Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
učinci kofeina

Ovisnost: Kava, gazirana pića i brza hrana okidači stresa

'za pokrij...13.03.2009 rijeka....barista tomislav mrdeza....kava Photo: Goran Kovacic/Vecernji list'
'Goran Kovacic/Vecernji list'
19.03.2013.
u 12:00

Pretjerane količine kave mogu izazvati nesanicu, drhtanje, kronični umor, povraćanje te čir na želucu ili tegobe s crijevima

Jutro započinjete ispijanjem kave, oči otvarate tek kada vam mozak \"pročita\" aromu koja se širi iz šalice, na putu prema uredu popijete jednu \"s nogu\", a do podneva još koju... Omiljeno vam je neko od gaziranih pića, a nije vam mrska ni čokolada? Ako ste se prepoznali u ovoj skupini, riječ je o simptomima ovisnosti o kofeinu.

Iako nije riječ o teškom poremećaju, on nije nimalo zanemariv kada je riječ o popratnim zdravstvenim tegobama koje u organizmu može izazvati pretjerano unošenje kofeina.

Nesanica opasno deblja

Kofeina, unatoč raširenom mišljenju, nema samo u kavi, napitku u kojem je on najpoznatiji i najzastupljeniji. Ima ga u svim napicima pripremljenim na ovu temu, ali i u popularnim sredstvima protiv glavobolje, kakau, čokoladi i slasticama te gaziranim pićima i energetskim nadomjescima.

U malim količinama kofein je stimulativan za organizam, no ima i razloga zbog kojih bismo se zauvijek trebali odviknuti od ispijanja omiljenih napitaka. Jer kofein povećava razinu hormona stresa, utječe na kvalitetu sna, a nedovoljno sati spavanja za sobom povlači nakupljanje kilograma...

Stres je vezan i uz ovisnost o brzoj hrani, potvrdili su znanstvenici s Instituta Scripps Research na Floridi proučavajući utjecaj hamburgera i krumpirića na mozak. Naime, nakon jedenja hrane ovakve vrste stres privremeno nestaje jer osjećaj sitosti ljude čini opuštenima i sretnima. Brza hrana – pizza, muffini, čips, čokoladice, sladoled, kokice, gumeni bomboni... – djeluje opojno na ljude jer sol, šećer i masnoća stimuliraju proizvodnju hormona sreće – endorfina.

No, učinak je kratkog vijeka pa se ‘glad’ i frustracija vrlo brzo ponovno javljaju.

– Istraživanje je dalo dokaz koji sugerira opsjednutost brzom hranom kao i kod ovisnosti od droge, jer oba oblika ovisnosti izazivaju iste neurobiološke stimulacije u mozgu – izjavio je koautor studije Paul Johnson.

Hrana kao antidepresiv

Istraživanja znanstvenika s Instituta Princeton Neuroscience pokazala su da izostanak unosa velikih količina šećera kod onih koji svakodnevno konzumiraju slastice izaziva povlačenje, tugu, nervozu i depresiju.

S obzirom na to da su sve ove pojave učestale i među djecom, valjalo bi prije prvih ozbiljnijih simptoma potražiti stručnu pomoć. Pomoć nutricionista i terapeuta u slučajevima ovisnosti o junk foodu, kofeinskim i gaziranim te energetskim napicima može pomoći, no tada u procesu promjene prehrambenih navika treba sudjelovati cijela obitelj. Za početak promijenite svoje prehrambene navike tako što ćete ispijanje kave zamijeniti pravim doručkom, umjesto vožnje na posao – prošećite (i zaobiđite kafić ili kiosk s kavom), na poslu pojedite banane, jabuke ili zdjelicu orašastog voća. Pješačite li, tijelo će vam se opskrbiti kisikom pa vam kofeinski stimulansi neće trebati.

Umjesto gaziranih pića popijte zeleni čaj, limunadu ili voćni sok. San ćete popraviti ako svake večeri liježete u krevet u isto vrijeme, i to prije ponoći.

>>Kofein je opasan? Baš kao cigarete i alkohol?

Ključne riječi

Komentara 2

LP
Lebron Petrovic
21:52 19.03.2013.

Gazirana kava je najbolja jer se filtrira sa gazom !

MM
Milan Mićo Budimir
10:35 20.03.2013.

Ne mogu odolit espressu iz kafića! :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije