Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sporno zemljište

Ispod West Gatea još su 3633 kvadrata u državnom vlasništvu

'09.07.2011., Zagreb - Guzva na naplatnim kucicama Zapresic na autocesti Zagreb-Macelj u smjeru mora nije se samanjivala ni u podnevnim satima. Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL'
'Zeljko Hladika/PIXSELL'
21.09.2012.
u 19:00

Vlasnici West Gatea ne žele državi platiti zemlju nego hoće zamijeniti zemljišta bez naknade

Najveći trgovački centar u Hrvatskoj – West Gate – još uvijek je jednim svojim dijelom na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske iako je otvoren gotovo prije tri godine! Ispod same zgrade West Gatea, koji se pruža na 250.000 četvornih metara, 3633 kvadrata su koja su još u državnom vlasništvu. Na cijeloj parceli od milijun četvornih metara koju su austrijski investitori u West Gate kupili na zapadnom ulazu u Zagreb oko 68.000 kvadrata u državnom je vlasništvu.

Javno vodno dobro

West Gate tako je sagrađen unatoč tome što dio zemljišta na kojem se pruža nije u vlasništvu investitora, tvrtke Trgovački centar Zagreb. TCZ je prema odluci Povjerenstva za imovinu Vlade Republike Hrvatske iz 2009. godine trebao platiti za 3633 državna kvadrata na kojima je sagrađen centar 726.600 eura. No, to do danas nije učinio. Kako TCZ nije vlasnik ta 3633 kvadrata, ne može se ni upisati kao vlasnik pa ne može doći ni do upisa zgrade West Gatea u zemljišnu knjigu. West Gate je, naime, sagrađen i na kanalima koji su bili javno vodno dobro, a austrijski investitori, da bi mogli graditi taj velebni centar, morali su se obvezati da će izgraditi nove odteretne kanale, jer je stare bilo potrebno zatrpati kako bi se na njima mogao graditi centar.

Stoga je tvrtka Shopping centar Zagreb (koja je prvotno bila investitor u West Gate, a u međuvremenu je promjenom vlasničkih struktura to postala formalno tvrtka Trgovački centar Zagreb) potpisala i ugovor s Hrvatskim vodama 2008. u kojem se obvezuje da će HV-u bez naknade ustupiti novi kanal.

S druge strane, HV daje SCZ-u u posjed kanale na kojima će se graditi centar i dopušta im da na tom zemljištu grade. U istom tom ugovoru navodi se da će se za zemljište koje je dobio SCZ u posjed od HV-a prijenos vlasništva i utvrđivanje tržišne cijene zemljišta regulirati posebnim ugovorom sa RH, preko tadašnjeg Središnjeg državnog ureda za upravljanje imovinom – danas Agencije za upravljanje državnom imovinom.

Žele riješiti sve kanale

Na osnovi tog ugovora s HV-om dobivena je građevinska dozvola za gradnju West Gatea, jer je to prihvaćeno kao dokaz da se centar može graditi na zemljištu za koje je ukinut status javnog vodnog dobra. Godinu dana poslije Povjerenstvo za imovinu donosi odluku o cijeni starih kanala, a u njoj se navodi da će TCZ platiti tih 726.000 eura i da će se u tu svrhu sklopiti kupoprodajni ugovor.

No, do danas s TCZ-om kupoprodajni ugovor nije sklopljen.

U SCZ-u kažu da nisu sklopili taj ugovor jer je njihov interes rješavanje cjelokupne zone, a ne samo pojedinih čestica.

Naime, oni žele riješiti odjednom svih 68.000 četvornih metara zemljišta na svojoj parceli koji su još uvijek u državnom vlasništvu. Glavni direktor SCZ-a Wilhelm Peter Hasslacher kaže da jednim pravnim poslom njegova tvrtka želi riješiti sva imovinskopravna pitanja u vezi sustava kanala u cijeloj zoni. Smatra da je bespredmetno raspravljati o odluci Povjerenstva za imovinu, jer ugovor nije sklopljen i ne proizvodi pravne učinke.

– SCZ trenutačno pregovora o potpisivanju ugovora s RH u vezi zamjene zemljišta. SCZ bi novi glavni odteretni kanal ustupio RH i smatramo da bi takva zamjena zemljišta imala višestruke koristi za RH, jer bi stekla u vlasništvo novosagrađeni kanal i više zemljišta nego što bi ustupila – tvrdi Hasslacher.

Iako su vlasnici SCZ-a za dogovor o zamjeni zemljišta s državom angažirali i lobiste poput Mate Granića i Ronalda Žuvanića, ipak im je prije nekoliko dana stigao hladan tuš iz AUDIO-a koji im je poslao novi elaborat o procjeni vrijednosti zemljišta oko i ispod West Gatea.

Prema tom elaboratu, zemljište koje bi država dala SCZ-u višestruko je vrednije nego novi kanali koje bi SCZ dao državi. Naime, vještak je stare kanale procijenio kao građevinsko zemljište, a zapravo je riječ o zemljištu čija je jedina namjena odvodni kanal. To je razljutilo Hasslachera, koji je poslao oštro pismo AUDIO-u u kojem navodi da je vrijednost državnog zemljišta prema tom elaboratu 52,6 milijuna kuna, a da zemljište koje bi SCZ ustupio RH vrijedno 16,8 milijuna kuna. Tako bi SCZ sad trebao platiti za stare kanale 35,7 milijuna kuna! Hasslacher navodi u pismu da će zbog "šikanoznog ponašanja AUDIO-a tražiti povrat ulaganja u West Gate od 343 milijuna eura te izvijestiti nadležna tijela Europske komisije o tretmanu ulagača u Hrvatskoj".

U SCZ-u su nam rekli da su nakon tog pisma održali sastanak u AUDIO-u na kojem je dogovoreno da će se izraditi novi elaborat.

Komentara 6

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
19:03 21.09.2012.

Srusite im Objekt kako mozeterusit Sirotinji kuce -vikendice it na NjIHOVOM TLU,,,,

Avatar zbog- udbasa -beskucnik
zbog- udbasa -beskucnik
19:15 21.09.2012.

Rusi ,Rusi ja napravija na svome pa mi srusise,ehehhehehheh

MO
mojzagi
19:21 21.09.2012.

Kcemu sad najedamput razna saznanja o onom i ovom , pa to su stvari investitora i HR sto ce i oni sve to rjesiti, ili vec postoji netko tko to sve namjerno potkapa. Cudan je taj nas Narod ta poslaa i nezanimaju malog covjeka, cemu se sad tu mjesati postoje druge institucije za to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije