Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povećava pozornost

Istraživanje dokazalo: Vozači koji piju kavu imaju manje nesreća

kava
Sanjin Strukić/PIXSELL
20.03.2013.
u 18:48

Oni vozači koji piju pića s kofeinom, uključujući i kavu, imaju 63 posto manje šanse da sudjeluju u nesreći od onih koji ne piju, tvrde australski stručnjaci.

Rezultati istraživanja pokazali su da profesionalni vozači kamiona, koji prelaze velike udaljenosti, imaju manje nesreća ako piju kavu, piše BBC.

Australski istraživači uspoređivali su podatke 530 profesionalnih vozača koji su nedavno imali nesreće s podacima 517 onih koji nisu sudjelovali u nesrećama. Oni koji piju pića s kofeinom, uključujući i kavu, imaju 63 posto manje šanse da sudjeluju u nesreći od onih koji ne piju.

Taj su podatak istraživači dobili nakon što su odbacili faktore kao što je dob vozača, obrazac spavanja, kilometre koje prijeđu, odmore koje uzimaju te raspored vožnje noć-dan.

U članku u britanskom Medical Journeyju piše da kava i druga pića u kojima se nalazi kofein smanjuju rizik od sudara vjerojatno zato što potiču pozornost kod vozača. No, stručnjaci još uvijek kao najbolji savjet za izbjegavanje nesreća navode da vozači trebaju odmor i san, a ne kavu.

>>Ovisnost: Kava, gazirana pića i brza hrana okidači stresa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije