Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugi pregovori

Postignut dogovor s Iranom: Ukidanje sankcija u zamjenu za kontrolu nuklearnog programa

Pregovori oko iranskog nuklearnog programa
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/3
02.04.2015.
u 22:56

Na istoj strani sa SAD-om pregovaralo je još pet svjetskih sila: Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija (sve članice Vijeća sigurnosti) i Njemačka.

Proteklih 35 godina nisu uopće imali diplomatske odnose, posljednjih 18 mjeseci vodili su pregovore ispunjene velikom dozom nepovjerenja, no Iran i Sjedinjene Američke Države večeras su objavili da su postigli povijesan politički dogovor o kontroli iranskog nuklearnog programa i ukidanju dugogodišnjih sankcija protiv Teherana.

Na istoj strani sa SAD-om pregovaralo je još pet svjetskih sila: Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija (sve članice Vijeća sigurnosti) i Njemačka.  - Zaustavili smo kotač koji nije bio ni u čijem interesu - rekao je iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif na konferenciji za novinare u švicarskom gradu Lausanne, gdje su se pregovori vodili i u "produžecima", dva dana nakon isteka zacrtanog roka za dogovor.

Tehnički detalji će se nastaviti pregovarati do kraja lipnja, kada bi mogao biti potpisan formalni sporazum, no američki izvori objavili su večeras da je politički dogovoreno da se broj iranskih nuklearnih centrifuga smanji s oko 19 tisuća na 6104, odnosno 5060 koje će smjeti nastaviti obogaćivati uranij, ali odsad pod kontrolom međunarodnih inspektora koji dosad nisu imali pristup iranskim postrojenjima.

U obraćanju iz Bijele kuće, predsjednik Barack Obama rekao je da postignuti dogovor sprečava Iran da "prečicom" dođe do nuklearnog naoružanja i dodao da dogovor predviđa uvođenje najsnažnijeg inspekcijskog režima nad bilo kojom državom s nuklearnom tehnologijom u povijesti. - Imamo povijesnu priliku da spriječimo širenje nuklearnog naoružanja u Iranu i da to učinimo mirnim putem - rekao je Obama, čiji su savjetnici došli do zaključka da se put Irana prema stjecanju nuklearnog naoružanja može spriječiti jedino diplomatskim pregovorima, a ne vojnim napadima na nuklearna postrojenja koja bi možda samo usporila, ali ne i uništila iranski nuklearni program.

- Ako Iran bude varao, cijeli svijet će to znati. Ako vidimo nešto sumnjivo, poslat ćemo inspekciju - dodao je američki predsjednik, koji sada mora obraniti dogovor s Iranom pred kritički raspoloženim republikancima u Kongresu.  Obama je najavio da će telefonski razgovarati i s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, možda najglasnijim kritičarem pregovora s Iranom, koji je proteklih tjedana ponavljao da se sklapa "loš dogovor".

Premijer Netanyahu večeras je na Twitteru objavio svoju prvu reakciju na vijest iz Lausanne: "bilo kakav sporazum mora značajno umanjiti iranske nuklearne sposobnosti i zaustaviti njegov terorizam i agresiju", napisao je u poruci kojoj je priložio zemljovid s prikazom "agresije Irana tijekom nuklearnih pregovora" na Jemen, Irak, Gazu, Siriju i Libanon. 

Iranski ministar vanjskih poslova na press konferencii u Lausanni je izjavio da nijedna od dogovorenih mjera neće značiti zatvaranje nuklearnih postrojenja te da "ponosan iranski narod" na takvo što nikad ne bi pristao. Ali, prema dokumentu koji je večeras objavio State Department, iako neće biti zatvaranja postrojenja, ipak bi trebalo biti prenamjene koja će jamčiti da se nuklearna tehnologija ne koristi za razvoj naoružanja, već u civilne svrhe.  "Sankcije koje su SAD i EU uvele zbog razvoja nuklearne tehnologije bit će suspendirane nakon što Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdi da je Iran poduzeo sve ključne korake u vezi nuklearne tehnologije. Ako u bilo kojem trenutku Iran propusti ispuniti svoje obveze, te sankcije će brzo biti vraćene", piše u dokumentu koji je objavio američki State Department.

>> Sporazum će biti prekretnica za Bliski istok i globalne odnose

Komentara 30

MR
mrkoje
23:08 02.04.2015.

a zbog cega su postavljene sankcije,jel perekrseno neko medjunarodno pravo

RU
ruger
00:44 03.04.2015.

Sad ce nafta jos vise pojeftiniti.

DU
Deleted user
05:04 03.04.2015.

Ako je Izrael bijesan, onda je odlicno za cijeli svijet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije