Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DEMANTIRALI OPTUŽBE

Iran ne preuzima odgovornost za napad na Rushdieja: 'Nitko nas nema pravo optuživati'

Salman Rushdie Attacked On Stage In New York
Foto: Olivier Douliery
1/3
15.08.2022.
u 09:58

Britanac porijeklom iz Indije, čiji je roman "Sotonski stihovi" doveo do prijetnji smrću iz Irana 1980-ih, u petak je trebao održati predavanje u državi New York, kada je zadobio nekoliko uboda

Iran je u ponedjeljak "kategorički" odbacio svaku vezu s napadom na Salmana Rushdieja, britanskog pisca i autora "Sotonskih stihova", koji je u petak više puta uboden nožem na konferenciji u SAD-u. 

Obitelj Salmana Rushdieja rekla je u nedjelju da osjeća "veliko olakšanje" jer je britanski pisac skinut s respiratora, dodajući da je i dalje "u kritičnom stanju", ali da je već mogao reći nekoliko riječi.

Britanac porijeklom iz Indije, čiji je roman "Sotonski stihovi" doveo do prijetnji smrću iz Irana 1980-ih, u petak je trebao održati predavanje u državi New York, kada je zadobio nekoliko uboda u vrat i abdomen. Njegov napadač je uhićen i izjasnio se da nije kriv.

"Kategorički demantiramo" bilo kakvu vezu između agresora i Irana i "nitko nema pravo optuživati Islamsku Republiku Iran", rekao je Nasser Kanani, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova u prvoj službenoj reakciji Teherana na napad na Rushdieja.

Godine 1989. u Iran je izdana fetva, odnosno poziv svim muslimanima da ubiju Rushdieja i sve one povezane s izdavanjem "Sotonskih stihova".

Iranska vlada ukinula je 1998. fetvu pa je Rushdie posljednjih godina živio relativno mirno.

>> VIDEO Ovo su žrtve pomahnitalog ubojice u Crnoj Gori: Danas održan pokop Nataše (35) i njenih sinova

Ključne riječi

Komentara 2

PR
prokurator
12:03 15.08.2022.

kategorički odbacili svaku vezu, a prije par godina su obnovili fetvu, tj. objavili da je i dalje na snazi. pa je svaki pravi musliman pozvan izvršiti poziv gdje i kada god vidio osobu na koju je bačena fetva. inače rushdie nije "britanac" nego rođeni indijac iz manjinske muslimanske zajednice, koji 10ak godina ima britanski pasoš.

OR
orwell1984
17:25 15.08.2022.

za sva s.anja u svijetu su krivi odrasli koji vjeruju u snjeguljicu i sedam patuljaka

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije