Naslovnica Vijesti Svijet

Interpol raspisao tjeralicu za bivšim pripadnikom HVO-a

Sud Bosne i Hercegovine izdao je nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice.
12. veljače 2019. u 17:49 3 komentara 1233 prikaza
sud BiH
Foto: Zvonimir Coric/PIXSELL

Za bivšim pripadnikom Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Ivicom Kolobarom Interpol je raspisao tjeralicu po nalogu Suda BiH koji ga tereti za ratne zločine počinjene nad Bošnjacima na području Mostara tijekom 1993. godine.

Darko Horvat Brodogradnja Horvat: Vlada nije donijela odluku hoće li spašavati Uljanik

Kako je objavila Balkanska istraživačka mreža (BIRN), Sud BiH je izdao nalog za raspisivanje međunarodne tjeralice po zahtjevu Državnoga odvjetništva BiH koje provodi istragu o zločinima na području Mostara. Prema navodima s Interpolove tjeralice, Kolobara posjeduje dvojno bosanskohercegovačko i hrvatsko državljanstvo.

Njegovo se ime spominjalo i u pravomoćnoj presudi protiv trojice nekadašnjih zapovjednika, stražara i pripadnika Bjelopoljske bojne HVO-a. Sud BiH osudio je na višegodišnje kazne zatvora nekadašnjeg zapovjednika HVO-a u Bijelom Polju Marka Radića, Dragana Šunjića, Damira Brekala i Mirka Vračevića.

Edin Gačić Ubijen višestruki ubojica Detalji potrage za Gačićem: Napravio privremeno sklonište od granja u kojem se skrivao

Proglašeni su krivim za ubojstva, zatvaranja, mučenja, seksualno zlostavljanje, progon te druge zločine protiv čovječnosti nad zarobljenim Bošnjacima.

Sud BiH je optuženog Radića osudio na 21 godinu zatvora, a prigodom preuzimanja presude Županijski sud u Zagrebu je prošle godine Radiću smanjio kaznu na 12 i po godina sukladno odredbama kaznenog zakonodavstva Republike Hrvatske.

Vandali išarali školu uvredljivim natpisima

[video: 29393 / ]
HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar Prosenjak
  Prosenjak:

  U Mostaru je Armija BiH napadala HVO a ne obratno. Kakvi zločini u Bijelom polju, pa to su Muslimani vojno osvojili nešto više od mjesec dana nakon njihovog prvog napada na Mostar koji je bio 9. svibnja 1993. a oni ... prikaži još!i su ovu vojarnu zauzeli 30. lipnja 1993. Koji zločini?

 • istina_boli:

  Eh, kad bi svako svoja govna posteno ocistio, mir i sloga bi vladali medju ljudima. Ovako kad svako brani svoje govno, ni mira ni sloge ni postenja.

 • fake:

  Uvijek i u svako doba puno manje nego vi a ti znaš koji.