Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Irski biskup napušta službu zbog prikrivanja pedofilije u Crkvi

U toj su biskupiji svećenici seksualno zlostavljali stotine dječaka i djevojčica, a biskupi su prikrivali zločin, kako ga je ovo nedjelo ocijenio papa Benedikt XVI.
18. prosinca 2009. u 10:19 17 komentara 109 prikaza
murray
Foto: AFP

RIM – U Katoličkoj crkvi u Irskoj podnesen je prvi zahtjev za napuštanje službe nakon što je papa Benedikt XVI. prije tjedan dana, u petak 11. prosinca, razgovarao s irskim biskupima u Vatikanu o pedofilima među irskim svećenicima i kazao kako "mora platiti onaj koji je pogriješio".

Papa se užasnuo i osjetio "žalost i sramotu" nakon što je vidio izvještaj irske "Komisije Murphy" o skandalu svećenika pedofila. Ured za tisak Svete Stolice obznanio je kako je Benedikt XVI. prihvatio ostavku biskupa Limericka Donala Brendana Murraya, optuženoga za prikrivanje slučajeva u kojima su svećenici zlostavljali djecu dok je bio pomoćni biskup Dublina.

U toj biskupiji svećenici su seksualno zlostavljali stotine dječaka i djevojčica, a biskupi su prikrivali taj zločin, kako je ovaj slučaj ocijenio papa.

Mons. Murray bio je prošlog petka u Vatikanu s ostalim irskim biskupima i izravno čuo papinu poruku nakon što su zajedno ponovno pročitali zaključke izvještaja irske komisije koja je sastavila dosje od 700 stranica s detaljnim opisivanjem seksualnog zlostavljanja djece u dublinskoj biskupiji.

Za seksualno zlostavljanje 320 djece u razdoblju od 1975. do 2004 godine optuženo je 46 svećenika. Biskup Murray optužen je za prikrivanje pedofila time što ih je slao u druge župe. Njegovo odstupanje s mjesta biskupa Limericka odmah je stupilo na snagu. Pročelnik Kongregacije za biskupe kardinal Giovanni Battista Re o papinu je prihvaćanju njegova odstupanja obavijestio sve u katedrali St. John, a onda je Vatikan objavio priopćenje.

Mons. Murray izjavio je da je odstupio s mjesta biskupa Limericka, a "Sveti Otac je prihvatio moju odluku da odstupim i ona je već danas ujutro stupila na snagu".

Murray je dodao kako je svjestan da to neće pridonijeti ublažavanju bola žrtava pedofila, ali se nada kako će im se pomoći na njihovu putu prema prevladavanju boli.

Murrayevo napuštanje službe prvo je u Katoličkoj crkvi u Irskoj koje su prihvatili članovi Irske biskupske konferencije u Vatikanu. Očekuje se do deset napuštanja službi (blog Vatikan i okolica: Pedofili u Crkvi) u Katoličkoj crkvi u Irskoj. Benedikt XVI. uveo je "nultu toleranciju" za svećenike pedofile nastavivši tako put koji je njegov prethodnik Ivan Pavao II. pokrenuo posljednjih godina svojega pontifikata.

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
  • -obrisani-:

    bas me zanima kolka ce im bit prijevremena penzija.

  • Karla:

    Nije dovoljna samo ostavka jer prikrivanje je isto kao i odobravanje i ti biskupi imaju barem pola krivnje kao i pedofili. Treba ih strpati u zatvor jer su bili pomagači. Znam da se svaki grijeh oprašta ako se kajemo ali ... prikaži još! uz svaki grijeh ide i određena kazna koju treba odslužiti.

  • Ivana Brkić Ćubela:

    Muhamedali Vidi se da neznas kako funkcionira Crkva Nema tu Penzije koje si ti zamisljas ili kazne oni ovakve Likove tzv. Pedofilohije premeste za kaznu u neki Samostan i time je stvar OBRISANA !! do smrti !!