Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJSKI HEUTE:

Iseljavanjem stanovništva BiH godišnje izgubi cijeli grad. I Hrvatska u top 10 po odljevu mozgova

Zagreb: Studenti studentskog doma Cvjetno naselje iseljavaju se iz svojih soba
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/2
15.01.2023.
u 19:54

Heute ističe kako prema procjenama Ujedinjenih naroda BiH će, ako se iseljavanje ne zaustavi “do 2070. godine izgubiti polovicu svoga stanovništva i imati samo 1,6 milijuna stanovnika

Pod naslovom “Ova balkanska zemlja godišnje izgubi jedan cijeli grad”, austrijski tabloid “Heute” danas piše kako se iseljavanje stanovništva u Bosni i Hercegovini nastavlja. Isti izvor ističe, da iako su prošli božićni i novogodišnji blagdani svakodnevno na stotine putnika odlazi iz BiH u inozemstvo. I to “bez povratne karte”. Napominje kako demografski statistički podaci pokazuju da Bosna i Hercegovina, zbog iseljavanja stanovnika, “godišnje izgubi jedan cijeli grad”.

Kako konstatira tabloid, demografsko stanje u BiH, je vrlo zabrinjavajuće. U nastavku navodi primjer s autobusnog kolodvora u Tuzli:

“U nedjelju se u Tuzli, trećem najvećem gradu u Bosni odigravaju scene, koje potvrđuju takova strahovanja: Preko 400 ljudi, samo u jednom danu, autobusima je otputovalo-većina njih zauvijek, i to u smjeru Njemačke”. Riječ je o sedam autobusa punih putnika koji su, prema pisanju domaćih medija, otputovala u Njemačku.

“Heute” ističe kako prema procjenama Ujedinjenih naroda BiH će, ako se iseljavanje ne zaustavi “do 2070. godine izgubiti polovicu svoga stanovništva i imati samo 1,6 milijuna stanovnika”. Tabloid dodaje da tamošnji mediji kao primjerice “Dnevni Avaz” i “Ramski Vjesnik” tvrde kako nema točnog broja koliko se je stanovnika dosad iselilo iz BiH.

“Heute” se poziva na anketu  hrvatske agencije “Piksel”, prema kojoj je, kako izvještava, “Bosna i Hercegovina sama na vrhu svih zemalja, koje bilježe najveće iseljavanje, tako da eksperti strahuju da će se mlada generacija nastaviti iseljavati u inozemstvo, a Bosna postati zemlja umirovljenika”. Kao jedan od razloga se navodi prosječna mjesečna plaća u Bosni od 575 eura, kao i nedostatak radnih i ostalih perspektiva za budućnost mladih. Posebice nakon razantne inflacije i poskupljenja u BiH.

Austrijski tabloid ukazuje i na vrlo zabrinjavajuće demografsko stanje i odljev mladih mozgova u ostalim zemljama regije. 

“Također Hrvatska i Srbija su među prvih 10 na listi zemalja koje nisu uspjele zaustaviti odlazak mladih”, zaključuje “Heute”. 
U svakom slučaju  iseljavanje stanovnika je ne samo veliki problem nego i veliki, hitni, izazov za sve države, koje žele zaustaviti navedene negativne demografske procese. Jer odljev mozgova znači i gubljenje radno-reproduktivnog potencijala zemlje i suočavanje s rapidnim starenjem stanovništva, ističe tabloid.

>> VIDEO Vlada mijenja cijene: Evo koliko će koštati mljeveno meso, ulje, šećer...

Komentara 8

XA
xaron
06:37 16.01.2023.

Njemci su uzeli za primjer Balkanske zemlje koje su teśko oštečene u ratovima 90-tih. Iako je situacija u Baltickim zemljama još i gora, njih niko ne uzima za loš primjer jer su oni navodno razvijene i uredjene demokratske države .. Tamo je prava katastrofa ali nije politički koraktno uzimati ih kao loš primjer.

SU
Superhero
21:38 15.01.2023.

Jedina pozitivna stvar EU je da mozes svugdje raditi i imati ista prava ko doma - iseljavaju se masovno i spanjolci, talijani, sad pocinju i francuzi. Na kraju ako ti neka druga zemlja da bolji posao i placu sto se ne bi iselio? Na kraju u hrvatskoj ako nemas neki svoj business i nisi uhljeb, zivotaris sa mizernim placama - nemas para da putujes, vidis svijet i onda dodjes na VL i trubis kako je hrvatska najljepsa zemlja na svijetu. I je, ali za bogate.

BE
Berislav12
08:55 16.01.2023.

Zašto je to problem? Kad su hrvati iseljavali iz BiH, mediji hrvatski nisu objavljivali. Mediji SA KASABE su navijali i odobravali da svi odu. Sad bi kao trebao biti problem što je NJEMAČKA dopustila muslimanima - bošnjacima da mogu tamoma da mogu tamo ići raditi????? Evo ja ću kao SA MEDIJI kad su išli hrvati......Što se mene tiče dao Bog da svi muslimani- bošnjaci odu u Njemačku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije