Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izazovi za Letta

Italija: Pad tržišta nekretnina, inflacije i industrijske proizvodnje

enrico letta
Reuters/Pixsell
14.05.2013.
u 13:14

U prošloj godini je prodano i kupljeno ukupno 448.364 nekretnina, što je za 27,5% manje u odnosu na 2011. godinu.

Negativni rezultati za industrijsku proizvodnju, ali i za tržište nekretninama koje se vratilo na 1985. godinu po broju kupljenih i prodanih stanova u 2012. godini. Pada i inflacija. Vlada premijera Enrica Lette priprema se, u petak, pokrenuti četiri ključne mjere koje treba ostvariti u njezinih prvih sto dana kako bi potaknula razvitak.

U prošloj je godini prodano i kupljeno 150.000 stanova manje negoli u 2011., što je najgori rezultat od 1985. godine kada je kupljeno i prodano 430.000 stanova, iznosi se u upravo objavljenom godišnjem izvješću koji su načinili agencija za poreze i udruga talijanskih banaka.

U prošloj godini je prodano i kupljeno ukupno 448.364 nekretnina, što je za 27,5% manje u odnosu na 2011. godinu.

Italija je u ožujku ove godine imala za -5,2% manju industrijsku proizvodnju u odnosu na isti mjesec 2012., iznosi Eurostat, a to najgori rezultat među velikim zemljama, jer i u Njemačkoj je industrijska proizvodnja u ožujku pala (-1,5%), kao i u Francuskoj (-1,6%), ali manje nego u talijanskoj industriji.

U travnju je u Italiji pala i inflacija, odnosno porasla je za 1,1% u odnosu na porast 1,6% koliko je iznosio u ožujku, iznosi talijanski statistički zavod (Istat). Inflacija je smanjena zbog pada cijena energetskim izvorima.

Vlada Enrica Lette priprema četiri mjere koje namjerava provesti u prvih 100 dana svoga postojanja. Njima bi se trebalo otvoriti više radnih mjesta za mlade, zatim su predviđene porezne olakšice za one koji žele privredno nešto poduzeti, zatim mjere za reformu politike s naglaskom na izmjenu izbornog zakona i suspenzije plaćanja prve rate (trebala bi se platiti u lipnju) poreza na stanove u kojima se živi (dakle na vikendice će se platiti), a možda bi suspenzija vrijedila i za plaćanje poreza na hale u kojima se nešto proizvodi.

Drži se kako bi te četiri mjere mogle utjecati na pokretanje razvitka.

>>Letta je jedini Talijan koji može ukrotiti razuzdanog Berlusconija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije