Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPORTAŽA Jedan dan s Javnom vatrogasnom postrojbom grada Čakovca

Iskusniji slovenski ronioci podučavat će Međimurce

09.01.2009.
u 17:11

Rastezanje, razgibavanje, trčanje... Tako je danas započeo dan članovima Javne vatrogasne postrojbe grada Čakovca koji su prije nego što im počne smjena obavili sat, sat i pol redovite tjelovježbe petkom u prostorijama Policijske uprave međimurske. Onima pak koji su dežurali u prostorijama JVP-a, na raspolaganju je bila mala dvorana za fitness s nekoliko sprava.

Fizička pripremljenost
Dobra fizička pripremljenost jedan od od uvjeta da bi netko mogao postati profesionalni član JVP-a, koji ima 37 članova, a pokriva područje cijele Međimurske županije. Prošle godine nanizali su čak 925 intervencija, od čega 308 gašenja požara, 249 tehničkih i 368 ostalih intervencija, među koje se ubrajaju i dežurstva na koncertima, aeromitinzima, žetvenim radovima... Iako brojčano među najmanjima u Hrvatskoj, JVP je prema rezultatima pri vrhu.

Osim što gase požare, bilo sami ili u sutardnji s DVD-ima, što se u javnosti smatra najvažnijim dijelom njihova posla, profesionalci pomažu i pri spašavanju nakon urušavanja, u otvaranju stanova, ispumpavanju vode iz podruma i drugih objekata, spašavanju na vodi, uklanjanju prepreka i drugom. Jedino što prošle godine nije zabilježeno među intervencijama na građevinama jest spašavanje iz dizala. No, zato su spašavali životinje poput mačaka i ježeva. U radu im je odnedavno od velike pomoći GIS sustav, s pomoću kojeg na računalu imaju satelitski pregled svih međimurskih naselja povezan s katastarskim podacima.

– Zahvaljujući tome mi prije dolaska na mjesto intervencije već znamo gdje je hidrant na koji se možemo priključiti i gasiti požar. Umjesto na tisuću karata, sad sve imamo na zaslonu računala – kaže zapovjednik Ivan Krištofić. U planu za ovu godinu im je izgradnja dodatka garaže u koji bi smjestili čamce s motorima i ronilačku opremu. JVP ima deset osposobljenih ronilaca, no samo sedam kompleta ronilačkih odijela. Stoga se nadaju da će proći projekt “U službi čovjeka i prirode” koji su u suradnji s vatrogascima iz Gornje Radgone u Sloveniji kandidirali za novac iz fonda IPA Europske unije.

– Cilj je osposobiti ronioce za nove vještine spašavanja s vode i ispod nje. Kolege iz Gornje Radgone imaju iskusne instruktore i tradiciju dugu 40 godina. Upravo su oni sudjelovali u spašavanju i traganju u nesreći na rijeci Savi, u kojoj se lani utopilo 13 Slovenaca – kaže I. Krištofić.

Spašavali bajkere
S hrvatske strane projekt je vrijedan 185.000 eura. Treba im i čamac za šest osoba s jačim motorom od 75 konja jer su s postojećim imali probleme kad su lani spašavali bajkere koje je zarobila rijeka Drava.

– Zbog slabog motora na čamcu, teško su se probijali uzvodno – objašnjava. U okviru projekta planiraju nabavu novih tzv. suhih ronilačkih odijela koja omogućavaju ronjenje na vrlo niskim temperaturama. Nabavit će i kompresor sa zrakom obogaćenim kisikom te opremu za podvodnu komunikaciju.

– Sad ne možemo komunicirati s roniocem, što uvelike otežava intervencije – kaže I. Krištofić. Unatoč obvezama, članovi JVP-a nastupaju i na natjecanjima, i to vrlo uspješno. U srpnju muška B-ekipa putuje u Češku na veliki međunarodni CTIF turnir!


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije