravili i iza vas ostane nešto konkretno.

VL: Ministarsku karijeru obilježio vam je gaf s Jubitoom, nakon kojeg ste bili izvrgnuti ruglu. Kako danas gledate na tu epizodu?
- To se dogodilo zbog mog neiskustva, to nema veze s poznavanjem engleskog rječnika. Možda sam trebao sve odmah prihvatiti kroz šalu, kao što danas na to gledam. Uostalom, neka se pohvali onaj tko je imao veću internetsku slavu od mene. I danas me klinci, kamo god dođem, traže autograme i doživljavaju me kao kakvu rock zvijezdu. Kad sam otvorio blog, imao sam više ulaza nego svi političari zajedno u dvije godine. Također mi je drago što sam promovirao internetsku kulturu, pa su ljudi počeli doživljavati internet kao mjesto na kojem mogu dobiti sve informacije i kao medij koji je jako teško kontrolirati.

VL: Jeste li nakon toga slučaja išli na “instrukcije” iz komuniciranja?
- Nisam bio na nikakvom tečaju, sam sam shvatio sam da je nekad bolje reći jednu riječ manje, nego dvije više. Nema toga govornika u Hrvatskoj kojemu ne možete nešto izvaditi iz konteksta. Ja sam, nažalost, bio jedini čovjek koji je u Hrvatskoj odgovarao zbog verbalnog delikta.

VL: Zašto ste ugasili blog, zbog prijetnje smrću u jednome od postova?
- Nisam imao vremena odgovarati na sva pitanja, ne zbog prijetnje, nju nisam shvatio ozbiljno, napisao ju je vjerojatno neki od frustriranih klinaca.

VL: Jedete li veprovinu nakon lova s generalom Markačem?
- Ako se pruži prilika, onda da, ali ako me pitate za ostatke od tog lova, onda ne, toga nije bilo puno. Čujte, svatko ima svoju sudbinu, moja je bila takva da sam se našao tamo i dao sam ostavku. Žao mi je generala Markača, nadam se da će što prije biti oslobođen.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije