Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državni dug

Italija privatizira poštu i ustanovu kontrole letenja

enrico letta
Foto: Milestone Media/PIXSELL
25.01.2014.
u 13:30

Pokrenuta privatizacija dviju ustanova od čega bi Italija trebala prikupiti od 5 do 5,8 milijardi eura za smanjenje državnog duga.

Započinje privatizacija Talijanskih pošta i ustanove za kontrolu putničkih letova (ENAV). Talijanska vlada premijera Enrica Lette dekretima usvojenima u petak pokrenula je privatizaciju dviju ustanova od čega bi trebala prikupiti od 5 do 5,8 milijardi eura kojima bi trebala smanjiti državni dug. Na tržištu će se prodati 40 posto Pošte i 49 posto ENAV-a.

- Riječ je o manjinskim kvotama. Ustanove će ostati u javnom vlasništvu. Tijekom godine bit će novih sličnih operacija - najavio je premjer Enrico Letta na konferenciji za novinare.

Od prodaje Pošte trebalo bi se dobiti od 4 do 4,8 milijarde eura, a od prodaje Ustanove za kontrolu letova oko milijarde eura. Ministar ekonomije Fabrizio Saccomanni izjavio je kako Pošte vrijede od 10 do 12 milijardi, a Enav od 1,8 do 2 milijarde eura.

Dionice Pošte će biti prodavane i malim ulagačima, kao i zaposlenicima kojih ima gotovo 150.000. U Italiji ima ukupno 13.676 poštanskih ureda, u poštanskoj banci ima više od 41.400 računa na kojima ima gotovo 6 milijardi eura. Računa se kako bi gotovo milijun štediša moglo kupiti dionice Pošte.

>>Nezaposlenost u Italiji rekordnih 12,7 posto

>>Zbog novog premijerova gafa Talijani bijesni na Milanovića

Komentara 3

XA
xaron
18:22 25.01.2014.

Još kad privatiziraju policiju i vojsku imace napokon državu kakvu zaslužuju. Nastranu šale , to je samo vraćanje par stoljeća unazad kada je aristokracija bila vlasnik kompletne države. Dakle, nakon toliko godina priča ( na povrsini ) o velikom napretkuku demokracije, ljudskih prava, prava manjina svih vrste, prava kućnih ljubimaca... duboko dole se formira nova elita ( aristokracija ) od onih poznatih 1% koji ovako ( ponovo ) preuzimaju vlasništvo nad cijelom državom. Nesmijemo zaboraviti ogromnu ulogu medija svih vrsta u ovoj kolosalnoj podvali.

Avatar Sunčica
Sunčica
15:56 25.01.2014.

napokon...nadajmo se da će to utjecati i na kvalitetu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije