Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela kaznenu prijavu protiv Glavaša

Inicijativa je još 15. svibnja 2012. godine kazneno prijavila Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, a na što tijela progona do danas nisu postupila
10. veljače 2015. u 10:37 75 komentara 8552 prikaza
branimir glavaš
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska (Inicijativa) podnijela je jutros kaznenu prijavu protiv Branimira Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela javnog poticanja na nasilje i mržnju. Podsjećamo, Glavaš je 1. veljače 2015. godine, na dočeku koji je u njegovu čast organiziran na Trgu slobode u Osijeku, izjavio kako je "napunio akumulatore (...) za daljnje izazove i borbu jer nismo izvršili sve ono što smo obećali 1990". U kontekstu Glavaša, ovo se može i mora tumačiti kao izjava u vezi s načinom na koji su provođena neka od ubojstava u Osijeku za koja odgovara, navode iz Inicijative.

Dodatno, Inicijativa je još 15. svibnja 2012. godine kazneno prijavila Glavaša zbog počinjenja kaznenog djela otkrivanja identiteta zaštićenog svjedoka, a na što tijela progona do danas nisu adekvatno i u skladu sa zakonskim odredbama postupila. Kronologija ovog slučaja opisana je niže.

Pozvali su nadležni županijski sud i Vrhovni sud RH da hitno odrede pritvor za Glavaša zbog ovih kaznenih djela, a i u vezi s kaznenim djelima ratnih zločina za koje odgovara. U načelu nema opravdanja za utjecaj na svjedoke u ovoj fazi kaznenog progona za ratne zločine s obzirom na to da Ustavni sud u svojoj nedavnoj odluci nije sporio sudski utvrđene činjenice, pa time nema ni potrebe da nadležni sud ulazi u ponovni dokazni postupak, već treba ispraviti učinjene propuste u primjeni prava.

Međutim, s obzirom na politički i društveni utjecaj Glavaša te niz izrečenih prijetnji, u Inicijativi smatraju kako se potencijalni pritisak na svjedoke mora prepoznati. Nadalje, u pravilu ne postoji opasnost od ponavljanja djela ratnog zločina nakon završetka rata, no u ovom konkretnom slučaju, u kontekstu prijetnji koje izriče Glavaš, pozvali smo nadležna tijela da njegove izjave tumače upravo kao prijetnju za počinjenje ubojstava političkih protivnika i građana srpske narodnosti, iako u promijenjenim okolnostima mira.

Iznimno su razočarani reakcijom dužnosnika RH koji su vrlo glasno reagirali na slične događaje u Srbiji prilikom puštanja Vojislava Šešelja. Iako Inicijativa smatra da su i Šešeljeve javne izjave nedopustive, a čemu svjedoči i činjenica da Inicijativa mladih za ljudska prava – Srbija redovito prati i analizira izjave Šešelja kako bi nadležna tijela upozorila na eventualne pojave govora mržnje i poziva na mržnju i nasilje, odgovornost hrvatskih političara mora biti prije svega usmjerena na događaje u Hrvatskoj.

– Visoki su dužnosnici RH, a u prvom redu premijer Zoran Milanović i ministar pravosuđa Orsat Miljenić pokazali visoki stupanj licemjerja time što nisu javno osudili ove pozive na mržnju i nasilje. Time su pokazali kako ni u simboličkom smislu sve žrtve rata u Hrvatskoj ne mogu očekivati jednaku podršku vlasti, a što je u suprotnosti s principom jednakopravnosti, kojeg je Hrvatska dužna jamčiti svim svojim građanima – priopćili su iz Inicijative mladih za ljudska prava.

>> Odluka Županijskog suda: Glavaš ostaje na slobodi!

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Deleted user:

  daj mi kazite samo par imena od clanova inicjative mladih,stojan,vukoje,milisav,dobrivoje a u potpisu PUPI.............

 • Fortuna1980:

  laju komunisti i izdajnici i dalje preko svojih sinova !!

 • Avatar etnaanbama
  etnaanbama:

  Kad će se sudit Stanimiroviću i sl. za Vukovar.