Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLOK BRICS+

Iran i Saudijska Arabija zajedno protiv Amerike

BRICS Summit in Johannesburg
Foto: Russian Foreign Ministry/REUTERS
1/5
Autori: Antonio Mandir, Hina
25.08.2023.
u 20:19

Ulaskom šest zemalja novi BRICS+ s dosadašnje 3,3 milijarde stanovnika povećava se za 400 milijuna i obuhvaća 47 posto svjetske populacije

Brazilski predsjednik Luis Inacio Lula da Silva pozvao je u Johannesburgu na sastanak brzorastuće zemlje BRICS-a i najmoćnije zapadne sile članice skupine G7.

- Tko zna, možda se jednog dana okupimo, blok BRICS i blok G7. Bio bi to sjajan sastanak na kojem bismo razgovarali o trgovini, znanstvenom i tehnološkom napretku i demokraciji - rekao je Lula, koji ističe da BRICS ne namjerava biti suparnik drugim međunarodnim organizacijama poput G7 ili G20.

Članice skupine G7 su Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Velika Britanija i SAD, dok su članice BRICS-a Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika. Na summitu Unije u JAR-u odlučeno je da se u BRICS uključe i Saudijska Arabija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Argentina i Etiopija, i to u tzv. BRICS+. Tako će u bloku biti najveći američki geopolitički rival Kina i uz Rusiju ključni politički neprijatelj SAD-a Iran, ali i američka povijesna strateška saveznica Saudijska Arabija.

VEZANI ČLANCI:

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa, domaćin BRICS-ova summita, kaže da će nove članice biti primljene 1. siječnja 2024.

Kineski predsjednik Xi Jinping pozdravlja "povijesno proširenje", a Iran ističe "strateški uspjeh svoje vanjske politike".

Ulaskom novih šest zemalja novi BRICS+ s dosadašnje 3,3 milijarde stanovnika povećat će se za gotovo 400 milijuna, na 3,7 milijardi. Pet zemalja BRICS-a sada čine 42 posto svjetske populacije, a 11 članica BRICS-a+ pokrivat će 47 posto ukupnog svjetskog stanovništva.

Ključne riječi

Komentara 31

Avatar Tombstone
Tombstone
00:21 26.08.2023.

Aha....Novi nesvrstani?

Avatar El Indio
El Indio
21:41 25.08.2023.

Znaci kraj rata u Jemnu?

Avatar El Indio
El Indio
22:04 25.08.2023.

Hoce i Madzarska i Srbija u BRICS+ i zasto neceju?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije