Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Cjepivo

Ivan Đikić: Neizvjesno je u kojem smjeru će se epidemija razvijati

Ivica Đikić: Potrebno je napraviti cjepivo koje prije svega neće štetiti, a tek nakon toga štititi
Foto: Grgo Jelavic/Pixsell
1/3
10.03.2020.
u 19:20

Tisuće laboratorija istražuju virus, kaže Ivan Đikić

Cijepljenjem medicinskih djelatnika i rizične populacije velikim smo dijelom zaštićeni od negativnog učinka virusa gripe, dok od koronavirusa za sada ne postoji odobreno cjepivo i prvi se put susrećemo s njime. Utoliko je virus SARS-CoV2 koji uzrokuje Covid-19 bolest opasniji od virusa influence koji uzrokuju sezonsku gripu. Smatra to naš poznati znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić sa sveučilišta Goethe u Frankfurtu. S njime smo razgovarali o tijeku razvoja cjepiva, ali i o mogućem epilogu ove epidemije za koju je, kako kaže, još neizvjesno u kojem će se smjeru razvijati.

Razvijaju se cjepiva

– Na molekularnoj razini oba virusa pripadaju u RNK (ribonukleinska kiselina) viruse. To znači da oni svoj genetski materijal prenose preko RNK, a ne DNK (deoksiribonukleinska kiselina u kojoj je zapisan ljudski genom). No oni se ipak razlikuju jer je koronavirus pozitivni-strand RNK virus dok je influenca negativni-strand RNK virus koji se razlikuju u životnom ciklusu unutar ljudskih stanica i koriste različite antigene i enzime. Samim time cjepiva su specifična za koronaviruse ili influenca viruse i stoga cijepljenja protiv sezonske gripe ne pruža nikakvu zaštitu protiv SARS CoV2 virusa – kaže Đikić te dodaje kako se na cjepivu protiv novog koronavirusa vrlo intenzivno rade akademske institucije i biotehnološka i farmakološka industrija.

VIDEO Koronavirus mijenja navike Hrvata: Više se ne ljubimo u obraz

Ističe kako tisuće laboratorija širom svijeta detaljno istražuju ovaj virus i brzo šire sve relevantne informacije, što pomaže kompanijama koje imaju tehnologije da stvaraju i nova cjepiva.

– Primjerice, Moderna Therapeutics stvara RNK bazirana cjepiva pod nazivom mRNA-1273. Kandidata za stvaranje cjepiva izolirali su samo 42 dana od pojave CoV2 virusa. Njihovo cjepivo je u prvoj fazi kliničkog ispitivanja, a u suradnji s NIH-om prikupljaju volontere i započet će s prvim kliničkim pokusima za mjesec do dva. S druge pak strane Inovio Pharmaceuticals koristi DNK-bazirano cjepivo u pretkliničkim ispitivanjima koje bi trebalo stvarati protutijela na CoV2 i štititi ljude – objašnjava Ivan Đikić te dodaje kako nitko ne može reći kada će ta cjepiva biti dostupna jer je prije svega potrebno napraviti cjepiva koje neće štetiti, a tek nakon toga štititi.

Upravo radi toga potrebno je vrlo pažljivo provoditi sva istraživanja, ističe. Također, kaže da je zbog nedostatka informacija teško predvidjeti što će u budućnosti biti s koronavirusom koji se trenutačno širi svijetom.

Više od 200.000 oboljelih

– Neke stvari možemo zaključiti od prve SARS infekcije s CoV1 koji se proširio na oko 8000 ljudi i uzrokovao smrtnost od 774 osoba (oko 9%) te nakon toga nestao i više se nije pojavio od 2003. godine. Stoga i SARS CoV2 može nestati nakon što ograničimo njegovo širenje, ali to ne možemo sa sigurnošću tvrditi zbog velikog broja inficiranih osoba što može dovesti do promjena u ponašanju tog virusa. Do sada je riječ o više od 100.000, a vjerojatno uskoro i više od 200.000 oboljelih – kaže nam Ivan Đikić te dodaje kako je jedna od teorija o epilogu ove zaraze da će virus preživjeti kao latentna infekcija u ljudskim stanicama poput virusa herpes zoster.

– Taj scenarij je nemoguć jer CoV2 nema sposobnost integriranja svog genoma u ljudskoj stanici poput DNK virusa kao što je zoster – zaključuje Ivan Đikić. 

VIDEO Stožer civilne zaštite o trenutačnom stanju zbog koronavirusa

Ključne riječi

Komentara 43

SV
sveznam1
07:35 11.03.2020.

Dikic prije par dana si pricao drugo...

PU
paul-umpe
08:06 11.03.2020.

Opet ovaj pametnjakovic

AL
Aleluja
08:47 11.03.2020.

I Đikić okreće ploču i sad se posipa pepelom. Do jučer je tvrdio da je to isto kao i gripa i da nema nikakvog razloga za zabrinutost. Cijeli svijet je bio glup, WHO je bio glup, samo su Đikić i Rudan pametni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije