Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Istraživanje otkrilo gdje hrvatski radnici imaju najviše dana godišnjeg. Jeste li među njima?

plaža
Depositphotos.com/Vladimira Šimić
10.06.2022.
u 09:30

Ipak, najviše nezadovoljnih je među onima koji u prosjeku imaju četiri dana godišnjeg manje od onih koji vjeruju da već imaju dovoljno.

Radnici u Hrvatskoj u prosjeku imaju 24,6 dana godišnjeg odmora, što je 0,8 dan više nego prošle godine, pokazalo je istraživanje portala MojPosao u kojem je sudjelovalo više od 2100 ispitanika. Najviše dana godišnjeg odmora imaju zaposleni u hrvatskim institucijama (ministarstvima, zavodima, agencijama...), u prosjeku 28 dana, te oni u državnim tvrtkama (27 dana).

U privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu imaju 25 dana, a u privatnim tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu samo 23. Nešto manje od polovine radnika (41%) zadovoljno je brojem dana godišnjeg odmora, dok ih 55% priželjkuje okruglu brojku od 30 dana.

Ipak, najviše nezadovoljnih je među onima koji u prosjeku imaju četiri dana godišnjeg manje od onih koji vjeruju da već imaju dovoljno (najmanje 27). Njih 4% pak ističe da imaju previše dana godišnjeg te da im to loše utječe na produktivnost. Što se tiče regresa, lani ga je očekivalo 39% zaposlenih u Hrvatskoj (u 2020. samo 24%), a ove godine 49%.

Očekivani iznos je 1878 kuna. Regres u najvećoj mjeri očekuju zaposleni u državnim tvrtkama i institucijama (84%), no on iznosi svega 1684, odnosno 1539 kuna. Najveći iznos regresa očekuju ispitanici zaposleni u stranim institucijama (3467 kuna), ali ne dobiva ga veliki broj njih (41%).

U privatnim tvrtkama u pretežno stranom vlasništvu regres očekuje polovina ispitanika (50%). Nadaju se prosječnom iznosu od 2392 kune, dok u domaćim privatnim tvrtkama svega trećina njih (33%) očekuje regres – i to u prosječnom iznosu od 1710 kn. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije