Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

‘Iran je aktivirao atomsku bombu koju još ni nema’

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorava da sporazum s Iranom iz Lausanne ugrožava budućnost Izraela
04. travnja 2015. u 19:42 21 komentara 2355 prikaza
iran
Foto: Reuters/PIXSELL

Nakon mukotrpnih pregovora u Švicarskoj Iran je sklopio preliminarni dogovor s međunarodnom zajednicom kojim se ograničava njegov nuklearni program, dok zauzvrat SAD i Europska unija ukidaju dobar dio sankcija koje su uvedene 2006.

Prema tvrdnjama američke administracije, Iranu je “odrezan” svaki put prema mogućnosti proizvodnje nuklearnog oružja, dok Teheran skida okove sankcija koji su već vrlo ozbiljno zaprijetili gospodarskoj stabilnosti zemlje.

Smanjenje kapaciteta

Potpisivanje preliminarnog sporazuma, koji još mora proći potvrdu američkog Kongresa i samo predstavlja osnovu za detaljni sporazum koji bi pak trebao biti postignut do 30. lipnja, u Teheranu izazvao je oduševljenje.

– Ovako nešto veličanstveno nisam vidio od pobjede iranske revolucije 1979. godine. Svi Iranci složni su da je Iran izašao kao veliki pobjednik u pregovorima. Štoviše, Iranci kažu da su aktivirali atomsku bombu prije nego što je izgrađena – kaže za Večernji list iranski novinar Hakam Amhaz uz napomenu kako je međunarodna zajednica konačno shvatila da Iran nuklearnu energiju želi koristiti samo u miroljubive svrhe, a ne i za izradu nuklearnog naoružanja. Prema sporazumu, Iran će smanjiti svoju zalihu obogaćena urana, prenamijeniti podzemne nuklearne pogone u Fordowu, dok će reaktor u Araku biti rekonstruiran tako da ne može proizvoditi materijal za izradu nuklearnih glava.

– Ovaj povijesni sporazum učinit će svijet sigurnijim, Ako Iran bude varao, ostratak svijeta sada će to sada odmah znati – kazao je Obama.

“Povećat će teror”

Ipak, nisu svi zadovoljni sporazumom. Izrael smatra da je potpis sporazuma najgora stvar koja se mogla dogoditi jer, prema riječima njihova premijera Benjamina Netanyahua, “on iranskom nuklearnom programu daje legitimitet, potaknut će iransko gospodarstvo i povećati iransku agresiju te teror na području Bliskog istoka”.

– Sporazum s Iranom ugrožava opstanak Izraela. Izrael se zalaže za znatnije smanjenje iranskog nuklearnog potencijala – poručio je zabrinuti Netanyahu.

>> Postignut dogovor s Iranom: Ukidanje sankcija u zamjenu za kontrolu nuklearnog programa

Bitni elementi nuklearnog sporazuma s Iranom

Obveze Irana

Znatno smanjenje kapaciteta iranskog nuklearnog programa temelj je sporazuma. U radu ostaju 6104 centrifuge od njih 19.000 koliko ih sada Iran ima. Istodobno će raditi njih tek oko 5000. Podzemno se postrojenje Fordow prenamjenjuje, baš kao i reaktor Arak, a inspektori IAEA imaju pravo nadzora svih dijelova sustava. Zaliha obogaćenog urana premješta se iz zemlje.

Što Iran dobiva

SAD i Europska unija zauzvrat će ukinuti sve sankcije koje su bile postavljene kao odgovor na iransko obogaćivanje urana nakon 2006. godine. Uz to, službeni Teheran zadovoljan je jer njegov nuklearni program u svojoj srži nije ugašen, nego stječe pravo rada, što će potvrditi i rezolucija UN-a.

Što kaže Izrael

Prema tvrdnjama Tel Aviva, iranski nuklearni program ovim sporazumom stječe legitimitet, a iransko gospodarstvo dobiva uzlet što će Teheranu omogućiti povećanje agresije i terora koje, kako tvrdi Izrael, provodi na cijelom Bliskom istoku.

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Avatar Ivica_ponovo
  Ivica_ponovo:

  Ma, bit svega je u netanjahuovim riječima: Iran će legitimirati svoj nuklerani program i ojačati gospodarstvo. Znači, bit je kako svi protivnici Izraela moraju gospodarski zaostajati i ni slučajno ne smiju imati iste mogućnosti kao Izrael - tek tada je ... prikaži još! sve u redu? Mislim kako se posljednjih godina Izraelu previše gleda "kroz prste" i popušta. Umjesto što izigravaju policajce na tom području, možda bi trebali pokušati uklopiti se i živjeti sa narodima oko njih. A ne pokušavati sve prisvojiti silom i zakonom jačega (čitaj - američkim oružjem).

 • ruger:

  Ovaj benjamin misli da je pametniji od cjelog svjeta.

 • oooooooooo:

  dat ce iranskom nuk.programu legitimitet sto znaci da ce onda ostati samo jedan nuk. program u toj regiji koji nije legitiman