Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zamjena dviju pacijentica u KBC-u Split

Nećak zamijenjene pacijentice: 'Prvo je bio šok, nevjerica. Mislio sam da sanjam'

Bolnica Križine
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
12.05.2020.
u 11:13

Na pitanje koliko je bio zadovoljan Meštrovićevim radom, odgovorio je kako je tijekom njihove komunikacije proteklih nekoliko mjeseci bio stručan, profesionalan i odgovoran, no činjenica je da se sada ponavljaju pogreške i propusti u KBC-u Split

Z​dravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva jutros je krenula u Split kako bi utvrdila tko je pogriješio u zamjeni identiteta pacijentica iz dvaju domova za starije, koje su se liječile u KBC-u Split, zbog čega je u ponedjeljak navečer ostavku dao ravnatelj KBC-a Julije Meštrović.

To je Hini potvrdio ministar Vili Beroš, koji​ je kazao kako će inspekcija analizirati medicinske zapise i povijesti bolesti. Rekao je kako mu se ravnatelj Meštrović obratio sa zahtjevom za razrješenje, no o tome ne odlučuje on već Upravno vijeće KBC-a Split.

​"Vjerujem da će Upravno vijeće KBC-a pričekati nalaz unutarnjeg nadzora i nalaz zdravstvene inspekcije, nakon toga​ pogledati sve utvrđene okolnosti te sagledati je li se radilo o nečijoj pogrešci, previdu, nemaru ili se pak radilo o propustu u organizaciji rada. Ovisno o nalazu, odlučit ćemo o razrješenju ravnatelja KBC-a", rekao je Beroš dodavši da Meštrović nije podnio neopozivu ostavku već samo zahtjev za razrješenjem.

Video: Luka Čičin Šain: 'Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv COVID-19'

Na pitanje koliko je bio zadovoljan Meštrovićevim radom, odgovorio je kako je tijekom njihove komunikacije proteklih nekoliko mjeseci bio stručan, profesionalan i odgovoran, no činjenica je da se sada ponavljaju pogreške i propusti u KBC-u Split. Ne vjeruje da je riječ o njegovim propustima, ali to je apsolutno nedopustivo.

​"Vidjet ćemo, moramo krenuti od utvrđivanja činjenica, krenuti od toga što je krenulo krivo u cijelom slučaju. Ovo se u nekoliko tjedana ponovilo drugi put. Potpuno je jasno da moramo reagirati i da oni koji su pogriješili moraju odgovarati", poručio je Beroš.​

​Zamjena identiteta pacijentica dogodila se još u travnju, kada su djelatnici KBC-a prilikom zaprimanja u bolnicu zamijenil​i​ identitet dviju starijih i dementnih osoba iz dvaju privatnih domova za starije i nemoćne osobe u Segetu i Dicmu.

Jedna od njih bila je pozitivna na koronavirus i u ponedjeljak ​je ​vraćena u dom, no kada su je tamo doveli, utvrđeno je da to nije njihova korisnica. Druga štićenica sredinom travnja preminula je te je pokopana u Grudama, a ​u ponedjeljak​ se otkrilo da je pokopana pod drugim identitetom.​ 

Meštrović ​je nakon toga ​o​ svemu obavijestio ministra ​Beroša, ​pokrenuo unutarnji nadzor i podnio ostavku o kojoj će odlučivati Upravno vijeće KBC- a Split.​ Z​dravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva ​započinje ​​unutarnji nadzor u bolnici.

VIDEO Skandal u splitskom KBC-u: Došlo je do zamjene dvaju pacijentica, a jedna je preminula.

​To nije bio jedini slučaj zamjene identiteta u KBC-u jer su djelatnici bolnice početkom svibnja ​zamijenili dvije žene istog prezimena ​tako što ​su prvu koja nije bolovala od koronavirusa smjestili u COVID bolnicu na Križinama, dok su zaraženu štićenicu vratili u Dom za starije i nemoćne osobe. Pukom srećom ipak nije došlo do širenja zaraze.

Nećak zamijenjene pacijentice: Želim izraziti svoju sućut obitelji preminule osobe

U razgovoru za 24sata Tomislav Zorić, nećak Ive Feisthammel, još uvijek je u šoku. U grobu njegove tetke pokopana je druga žena koju su zamijenili u splitskoj bolnici Križine. Tomislav, nećak druge žene, cijelo vrijeme bio je uvjeren da mu je teta umrla. Održali su sprovod u Grudama, dok je ona cijelo vrijeme bila živa u bolnici.

– Sinoć su mi se javili zamjenik ravnatelja bolnice i  ministar Beroš. Bila je takva okolnost, žena je pokopana u Grudama, u Hercegovini. Međutim, jasno je da je tu... Ministar je doista bio ljutit, ali shvaćamo da se događaju pogreške. Nakon prvobitnog šoka, bilo mi je lakše. Bože me oprosti, obitelji koja je slušala dijagnozu moje tetke skoro mjesec dana sigurno je teško. Teta Iva je sada u bolnici na Križinama. Ne znam da je bila pozitivna na COVID. Ona je bila u domu u Dicmu, vlasnik doma nazvao me pravodobno i obavijestio me da ima temperaturu te da će je odvesti u bolnicu. Tada mi je javljeno da je testirana i da je u boljem stanju – kaže Tomislav.

– U ponedjeljak ujutro mi je javljeno da je umrla. Budući da nisam mogao iz Zagreba u Hercegovinu, tamo je organiziran sprovod. Nisam bio prisutan jer zbog mjera sigurnosti nisam mogao prijeći granicu ni napuštati Zagreb. Nije bila normalna situacija. Nije ni sada. Jučer je prvo bio šok, nevjerica. Mislio sam da sanjam – opisuje Ivin nećak.

– Nazvao me zamjenik ravnatelja i Beroš. Ministar je rekao što se dogodilo. Bio je izravan i sa suosjećanjem. Jasno je da je to nezgodna situacija. Moglo je biti i gore. Ja sam prvo mislio da je zamijenjena na patologiji... Želim izraziti svoju sućut obitelji preminule osobe. Mi ćemo već nekako stupiti u kontakt – kaže Tomislav.

Opisao je kakva će biti daljnja procedura. 

– Pokopana je u Zapadnohercegovačkoj županiji. Bit će ekshumacija, vjerojatno će se ići službenim putem i poslije će to institucije riješiti. Neću tužiti bolnicu ni ministarstvo, izvanredne su okolnosti i mi se tako moramo ponašati. Zdravstvenim radnicima je najteže, pogreške se događaju. Ne zamjeram nikome, tamo je u nekoliko dana došlo mnogo starih ljudi, s demencijom. Mi možemo biti ljutiti, a kad se čovjek malo ohladi i razmisli, hvala Bogu da nismo u Italiji ili Španjolskoj – rekao je Tomislav Zorić.

Komentara 8

DU
Deleted user
11:27 12.05.2020.

Mojoj mami prije 7 godina ukinuli su mirovinu. Umrla je jedna žena istog imena i prezimena,

DU
Deleted user
11:44 12.05.2020.

Nije to ništa strašno, pa dešava se da krivu osobu pokopaš, slučajno ti zamijene dijete u rodilištu, operacijom slijepog crijeva slučajno ostaneš bez noge, slučajno osobu zaraženu virusom pošalješ u Dom za starije, dešava se, ljudski je griješiti, ajde šta napadate ove samo zato jer su ih HDZ-a! Kojim slučajem da je neki dom koji vodi SDP imao 20 žrtava pa razapeli bi ga kao da na traci kolje Hrvate, ovako je još i dobro obzirom kakva ekipa vodi KBC Split i Dom u Splitu kao i Dom u Koprivnici, uopće je čudo da je netko i živ u tim ustanovama!

Avatar savskokupališteZagreb
savskokupališteZagreb
11:56 12.05.2020.

Počeli su žive pokapati,a mrtvi će glasati..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije