Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje Mamićima

Ispitani bivši nogometaši: 'Potpisao sam neki papir kada sam odlazio iz Dinama...'

Osijek: Nastavljeno suđenje braći Mamić i drugima za izvlačenje novca iz Dinama
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL
1/12
26.03.2024.
u 11:45

Prema optužnici, Dinamo je na račun engleskog poduzeća Corporate Advantage Limited, po nalogu Zdravka Mamića, isplatio tri milijuna eura, a ta je tvrtka istim novcem platila dugove prema 17 bivših igrača, među kojima su i Tomić te Polovanec, i uštedjela klubu gotovo milijun eura

Nakon jučerašnjeg maratonske i burne rasprave na osječkom suđenju braći Zdravku i Zoranu Mamiću za izvlačenje najmanje 19,1 milijuna eura iz Dinama, proces je nastavljen danas ispitivanjem bivših nogometaša, a na klupu za svjedoke sjeli su Ante Tomić i Kristijan Polovanec.

Ante Tomić u Dinamu je igrao do 2010. godine, a od 2001. kao profesionalac i tada ga je kao menadžer zastupao Zdravko Mamić. Dinamo mu, kaže, ništa nije ostao dužan, a novac je dobivao na račun. Klub je napustio kao slobodan igrač i otišao u Sloveniju, a nije se, kaže, trebao odreći nikakvih neplaćenih potraživanja, upravo suprotno – nakon raskida ugovora dobio je "neki novac", isto na račun. S Dinamom je, inače, potpisao tri ugovora u devet godina igranja u prvoj momčadi.

- Pri odlasku iz Dinama 2010. imao sam potpisan ugovor po kojemu sam trebao igrati još dvije godine, a sa Zdravkom Mamićem sam raskinuo ugovor i dogovor je bio da ću dobiti naknadu kao da sam igrao još jednu godinu. Sa Zdravkom sam imao jako dobar odnos, bio mi je savjetnik cijelo vrijeme dok sam bio u Dinamu, ali nismo imali nikakav međusobni ugovor – kazao je Tomić. Po prvom ugovoru s Dinamom zarađivao je 48.000 maraka, a po drugom 80.000 eura godišnje.

- Po prvom ugovoru, potpisanom 2001., imao sam pravo na podjelu budućeg transfernog obeštećenja, a u drugom i trećem nisam. Rezultati su bili lošiji – nastavio je. Što se tiče njegovog prelaska u slovenski Kopar 2010., nije bio uključen, rekao je svjedok, Zdravko Mamić. Tužitelj Sven Mišković potom mu je predočio njegov iskaz iz istrage, kada je rekao kako je otišao jer je između njega i Dinama došlo do zasićenja, a sve vezano za odlazak dogovorio je sa Zdravkom Mamićem.

GALERIJA Osijek: Nastavljeno suđenje braći Mamić i drugima za izvlačenje novca iz Dinama

Osijek: Nastavljeno suđenje braći Mamić i drugima za izvlačenje novca iz Dinama
1/12

- Sa Zdravkom Mamićem sam sve dogovorio oko raskida ugovora, no u prelasku u Kopar ni na koji način nije sudjelovao Zdravko Mamić – ponovio je Tomić.

- Za vrijeme dok sam igrao u Dinamu nisam potpisivao nikakve izjave ili sporazume sa stranim trgovačkim društvima vezano za eventualno dugovanje Dinama prema meni, niti sam čuo za tvrtku Corporate Advantage Limited – izjavio je.

- Je li Vam Dinamo ikada bio dužan 148.000 eura? - upitao je tužitelj Sven Mišković.

- Nije – odgovorio je svjedok.

- Jeste li imali ikakve zaključene ugovore s Marijem Mamićem ili njegovim tvrtkama? - priupitao je tužitelj.

- Nisam – kazao je Tomić, dodajući nadalje kako nije imao nikakve ugovore ni s Nikkyjem Arthurom Vuksanom.

Prema optužnici, Dinamo je na račun engleskog poduzeća Corporate Advantage Limited, po nalogu Zdravka Mamića, isplatio tri milijuna eura, a ta je tvrtka istim novcem platila dugove prema 17 bivših igrača, među kojima su i Tomić te Polovanec, i uštedjela klubu gotovo milijun eura. Trebao je to biti dobar posao, no USKOK tvrdi kako se odigrao samo na papiru. Naime, kako se tereti, igrači nisu ni znali za postojanje navodnog duga i ništa im nije isplaćeno. Kako se navodi u optužnici, tvrtku s londonskom adresom osnovao je optuženi Sandro Stipančić, a za raspolaganje novcem na njezinom računu bili su ovlašteni Zdravko Mamić i njegov sin Mario Mamić.

VEZANI ČLANCI:

Da nije dogovorio sporazumni raskid s Dinamom, ispričao je, klub bi mu trebao isplatiti 160.000 eura. Mamićeva obrana predočila mu je potvrdu koju je potpisao 3. listopada 2003., a po kojoj je tada od Zdravka Mamića primio 5.000 eura na ime ugovorene rate.

- Rukopis i potpis su moji, a ne bih potpisao da nisam primio novac, no ne sjećam se toga – komentirao je.
Kristijan Polovanec za Dinamo je igrao od 1995. do 2003., a kao profesionalac od 1997. Dinamo mu je, ispričao je, prema prvom ugovoru sve isplatio, na račun, dok se prema drugom nagomilalo 100.000 eura duga i kada je prelazio u Varteks, dogovorio je obročnu otplatu.

- Ne sjećam se kako mi je novac od duga isplaćen. Mislim da je moj otac jednom preuzeo 25.000 ili 35.000 eura – rekao je Polovanec. Ne zna je li potpisivao ugovore ili sporazume sa stranim tvrtkama o isplati Dinamovog duga prema njemu.

- Potpisao sam neki papir kada sam odlazio iz Dinama vezano uz raskid ugovora i preciziranje rokova isplate duga – dodao je.
Nikada nije čuo za Corporate Advantage Limited. Tužitelj Mišković potom mu je pročitao njegov iskaz iz istrage 2015., kada je u USKOK-u rekao kako mu je Dinamo ostao dužan oko 50.000 tadašnjih maraka, ali je želio otići pa je dogovorio sa Zdravkom Mamićem i Damirom Vrbanovićem da ga puste, a da se on odrekne duga.

VEZANI ČLANCI:

- Dug je bio oko 100.000 eura, dio sam oprostio, a za dio sam dogovorio isplatu – ponovio je. U istrazi je izjavio i kako mu Dinamo nikada nije platio dug, niti da je on poduzimao išta da se naplati. U utorak na sudu kazao je kako mu je isplaćen dio duga od 25.000 do 35.000 eura.

Mamićev odvjetnik Filip Glavaš pokazao mu je dvije potvrde, na 40.000 eura iz 2004. godine te na 25.000 eura iz 2005. godine, a iz kojih proizlazi da je to iznos kojeg je Polovanec primio od Zdravka Mamića na ime Dinamovog duga prema njemu. Potvrdio je da je na dokumentu iz 2004. godine njegov rukopis i potpis.

- No, ne sjećam se da sam taj novac primio, iako je to moguće - komentirao je svjedok. Na potvrdi iz 2005., nastavio je, nije njegov potpis, niti se sjeća da je taj novac primio. Dodao je kako to nije ni potpis njegova oca, ali i da je moguće kako je taj iznos preuzeo njegov pokojni otac i potpisao njega umjesto sebe.

- Je li Vam Dinamo ikada bio dužan 222.000 eura? – upitao ga je tužitelj Mišković.

- Ne znam koliki je bio dug, oko 100.000 eura. Oprostio sam 20.000 ili 30.000 eura. Stvarno ne znam precizirati – odgovorio je Polovanec.

- Znam tko je Mario Mamić, ali nikada nisam s njim imao nikakve zaključene ugovore, kao ni s Nikkyjem Arthurom Vuksanom – dodao je on na daljnji upit.

Komentara 8

BR
Brandfackel2
12:31 26.03.2024.

Pa s ovakvom optužbom i ovakvim svjedocima, Mamić u Strassbourgu s lakoćom sruši sve presude! Ovim svjedocima treba narediti da stave svaki po milijun eura pologa sudu i onda im drugi dan reći kako se nitko na sudu ne sjećaa da su nešto uplatili...

23
234
13:01 26.03.2024.

Ništa ovdje u RH nije slučajno.Sudski proces koji traje nekoliko godina, sad se vadi iz naftalina prije izbora , a zna se zbog čega, to je jedna stvar a druga da se "ocrni Dinamo", i da narod kaže , nistete za prvake, to treba biti netko drugi !!!

SS
simpatican.simpa
13:18 26.03.2024.

Ovom suđenju bi zavidjeli kako u Alan Fordu, tako i u Monty Pythonu, sve ovo već graniči s zdravim razumom. Više ne znaš tko tu koga i zašto. Nakaradnije i blesavije ne može biti. Koji IQ imaju tužitelji i sudsko vijeće !?!? Mogu se oni pogledati u ogledalo i reći zašto sve ovo, što je cilj te priče i trošenje novaca poreznih obveznika. !?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije