Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijedlog zakona

Istospolni partner imat će pravo na obiteljsku mirovinu

gay
Goran Jakus/PIXSELL
10.10.2013.
u 17:44

Književnik i novinar Dražen Ilinčić podržava donošenje Zakona o životnom partnerstvu jer će pridonijeti mirnijem životu gay ljudi, no kao roditelj se ne vidi...

Sljedeći tjedan konačno treba biti dovršen prijedlog nacrta Zakona o životnom partnerstvu, nakon čega ide u 30-dnevnu javnu raspravu. Zajednica dviju osoba istog spola neće se zvati brak, a partneri neće imati pravo posvajati djecu, no u mnogim životnim situacijama bit će izjednačeni s bračnim partnerima.

Roditeljska skrb u zakonu

U radnoj skupini za izradu zakona najviše je nesuglasja o roditeljskoj skrbi i medicinski pomognutoj oplodnji (MPO). Ako partner/ica ima dijete iz prijašnjeg heteroseksualnog braka, predviđa se da novi partner može ostvariti pravo na roditeljsku skrb. To znači da može ići u školu na informacije, potpisati da dijete može na izlet, uzeti bolovanje ako je bolesno... U slučaju smrti biološkog roditelja iz istospolne zajednice i uz nepostojanje drugog roditelja djeteta, prijedlog će definirati prava partnera koji nije roditelj. Kao samac, ima mogućnost posvojenja djeteta o kojem se brine. Zagrebačka profesorica Aleksandra Korać Graovac s Katedre za obiteljsko pravo napustila je radnu skupinu.

– Svakako treba urediti prava istospolnih zajednica kad je riječ o mirovinama, nasljeđivanju, zdravstvenom osiguranju i slično. Ali roditeljska skrb ne bi trebala biti predmet ovog zakona i zbog toga sam istupila iz radne skupine – objasnila je prof. Korać Graovac.

Marko Jurčić iz Zagreb Pridea zadovoljan je radom radne skupine i ističe da partneri moraju biti zaštićeni zbog stabilnosti zajednice i pravne sigurnosti svih građana. Odredba Zakona o MPO, koja ne dopušta postupak ženama u istospolnim zajednicama, smatra, protuustavna je. Gay zajednica inzistirat će u javnoj raspravi o novom zakonu da se svaka diskriminacija ukine.

“U ime obitelji” zasad šuti

– Zakon o MPO primjenjuje se isključivo na liječenje žena koje iz zdravstvenih razloga ne mogu ostati trudne prirodnim putem. Riječ je o “medicinskom” zakonu jer regulira pitanje liječenja neplodnih osoba. Taj zakon ne bavi se mogućnošću MPO žena kod kojih nema zdravstvene prepreke začeću. On ne propisuje mogućnost pristupa MPO ako žena, bez obzira u kakvoj zajednici bila, nema zdravstvenih ograničenja začeću, niti mogućnost surogatstva – kaže pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić. Kao članica radne skupine nije željela komentirati prijedlog nacrta Zakona o životnom partnerstvu jer je postupak definiranja odredaba u tijeku.

Dražen Ilinčić, novinar i književnik, o prijedlogu zakona kaže: – Podržavam donošenje Zakona o životnom partnerstvu. Smatram da će pridonijeti mirnijem životu gay ljudi i prihvaćanju u zajednici. Imaju ga više-manje sve uređene zemlje i to je danas civilizacijska stečevina. Na upit hoće li muškarci u životnom partnerstvu biti diskriminirani u odnosu na žene jer u nas nije dopušteno surogat majčinstvo, Ilinčić će iskreno: – To je sofisticirana problematika, no neću se osjećati zakinutim, niti sam razmišljao o roditeljstvu, niti se vidim kao roditelj. Iz inicijative “U ime obitelji” kažu da će pričekati službeno predstavljanje prijedloga Zakona pa reći svoje mišljenje. – No, ako je točno da u slučaju smrti roditelja partner može od suda zatražiti trajnu skrb nad djetetom, to je u suprotnosti s interesima djeteta i važećim zakonima RH – smatraju.

>> 'Zakon o životnom partnerstvu ove godine ide u proceduru'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije