Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Breksit pregovori u Irskoj

Irski premijer Leo Varadkar kritizira Johnsonov plan Brexita

Boris Johnson i Leo Vardkar
Foto: Phil Noble/REUTERS/PIXSELL
09.09.2019.
u 14:43

Irski premijer Leo Varadkar zove Johnsonove planove za irsku granicu neizvedive i nepraktične dok Boris Johnson odbija promaknuti datum Brexita i tvrdi da su na putu rješenja.

Boris Johnson je danas odradio svoj prvi službeni sastanak s irskim premijerom Leom Varadkarom u kojem je velik fokus bio na nadolazećem Brexitu. Boris Johnson je potvrdio da i dalje stoji iza plana da se Velika Britanija odvoji od Europske Unije do 31. listopada bez obzira na to da nije postignut nikakav dogovor s Bruselexom i da trenutno nema dozvolu da ostvari 'no deal' Brexit prenosi Politico

Problem irske granice s Velikom Britanijom i dalje nije riješen i premijer Varadkar napominje kako 'no deal' Brexit nikako neće biti čist razlaz i da dok vlada u Dublinu ne dobije zakonski važeće, praktično i izvedivo rješenje za problem granice da će ga prihvatiti, no takvo rješenje još nisu dobili. Boris Johnson je na to odgovorio da imaju još puno drugih problema za riješiti i da će irska granica s vremenom biti razriješena. 

Po Independentu Varadkar isto tako napominje da se pred Johnsonom nalazi "herkulovski zadatak" sklapanja free trade i drugih međunarodnih ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama i zemljama Europske Unije unutar sljedeće tri godine te je rekao da će imati podršku Republike Irske, ovisno o načinu na koji napuste Europsku Uniju. 

Foto: Phil Noble/REUTERS/PIXSELL
Posdješćamo Angela Merkel je ranije izjavila da će Brexit trajati "30 godina, a ne 30 dana" i sam Boris Johnson je rekao da bi no deal Brexit bio neuspjeh politike i državnosti. Irska vlada je spremna predložiti produljivanje roka Brexita, ali podržava Johnsonov plan 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije