Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Iste ENC uređaje HAC-u prodaju za 87, a Autocesti Rijeka – Zagreb za 56 kuna

U HAC-u kažu da su cijene za ENC uređaje na nadmetanju ove godine nerealno visoke u odnosu na cijene koji su isti ponuditelji dali ARZ-u
23. srpnja 2018. u 10:59 13 komentara 15271 prikaza
hac
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Hrvatske autoceste prijavile su Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja četiri tvrtke koje su se javile na nadmetanje za nabavu ENC uređaja zbog sumnje da su se dogovorile oko ponuđenih cijena tih uređaja. Prema neslužbenim informacijama, zbog istih razloga HAC je protiv njih podnio i kaznenu prijavu DORH-u.

16.10.2014., Sibenik - Hrvatske autoceste, auto cesta Zagreb - Split, dionica Sibenik-Vrpolje. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL Kosili su travu Izgubio novčanik u kojem je bilo 1800 eura, radnici HAC-a učinili sve da pronađu vlasnika

Razlika 45 lipa

HAC je, naime, ove godine proveo nadmetanje za sklapanje okvirnog sporazuma za nabavu 90.000 ENC-ova, a procijenjena vrijednost bila je 75 kuna bez PDV-a po uređaju. No svi su se ponuditelji javili sa znatno višim cijenama. Tvrtka M.C.I. Prom, koja prodaje ENC-eve francuske GEA-e ponudila je 87,75 kuna, ponuda slovenske tvrtke Q-Free Traffic Desing koja zastupa norveški Q Free iznosila je 87,80 kuna, hrvatske Emovis Tehnologije koje također zastupaju Q Free ponudile su 87,90 kuna, a cijena ENC-a Digitalnih Tehnologija koje zastupaju norveški Norbit bila je 88,20 kuna. Razlika između najjeftinije i najskuplje ponude iznosi 45 lipa. HAC je, pak, procjenu vrijednosti ENC-ova izradio na temelju cijena tih uređaja koje su postignute u postupcima nabave tvrtki Autocesta Rijeka — Zagreb i Bina Istra.

Autoceste, Siniša Hajdaš Dončić HAC Protekli vikend 40,2 milijuna kuna cestarine, od početka godine naplaćeno 8 posto više

Na nadmetanju ARZ-a za okvirni sporazum 2016. za 15.000 ENC uređaja, Q-Free Trafic Design ponudio je 99,25 kuna po uređaju, Emovis 99, a Digitalne Tehnologije 88.90 kuna. No u nadmetanju za pojedinačne ugovore na temelju tog okvirnog sporazuma, Q-Free je za 10.000 uređaja ponudio cijenu od 75 kuna, a Digitalne Tehnologije od 78,88 kuna. Emovisova cijena bila je 99,20 kuna. Za isporuku ostalih 5000 uređaja Q Free ponudio je 72,50 kuna, a Digitalne Tehnologije 63,95 kuna. Emovis je i tad bio najskuplji s 99,18 kuna. Na nadmetanju ARZ-a iz 2017. za 20.000 ENC uređaja i 10.000 nosača Q Free ponudio je cijenu od 55,77 kuna za uređaj, a Digitalne Tehnologije 66,70 kuna po uređaju. Emovisova cijena bila je 99,15 kuna. M.C.I.

USKOK i DORH DORH DORH nakon gotovo tri godine odbacio kaznenu prijavu protiv Radmana, Sutlića i Popovca

Prom nije slao ponude ARZ-u ni 2016. ni 2018.

HAC je, pak, nakon što su stigle ponude za okvirni sporazum iz ove godine pozvao ponuditelje na sklapanje pojedinačnog ugovora za 4000 ENC-ova, a na što su se odazvali M.C.I. Prom i Digitalne Tehnologije koje su ponudile iste cijene kao iz okvirnog sporazuma – 87,75 kuna odnosno 88,20 kuna. Na drugi poziv za pojedinačni ugovor za 10.000 uređaja odgovorio je samo Emovis koji je također ponudio istu cijenu iz okvirnog sporazuma od 87,90 kuna. Tako u slučaju HAC-a ponuditelji kod pojedinačnih ugovora nisu nudili značajno niže cijene u odnosu na one iz okvirnog sporazuma kao što je to bilo slučaj s ARZ-om iz 2016.

zidari DORH Optužnice protiv sedam osoba: Lagali da su zidari kako bi radili u Hrvatskoj

“Odraz tržišnih okolnosti“

U HAC-u su nam potvrdili da su cijeli slučaj prijavili Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, a informaciju o kaznenoj prijavi nisu htjeli komentirati. Kazali su nam da su cijene za ENC uređaje koje su dobili na ovogodišnjem nadmetanju nerealno visoke u odnosu na cijene koji su isti ponuditelji dali ARZ-u. No kako bi ipak za svoje korisnike osigurali dovoljnu količinu ENC uređaja, u HAC-u kažu da su sklopili ugovor s Bina Istrom, u kojoj imaju suvlasništvo od 44 posto, za komisijsku prodaju njenih ENC-ova.

Podjelom letaka do novih kupaca PROMO Podjelom letaka do novih kupaca

Za prvih 10.000 komada dogovorili su proviziju od pet posto, a za dodatnih 40.000 uređaja provizija je 10 posto. Cijena ENC uređaja za krajnjeg korisnika je 122 kune. U Emovis Tehnologijama, kažu, poštuju zakonske odredbe RH. Za nabavu ENC uređaja HAC-a i ARZ-a navode da njihova cijena odražava objektivne tržišne okolnosti te da cjenovnu politiku drugih dobavljača kao i eventualna postupanja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja ne mogu komentirati.

Iz M.C.I. Prom-a poručili su nam pak da oni kao ponuditelj nisu ovlašteni iznositi povjerljive podatke iz sklopljenih ugovora za nabavu ENC uređaja i nosača, u skladu s Uredbom EU o zaštiti podataka.

Digitalne tehnologije: Tri godine nismo mijenjali poslovanje

Prijavu Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja nisu htjeli komentirati ni u Digitalnim Tehnologijama, ali naveli su da su sve sumnje povezane s njima neutemeljene jer se poslovanje te tvrtke protekle tri godine ne mijenja. Naime, u toj tvrtki navode da su njihove cijene na nadmetanjima ARZ-a i HAC-a za okvirne sporazume bile ujednačene.

Ukazuju pri tome i na razliku između okvirnog sporazuma i direktnog ugovora kad su naručene količine zagarantirane pa je onda moguće ići s nižim cijenama. Za okvirni sporazum s ARZ-om iz 2016. i pojedinčani ugovor za 5000 uređaja kažu da su mogli ponuditi povoljniju cijenu jer je proizvodnja u tom trenutku bila povoljnija radi ostalih poslova u tvornici.

Tad su ponudili cijenu od 63,95 kuna po uređaju. No kažu da na drugi upit ARZ-a po istom okvirnom sporazumu za 10.000 komada nisu mogli ponuditi bolju cijenu pa nisu bili odabrani. Tad su pak ponudili 78,88 kuna. U toj tvrtki navode da treba uzeti u obzir i globalne trendove, a to su borbe proizvođača za određena tržišta i određene segmente tržišta.

Ako proizvođač želi osvojiti neki udio tržišta, on može značajno sniziti svoju cijenu kako bi izbacio konkurenta, a kasnije opet prodavati po većoj cijeni kako bi održao profitabilnost – tvrde u Digitalnim tehnologijama. Iz tvrtke Q Free Traffic Desing nisu odgovorili na naš upit.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti

hac
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...
Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • tomislav10:

    Žalbu upućenu agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja mogu okačiti mačku o rep. Dobili su četiri ponude na natječaju i to je to. Kako će dokazati da su se četiri ponuditelja dogovorila oko cijena? Uostalo tako nešto nema ni logike, da ... prikaži još! tri ponuditelja isvise zbog par lipa razlike u cijenama ponuda. Ponuditelj u obrazloženju svoje ponude može napisati praktički što hoće; poskupila proizvodnja, poslovna politika proizvođača/dobavljača ENC uređaja...

  • matK.O.:

    jogurt vindija u kauflandu dode 2.99 a u plodinama 3.29 ko hoće kupit će.

  • serđo12:

    Te sprave samo šminkeri i malograđani kupuju!Ja idem starom cestom!