Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah i užas

Ispovijest žene koju je zlostavljao svećenik: Mama je bila užasnuta. Jako je dramatično reagirala

Ana Grgić
Foto: Dnevnik.hr
1/5
24.03.2023.
u 00:51

Ana Grgić tvrdi da ju je župnik Zlatko Rajčevac iz Sotina, zlostavljao čak 10 godina. Preminuo je 2021. i nije dočekao suđenje temeljem potvrđene optužnice za zlostavljanje čak petero djece. Na Marina Sovara nasrnuo je Zvonimir Kurečić, koji je kasnije premješten na Pag.

Ana Grgić (31), tvrdi da ju je Zlatko Rajčevac iz župe u Sotinu, u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, seksualno zlostavljao gotovo deset godina, u razdoblju od 2000. do 2010. godine. Iako je optužnica s imenima petero djece potvrđena, Rajčevac nije dočekao suđenje jer je u međuvremenu preminuo. Slučaj je još 2016. prijavljen đakovačko-osječkom nadbiskupu Đuri Hraniću koji ga, tvrdi Ana, 14 mjeseci nije prijavio policiji. Župnik je u službi ostao još tri i pol godine. Hranić smatra da nije pogriješio. "Ti zatomiš strah u takvim situacijama, u situacijama kada bi svećenik eskalirao s dodirivanjem, ja bih imala ogroman strah, to je strah i užas što sam ja osjećala i koji bih ja duboko potisnula nakon te situacije", kazala je Ana Grgić u prilogu Provjerenog.

"To je krenulo već negdje s 8, 9 godina, s tim da, kad sam imala 12 ili 13, kad sam ušla u pubertet i tjelesno sazrijevala - to je dodirivanje postalo puno intenzivnije", rekla je Grgić i dodala kako je već s 12 godina pokušala reći svojoj obitelji. "On mene znao maziti po bedru pred njima, oni to uopće nisu registrirali. Ja sam se jako uplašila", govori Grgić. Kaže kako roditelji tada nisu vjerovali u njenu priču, a obitelj joj je povjerovala tek na uskršnjem ručku 2016. godine. "Sjećam se da je mama bila užasnuta. I jako je dramatično reagirala. Kao da nije znala. Što je meni izazvalo šok, jer sam ja nekako mislila da oni podsvjesno svi to znaju. Ali da se ignorira", kazala je. Ispričala je i kako joj je svećenik pokazivao pištolj, te govorio da mu treba za samoobranu, te kako sada zna da je i to bila jedna vrsta zastrašivanja. Ana se nakon svega povukla u sebe, te oboljela od anoreksije i depresije. ''S 23 je uzelo maha. Bila sam svega svjesna, ali nisam se znala nositi konstruktivno. Svu sam krivnju preuzela na sebe, pokušala suicid", priča Ana.

Marin Sovar je odrastao u Sotinu i poznavao je Rajčevca. "Zlatko Rajčevac je meni dao preporuku kad sam se htio zarediti. I onda se dogodi tako nešto mladoj osobi, koja je cijeli život u crkvi, koja uistinu vjeruje toj instituciji", kaže Sovar. Priča kako je na njega nasrnuo drugi svećenik, Zvonimir Kurečić sa zagrebačkog Kaptola, dok je bio svećenički kandidat. "Tada nisam imao hrabrosti, nisam diplomirao, tko će mi vjerovati, znamo koja je njihova moć. Ali nisam šutio. Svi u mojoj okolici su znali što sam ja doživio", govori Sovar. Nakon što je i on sve ispričao majci 2016. Anina i Marinova majka odlaze nadbiskupu Đuri Hraniću i prijavljuju sve o zlostavljanju te napominju da znaju za još jednu žrtvu osim Ane. Slučaj nisu željele prijaviti policiji, ali su zatražile da župnika ukloni iz službe. "Mi nismo ništa drugo tražili, samo da zaštitimo djecu. Nažalost, nije ništa napravio, godine su prolazile, mi smo čekali i čekali", kazala je Sovar.

Hranić opravdava zadržavanje župnika u službi njegovim godinama. "On je tada bio tipični starac. U toj dobi, u takvom stanju u kakvom je bio, nisam smatrao da je prijetnja za okolinu".  Prema zapisniku koji je Hranić potpisao 2016. bio je upoznat i s incidentom Marina Sovara.

Majke su Hraniću poslale pisma u kojima su izrazile šok njegovom podrškom svećeniku i kako kaže, zaprijetile su mu Papom i Vatikanom. Zlatko Rajčevac je preminuo 2021.godine, a Hranić ga je sahranio. Državno odvjetništvo obustavilo je postupak u kojem je bio optužen za zlostavljanje pet djevojčica. "Ja sam dala izjavu i za policiju i za sud. Niti je bilo u javnosti, niti je bilo suda i presude. A ja sam morala prolaziti traumu da bih objasnila sucu što je bilo", govori Grgić. Marin Sovar je svoju priču ispričao 2018., a dvije godine poslije Kurečić je premješten na otok Pag. Đuro Hranić je novinarima rekao da se ne osjeća odgovornim i da niti danas ne bi drugačije postupio.Hranić je o slučaju župnika Rajčevca izvijestio Vatikan te kaže kako ga je kongregacija oslobodila svake odgovornosti.

VIDEO: Rijedak tornado prohujao L.A.


 

Komentara 22

CR
CroViper
08:56 24.03.2023.

Zlostavljanje od 2000 do 2010, prijava tek 2016, dodirivao ju pred roditeljima koji kao ništa nisu vidjeli itd. Pitam se kakvi su to roditelji ili kakvo je to dodirivanje koje oni nisu registrirali?

Avatar essek22
essek22
09:08 24.03.2023.

Hoće li biskup papi Franji reći :" Da sam ga smjenio srušio bi se cijeli njegov svijet" ?

ZE
ZedR
06:50 24.03.2023.

Bogobojazni, priprosti ljudi i u ovakvim slucajevima vjeruju autoritetu crkve, radi toga prijavljuju ovom licemjeru Đurici umjesto policiji. U malim, zaostalim sredinama crkva je neprikosnovena vlast. Zato se takve stvari i dogadjaju . Papa Franjo, najpozitivnija osoba recentnije povijesti u katolika, najmanje je omiljen upravo kod hrvatskog klera. Hercegovci ga zovu “papa komunist”, kaptol na čelu s Bozijem, ga je ignorirao te se na kraju hvala bogu ipak morao maknuti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije