Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRA

Istarska maslinova ulja

Istarska maslinova ulja
Foto: Duško Marušić/Pixsell
1/4
22.12.2020.
u 16:37

I sljedeće će ju godine krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za proizvodnju ekstra djevičanskih maslinovih ulja.U novo izdanje svjetskog vodiča Flos Olei uvršten je 71 istarski maslinar

Klaster istarskih maslinara osigurao je da istarska ektra djevičanska maslinova ulja uđu u EU registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla “Istra”. Oznaka izvornosti odnosi se na maslinova ulja koja se po strogim pravilima proizvedu i sa slovenskog dijela Istre. Odmah po upisu u registar, 20-ak je istarskih maslinara dobilo oznaku izvornosti Istra, a svake godine njihov broj značajno raste.

To je samo jedan od dokaza da je Istra regija s najboljim ekstra djevičanskim maslinovim uljima na svijetu. Svjedoče to i nedavni rezultati jedinog svjetskog vodiča za ekstra djevičanska maslinova ulja Flos Olei 2021. Čak 71 maslinar iz Istre proizveo je toliko kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje da zaslužuje prestižnu nagradu, odnosno uvrštenje u novo, dvanaesto izdanje Flos Oleia, što je iznimna pohvala za Istru, istarski turizam, a najviše za svakog istarskog maslinara koji je uvršten u vodič ponaosob. Istru će tako u 2021. godini ponovo krasiti titula najkvalitetnije svjetske regije za ekstra djevičanska maslinova ulja, šesti puta zaredom u pobjedničkom nizu. Posebno je to važno s obzirom na to da se u publikaciji nalaze ulja iz cijelog svijeta, odnosno iz 54 maslinarske države te su se istarski maslinari našli u društvu 500 najboljih s ukupnim udjelom od čak 14 posto.

Među čuvenim istarskim maslinarima je i obitelj Ipša
Foto: Duško Marušić/Pixsell

U novom izdanju tzv. biblije za ekstra djevičanska maslinova ulja uvršteno je 73 ulja iz Hrvatske od kojih je 71 iz Istre, a dva iz Dalmacije. Pritom, veliki broj istarskih maslinara postigao je bolje rezultate u odnosu na lani, što je dokaz značajnog rada na podizanju kvalitete i primjene najnovijih znanstveno-tehnoloških dostignuća u maslinarstvu – kazao je Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije.

Drugi puta zaredom čak tri maslinara dostigli su ocjenu 98: Mate, Ipša i Olea BB, a 13 istarskih maslinara uvršteno je u ekstra klasu iznad 95 bodova. Zahvaljujući edukacijama, kaže Ivošević, u potpunosti se promijenila tehnologija uzgoja maslina i vrijeme berbe, a velika ulaganja istarskih maslinara uz podršku Istarske županije, omogućila su da danas na području Istre imamo više od 30 tehnološki najnaprednijih uljara, u kojima se isti dan ručno ubrana maslina prerađuje u maslinovo ulje. Također, velika ulaganja i znanje su uložena i u pripremu ulja za tržište, a sve navedeno je omogućilo zaštitu Ekstra djevičanskog maslinovog ulja “Istra” oznakom izvornosti na razini EU. Oznaka izvornosti svakom potrošaču garantira da su sve faze proizvodnje, prerade, skladištenja i punjenja izvršene na području Istre.

Nagrađivano ulje obitelji Paulišić iz Labinaca
Foto: Duško Marušić/Pixsell

Istarska Turistička zajednica puno je napravila za istarsko maslinarstvo; od edukacija, do formiranja Ceste maslinovog ulja kada to nitko drugi nije imao, do posjeta svjestki poznatih gastro novinara. Sve se to vratilo, jer nam dolaze gosti sa člancima u rukama, kao dokaz da traže baš nas. Oznaka izvorni Istra dodatna je vrijednost naših proizvoda, a zahvaljujući uvrštavaju među najbolje maslinare svijeta, nama se i tržište značajno proširilo – priča nam Klavdijo Ipša koji s obitelji na sjeverozapadu Istre, osim vrhunskog ekstra djevičarskog maslinovog ulja, proizvodi i nagrađivana vina. Osim putem trgovina, njegova će se ulja do kraja godine moći kupiti i putem web shopa po cijeni od 67 kuna za 0,25 litara do 120 kuna za pola litre maslinovog ulja. I maslinova ulja braće Sandi i Tedi Chiavalon iz Vodnjana, koji su također među 15 najboljih u svijetu, mogu se kupiti po cijeni od 140 kuna za pola litre ovog zelenog zlata Istre.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije