Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijetnja bioraznolikosti

Invazivne strane vrste u prirodi dojavite mobilnom aplikacijom

Petar Vukicevic/PIXSELL
23.11.2020.
u 13:45

U Hrvatskoj je već zabilježeno više od 600 stranih biljaka i oko 300 stranih životinja, a uočene su i strane vrste gljiva i drugih organizama

Građani koji uoče strane i invazivne strane vrste u prirodi odnedavno svoje dojave mogu slati putem mobilne aplikacije “Invazivne vrste u Hrvatskoj”, koju je izradilo Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Aplikacija je dostupna za IOS i Android uređaje, a izrađena je u sklopu projekta Uspostava nacionalnog sustava za praćenje invazivnih stranih vrsta koji sufinancira Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 15,221.322,96 kuna, od kojih je 12,916.704,51 kuna bespovratnih sredstava.

– Invazivne strane vrste su, uz gubitak staništa, direktno iskorištavanje divljih vrsta, klimatske promjene i zagađenje, jedna od najvažnijih direktnih prijetnji bioraznolikosti. U Hrvatskoj je već zabilježeno više od 600 stranih biljaka i oko 300 stranih životinja, a uočene su i strane vrste gljiva i drugih organizama. Procjenjuje se da je od 10 % do 15 % njih invazivno. Stoga se pozivaju svi građani ako u prirodi uoče strane vrste poput, primjerice, biljke pajasen ili divovskog svinjskog korova, malog indijskog mungosa, ribu sunčanicu, crvenouhu kornjaču, signalnog raka ili barsku nutriju, da dojave njihove nalaze putem mobilne aplikacije – poručuju iz Ministarstva. Objašnjavaju kako su podaci o rasprostranjenosti invazivnih stranih vrsta važni za upravljanje, odnosno smanjenje njihova negativnog utjecaja na bioraznolikost i povezane usluge ekosustava. Dojavom nalaza stranih vrsta doprinijet će se i njihovu ranom otkrivanju, a ujedno očuvanju prirode Hrvatske.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije