Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 152
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Koronavirus u Hrvatskoj

Brački epidemiolog upozorava: Možemo očekivati još oboljelih

Stanovnici općine Nerežišća čekaju u redu na testiranje na COVID-19
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
1/9
11.05.2020.
u 21:48

Relaksiranje mjera ne odnosi se na otok Brač gdje je vraćen stroži režim nakon što je postao novo žarište epidemije.

Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 9 novih slučajeva, što je ukupno 2196 oboljelih od COVID -19. Na respiratoru je 12 bolesnika, a 1784 osoba je ozdravilo

21:00 - Radimo i dalje intenzivno na traženju novih kontakata i zaraženih, uzeli smo i briseve nekoliko djece danas. Nažalost, možemo očekivati još oboljelih, ali nadam se da će to biti sve manje i manje i da neće biti boom koji je bio, testiramo široku populaciju kako bi obuhvatili sve kontakte", kazao je voditelj Epidemiološke službe Brač Nađan Šerić za N1.

Kako je naveo, među oboljelima ima dosta mlađe populacije, asimptomatskih i onih s blažim simptomima.

Danas je na Braču testirano 119 ljudi i brisevi su poslani na analizu, a rezultate očekuju tijekom večeri ili sutra rano ujutro.

15:12 - U Varaždinskoj županiji ukupan broj novooboljelij je i dalje 47, a ozdravilo je 40 osoba. Na liječenju je sedmero osoba. U protekla 24 sata testirane su 33 osobe i svi su nalazi negativni na koronavirus. 

14:44 - Svi korisnici doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici koji se nalaze u domu su testirani i njihov nalaz na COVID infekciju je negativan. Ostali korisnici doma za starije i nemoćne osobe Split, smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici, a koji su bili smješteni u specijalnoj bolnici za rehabilitaciju Biokovka u Makarskoj od 12.04 2020. dva puta su testirani na COVID infekciju i njihov nalaz je negativan te su tijekom prijepodneva vraćeni u dom u Vukovarskoj ulici.

VIDEO: Evakuacija štićenika Doma

14:20 - Hrvatskoj je u posljednjih 24 sata zabilježeno 9 novih slučajeva, što je ukupno 2196 oboljelih od COVID -19. Na Braču je uzeto 102 brisa. Više pročitajte OVDJE.

13:25 - U Karlovačkoj županiji nema novooboljelih od koronavirusa; 50 nalaza od jučer je negativno, a još se troje osoba liječi kod kuće. U samoizolaciji su još 262 osobe. Po riječima Darka Bratića, načelnika PU karlovačke, županija u ovo vrijeme ima manje kaznenih djela nego lani u isto vrijeme, ali nažalost u toj je broju porast kaznenih djela i prekršaja koji se odnose na nasilje u obitelji i narušavanje javnog reda i mira.

13:24 - Još jedna osoba preminula je od posljedica zaraze koronavirusom. Riječ je o korisniku Doma za starije u Koprivnici. Više pročitajte OVDJE.

13:11 - Krapinsko-zagorska županija i dalje je bez novooboljelih, trinaesti dan. Ukupan broj ozdravljenih osoba je 101, a trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom osoba iznosi 37.  Dosad je testirano ukupno 2205  osoba, izvijestio je na današnjoj konferenciji za medije županijskog Stožera civilne zaštite načelnik Anđelko Ferek – Jambrek.
Na konferenciji je bilo riječi i o ponovnom početku škole pa je zamjenica župana Jasna Petek kazala da u županiji od 33 škole i 4705 učenika razredne nastave, nastavu u školi pohađa 15 učenika, odnosno 0,31 posto. - Nastava je organizirana u pet škola. U dvije je škole po jedan učenik, u jednoj su školi  dva učenika, u jednoj tri, a u jednoj osam učenika - rekla je Petek.
- Procjena je bila da će 25 posto školaraca doći u škole u Hrvatskoj, ali kad se vidjelo da to neće biti tako, od toga se treba odustati. Tu je odluku trebalo je donijeti Ministarstvo obrazovanja. Ovo je malo neozbiljno – kaže  župan Željko Kolar.

13:09 - U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata nije zabilježen nijedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Među preostalim nalazima od subote, kao i 30 uzoraka uzetih u nedjelju nema novih pozitivnih.

Ukupno je 118 zaraženih, 78 izliječenih te 8 umrlih.

12:40 -  Ni u Gradu Zagrebu nisu zabilježeni novi slučajevi zaraze.

12:38 - "U Supetru je danas nastavljeno uzimanje uzoraka, epidemiološka služba iz Splita predvođena našim epidemiologom dr. Nađanom Šerićem danas je cijelo jutro u gradskoj vijećnici prema unaprijed pripremljenom planu i rasporedu testirala naše sugrađane.

Video: Luka Čičin Šain: 'Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv COVID-19'

Do sada su uzeta 93 brisa a planirano je da za danas predviđeno uzimanje uzoraka završi do 13", priopćili su iz Stožera otoka Brača

12:28 -  U odnosu na dodatak priopćenja od 10.05.2020. (nedjelja), prema izvješću NZJZ – a Splitsko dalmatinske županije od ukupno 195 obrađenih testova sa područja Splitsko dalmatinske županije, na dan 11.05.2020. (ponedjeljak) nema novooboljelih osoba. U odnosu na jučerašnji dan još je 6 osoba izliječeno te je na području Splitsko-dalmatinske županije do sada ukupno izliječeno 390 osoba. 142 zdravstvena djelatnika nalaze se u samoizolaciji. 46 osoba je hospitalizirano. 6 osoba nalazi se na respiratoru od toga 4 osobe iz Splitsko-dalmatinske županije te 2 osobe iz Šibensko-kninske županije. 10 osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko dalmatinske županije do sada je zabilježeno 554 slučaja zaraze koronavirusom.

12:00 – U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije zabilježene su još dvije novooboljele osobe od bolesti COVID-19. To je već četvrti dan zaredom s novooboljelim osobama na području Brodsko-posavske županije, unutar tog razdoblja bilježi se 9 pozitivnih osoba na virus SARS-CoV-2, a svi novooboljeli dio su grupe radnika pristiglih iz Švedske ili su njihovi kontakti. Ukupan broj oboljelih osoba na području Brodsko-posavske županije tako sada iznosi 29. U zadnja 24 sata jedna je osoba ozdravila. Do sada je na području županije ozdravilo 12 osoba, a uz jednu ranije preminulu osobu, broj aktivnih oboljelih osoba sada iznosi 16.

U karanteni se trenutačno nalazi 17 osoba, od kojih najviše iz BIH (11), zatim iz Srbije (2) te po jedna osoba iz Švedske, Njemačke, Finske i SAD-a. Također, jedna osoba iz karantene jučer je hospitalizirana, radi se o radniku koji je također došao u istoj grupi radnika iz Švedske te mu je nalaz pozitivan.

Od danas je u primjeni treći paket popuštanja mjera nacionalnog Stožera CZ. Tako je od danas ukinut režim e-Propusnica na području RH (osim otoka Brača), omogućeno je okupljanje do 40 osoba na jednom mjestu, s radom su započeli kafići, restorani, trgovine u šoping-centrima, nacionalni parkovi, autoškole, kladionice i kasina, vrtići, škole i fakulteti. Omogućene su probe ustanovama u kulturi te treninzi, pripremne utakmice i rekreacija na otvorenom prostoru. Aktiviran je i međumjesni odnosno međužupanijski autobusni i željeznički promet unutar RH. Za sve navedene mjere popuštanja izdane su i precizne upute i preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) pa županijski Stožer CZ apelira na sve građane i poslovne subjekte da ih se i pridržavaju.

11:52 – U Vukovarsko-srijemskoj županiji trinaest dana nema novooboljelih osoba od COVID-19 tako da brojka oboljelih i dalje stoji na 40 osoba. Trenutačno u županiji nema hospitaliziranih osoba zbog bolesti COVID-19. U protekla 24 sata nema novih izliječenih osoba te je tako ukupno do sada izliječenih osoba na području županije 38. U protekla 24 sata testirano je 18 osoba, što iznosi ukupno testiranih do sada na području županije 1461. U samoizolaciji na području županije nalazi se 400 osoba, a tijekom jučerašnjeg dana zabilježena su nova 2 slučaja kršenja mjere samoizolacije. Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji pozitivan je jedan zdravstveni radnik, liječnik. Zdravstvenih radnika u samoizolaciji nema.

11:20 – U Zagrebačkoj županiji do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije trinaesti dan zaredom nema novooboljelih, a tri su osobe više izliječene. Do sada je ukupno izliječeno 110 osoba, a četiri su preminule.

11:13 – U Osječko-baranjskoj županiji također nema novooboljelih osoba. Testirano je 70 uzoraka i nijedan nije bio pozitivan pa je zaraženih i dalje 131. U bolnici je sedam osoba, dvoje manje nego jučer, a u samoizolaciji 199.

11:07 – Sukladno odlukama o popuštanju mjera zaštite od pandemije prouzročene koronavirusom donesenih od nacionalnog Stožera civilne zaštite, nakon gotovo dva mjeseca, danas je prestao s radom Upravljački centar Civilne zaštite Grada Dubrovnika.

Upravljački centar uspostavljen je 23. ožujka u svrhu koordinacije operativnog provođenja svih aktivnosti pri suzbijanju pandemije koronavirusa na području Grada Dubrovnika, a raspoređeni volonteri građanima su bili dostupni na, za tu svrhu otvorenom, besplatnom info telefonskom broju, kao i na dvije e-mail adrese, od kojih je jedna služila za regulaciju propusnica. Ukupno je u navedenom razdoblju izdano 3400 propusnica za ulazak i izlazak iz područja prebivališta ili stalnog boravišta, dok su volonteri tjedno zaprimali i više tisuća telefonskih poziva građana koji su se, između ostalog, odnosili na organizaciju života u izvanrednim okolnostima. Na internetskim stranicama Grada Dubrovnika i dalje su dostupne sve ažurirane informacije o koronavirusu.

11:05 – Na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19  na području Sisačko-moslavačke županije, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Od trideset i četiri pacijenta s područja ove županije, tri su pacijenta koji boluju od zarazne bolesti, a ostali su ozdravili.

10:51 – Na području Šibensko-kninske županije deveti dan zaredom nema novooboljelih osoba od koronavirusa. Od ukupno 90 oboljelih, do danas se oporavilo njih 76.
 
Na Odjelu infektologije šibenske bolnice nema hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19. Tri pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se liječe u KBC Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora su 23 osobe, od kojih su svi kontakti s oboljelim od COVID-19.

10:38 – Dvadeset i treći dan zaredom nema novooboljelih osoba u Ličko-senjskoj županiji.

U posljednja 24 sata pristigao je jedan negativan rezultat testiranja te nije bilo uzimanja dodatnih uzoraka.

10:34 – Na području Zadarske županije nema novooboljelih od koronavirusa, a broj ozdravljenih danas je 82. Testiranih je uzoraka 2132, a tijekom jučerašnjeg dana 49. Aktivni nadzor provodi se nad 850 osoba, a istekao je za 2942 stanovnika.
 
Policijski službenici u protekla 24 sata izvršili su 197  provjera u vezi s provođenjem mjera samoizolacije kojom prilikom nisu  evidentirana kršenja propisane mjere. Provodeći nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirane su tri osobe koje su pristupile policijskoj kontroli na prometnom punktu, a da pritom nisu imali valjane propusnice.

9:42 – U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji već 26 dana zaredom nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze koronavirusom.Na području te županije trenutno je samo jedna osoba zaražena koronavirusom. Inače, u bjelovarskim osnovnim školama danas je na nastavu došlo 14 od 1461 (11 učenika u II. OŠ i 3 učenika u I. OŠ), u dječjim vrtićima danas je prisutno 198 od 1.032 djece (DV Pinokio 18 od 99, DV Bubamara 30 od 97,DV Osmijeh 42 od 160, DV Ciciban 44 od 210 i DV Bjelovar 64 od 490).

9:39 – Unutar 24 sata u Istarskoj županiji ispitano je 24 uzoraka brisa i svi su negativni na koronavirus (COVID-19).

9:15 – Tijekom ponedjeljka testirat će se na Braču još stotinjak otočana koji su prošlih dana bili u kontaktu s do sada 41 zaraženom osobom u šest mjesta, informacije su iz županijskoga Stožera civilne zaštite.

Na Braču je trenutačno u Nerežišćima 20 zaraženih osoba, u Pučišćima deset, Supetru šest, Bolu troje te po jedna osoba u Sutivanu i Milni. Više pročitajte OVDJE.

9:06 – U Požeško-slavonskoj županiji danas je 41. dan bez novooboljelih osoba od COVID-19. U samoizolaciji se trenutačno nalazi 348 osoba, dva uzorka su poslana na analizu, a ukupno je testirano 699 osoba. Iz županijskog Stožera civilne zaštite podsjećaju kako od 22. travnja u županiji nema ni jedne potvrđene oboljele osobe.

8:26 – Na području Virovitičko-podravske županije nema novozaraženih osoba od koronavirusa. "U zadnja 24 sata testirano je 18 osoba i sve su bile negativne na COVID 19. Ukupno je do sada, s područja naše županije, testirana 781 osoba. Od početka pandemije, na području Virovitičko-podravske županije, devet je osoba zaraženo od koronavirusa. Pet osoba oporavilo se, troje je još zaraženo, a jedan muškarac preminuo je. Pod mjerama samoizolacije na području VPŽ nalazi s još 197 osoba", izvijestili su iz Stožera.

8:20 – Otvoreni su kafići i restorani uz pridržavanje epidemioloških mjera. Brojni građani jedva su dočekali popiti prvu jutarnju kavicu.

Stanovnici općine Nerežišća čekaju u redu na testiranje na COVID-19
1/12

6:30 – Hrvatska je danas ušla u treću fazu popuštanja epidemioloških mjera – škole za dio učenika otvaraju vrata, a nakon gotovo dva mjeseca pauze počinju raditi trgovački centri, kafići i restorani, no uz stroge preporuke kojima se detaljno uređuje način njihova rada.

Relaksiranje mjera ne odnosi se, međutim, na otok Brač, gdje je vraćen stroži režim nakon što je postao novo žarište epidemije.

Vladinim planom za pokretanje gospodarskih i drugih aktivnosti predviđeno je da se u trećem koraku omogući rad predškolskih ustanova i razredne nastave od 1. do 4. razreda osnovne škole te rad s djecom s poteškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi.

Većina učenika i dalje će učiti preko nastave na daljinu

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak rekla je kako će u školama biti oko 4500 učenika, dok će u vrtićima biti možda i tri puta više djece nego u školama.

Odlukom Vlade, kojom su određeni uvjeti za početak normalizacije nastave, predviđa se da najveći dio učenika i studenata u nastavni proces bude uključen kroz nastavu na daljinu.

Nastava od 1. do 4. razreda osnovnih škola provodit će se mješovitim modelom, dok će se za ostale učenike i studente i dalje organizirati na daljinu. No, studenti će moći sudjelovati na vježbama u manjim skupinama koje se neće preklapati.

VIDEO Luka Čičin Šain: 'Već imamo rezultate da postoje lijekovi koji mogu djelovati protiv COVID-19'

Prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), koje se odnose na dječje vrtiće i osnovne škole, preporučuje se ostanak kod kuće djece i djelatnika s kroničnim bolestima te potiče na ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati.

Uputama za državnu maturu preporučuje se odvojeno pisanje A i B razine ispita, kako bi se smanjio broj učenika koji u istom danu dolaze u ustanove.

Pokreće se međugradski promet, putovanja bez propusnica

U trećem koraku popuštanja mjera Nacionalni stožer civilne zaštite odobrio je okupljanje do 40 osoba umjesto do pet, kao i rad trgovačkih centara, ugostiteljskih objekata, nacionalnih parkova i parkova prirode te održavanja proba umjetnika i djelatnika u kulturi u manjim skupinama.

Uspostavlja se međugradski cestovni, željeznički i domaći zračni prijevoz putnika te se otvaraju autobusni i željeznički kolodvori za međugradski promet.

HŽ Putnički prijevoz putnicima, sukladno preporukama HZJZ-a, preporučio je održavanje razmaka, korištenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku pri ulasku u vlak.

Stožer je također izvan snage stavio odluku o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka, tzv. e-propusnica.

Također je donio odluku kojom se hrvatskim državljanima omogućuje odlazak u inozemstvo, a stranim državljanima ulazak u Hrvatsku zbog gospodarskih interesa ili neodgodivih osobnih razloga.

Za prelaske granice potrebno je pridržavanje preporuka, no više se neće morati u samoizolaciju nakon ulaska u zemlju.

No, ta se odluka odnosi samo na države članice Europske unije jer je u skladu s preporukama EU-a zabranjen ulazak iz trećih zemalja na teritorij Unije do 15. lipnja.

Trgovački centri uz ograničen broj posjetitelja, bez isprobavanja odjeće

U uputama za sprečavanje infekcije u trgovačkim centrima preporučuje se da istodobno na površini od 100 četvornih metara može biti najviše 15 kupaca.

Uz to, preporučuje se nošenje maski za lice, dok na ulazima u trgovačke centre kupcima treba biti osiguran dozator s dezinfekcijskim sredstvom.

Iz hodnika trgovačkog centra treba ukloniti stolce, klupe, stolove i slično, kako bi hodnici služili samo za prolaz kupaca bez nepotrebnog zadržavanja.

Treba pojačano čistiti i dezinficirati prostorije unutar trgovačkog centra i u tu svrhu po potrebi osigurati dodatno osoblje za čišćenje.

VIDEO Ugledni hrvatski znanstvenici otkrivaju što dosad znamo o koroni

U trgovinama tekstila preporučuje se prodaja bez isprobavanja odjevnih predmeta. Ako je isprobavanje nužno, nekupljena se roba mora spremiti na tri dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju.

Za šankom nema zadržavanja, propisna udaljenost stolova

S radom mogu početi i ugostiteljski objekti, a mogu raditi i oni s terasama i bez njih, od 6 do 23 sata, pri čemu će im stolovi morati biti udaljeni 1,5 metara te se moraju pridržavati mjera zaštite posjetitelja i zaposlenika i najviših higijenskih standarda.

Preporučuje se i ograničavanje broja posjetitelja, čiji će se ulazak posebno regulirati.

Za šankom je moguće naručiti i preuzeti hranu ili napitak bez zadržavanja, a moguće je i posluživanje stajaćih gostiju ako se drže fizičkog razmaka, bez visokih stolova, uz konzumaciju iz ruke.

Zabranjuje se posluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, dok se posudice za začine donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane.

Pogrebi i vjenčanja u uskom krugu, parkovi opet na raspolaganju

HZJZ je prošlog tjedna donio i nove preporuke za održavanje pogreba, posljednjih ispraćaja i polaganja urni te za vjenčanja, otvaranje dječjih igrališta i za rekreativno bavljenje sportom.

Na raspolaganju građanima i djeci ponovno su dječja igrališta i otvoreni rekreacijski prostori, ali uz održavanje fizičke distance od 1,5 metra među osobama, koja se ne odnosi na djecu.

HZJZ ističe kako treba podučiti djecu da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće.

Najavljeno je i dodatno popuštanje mjera od idućeg ponedjeljka, 18. svibnja. Tada će se omogućiti ponovno organiziranje kulturnih programa i manifestacija u zatvorenom i na otvorenom, održavanje treninga, rad teretana, sportskih i fitness-centara, te će se otvoriti bazeni.

Komentara 52

DU
Deleted user
09:37 11.05.2020.

Zatvaranje kafića je bio udarac u "pleksus nacije" odnosno to su prvenstveno ogovarački centri i tamo se ide "po mišljenje". I sad će biti krajnje zanimljivo kako će pasti rating epidemiološkoj ekipi i Berošu kad ih dohvate "zli jezici" po kafićima, a frustrirani krčmari će biti dirigenti kampanje.

SC
schwertransport
09:49 11.05.2020.

Ma nemoze mi nista zamjeniti tursku kavu doma ujutro!

SL
slavenZadravec
08:19 11.05.2020.

Sada tek svi moramo biti izrazito odgovorni i striktno se držati uputa o socijalnoj distanci, dezinficiranju u sl jer će se u protivnom u novim okolnostima zaraza vratiti. Brački primjer lijepo pokazuje kako se neodgovornost brzo osvećuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije