Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u Scheveningenu: Hrvatski general iz pritvora hitno prevezen u bolnicu

Infarkt u Scheveningenu: Markač spašen u posljednji tren

markač
Davor Ivanković
14.02.2010.
u 19:00

Premda je osjećao jaku bol u prsima još od Tri kralja, Markač nikome nije govorio da je doživio infarkt. Po nalogu generala Mladena Markača njegova obrana je 20 dana skrivala od javnosti da je umalo izgubio život.

Prije tri tjedna, sam, u ćeliji površine 7,8 četvornih metara zatvora u Scheveningenu, na priručnom krevetu širokom 80 cm, umalo je život izgubio Mladen Markač. Novi, podmukli bolovi u predjelu srca pojavili su se još u vrijeme blagdana Tri kralja, no ponosni Markač, po običaju, nikome nije rekao što ga muči. Ni susjednim pritvorenicima, ni dežurnom liječniku, ni odvjetnicima.

Prošla su još dva tjedna i onda je, prije dvadesetak dana, Markača pogodio novi srčani udar. Netko je čuo dramu u Markačevoj ćeliji, ili su čuvari primijetili nešto neuobičajeno, i dignut je alarm.

Utrka s vremenom
Markača su našli u nesvijesti, dežurna medicinska sestra pravilno je dijagnosticirala da je bivši zapovjednik specijalnih policijskih postrojbi na umoru i Markač je hitno prevezen u vrhunsku amsterdamsku kliniku. Unatoč Markačevoj zabrani, njegovi brojni prijatelji i bivši suborci počeli su šaptom razmjenjivati dramatične informacije. Kako i ne bi – pa Markač je bio samo korak do smrti!

– Točno, njemu je pozlilo i onesvijestio se. Na klinici u Amsterdamu pregledao ga je kardiokirurg i odmah mu ugradio novi stent. Upotrijebljena je nova metoda koja se na toj klinici rabi tek odnedavno i liječnik je bio jako zadovoljan zahvatom. Kaže da srce nije oštećeno jer je došao na vrijeme! – potvrđuje glavni Markačev branitelj Goran Mikuličić.

– Njegovo opće stanje povezano je s povišenim šećerom. On je i prije, u Zagrebu, imao problema sa srcem, pretrpio je lakše infarkte (tri puta), ugrađeno mu je više stentova i u takvom stanju došao je ovamo. Dakle, nije se ovdje razvilo neko novo pogoršanje, riječ je samo o nastavku liječenja u drugim uvjetima – dodaje Mikuličić.

Iz krugova Markačeve obrane doznaje se da se on lagano oporavlja, kao posljedicu zahvata ima povišeni srčani tlak i to se sanira lijekovima. Što se tiče šećera, još uvijek liječnici traže odgovarajuću terapiju što je kod njega dosta složeno. Čini se da Markač i dalje odbija terapiju inzulinom premda mu je razina šećera, kažu, 22!?

– Sada se Markač osjeća puno bolje, lagano se oporavlja i vraća dnevnoj rutini. – Mi smo svi zabrinuti, a očito su se zabrinuli i ovdašnji liječnici koji sada gotovo svakodnevno obavljaju EKG i druge kontrolne preglede ne samo njemu nego i drugim pritvorenicima koji spadaju u kritičnu grupu – objašnjava Mikuličić.

Hrvatska država odmah je doznala za dramu u Scheveningenu. Službene potvrde nema, no u kuloarima se govori da je Andrija Hebrang zamolio kardiologe iz bolnice "Sv. Magdalena" u Krapini da pođu pregledati Markača. Markač to nije dopustio.

– Nema ništa protiv toga da se njegovi nalazi u Hrvatskoj pregledaju, no sustav je takav da liječnici ne žele objelodaniti medicinske papire trećim osobama, nego samo pacijentu – kaže Mikuličić.

Tko sve u sudnici?
Dakle, Markač je morao dati pismeni pristanak da se njemu dostave ti papiri, tvrde u Markačevu timu. Večernji doznaje da kompletna dijagnostika nije do kraja riješena, pa hrvatski stručnjaci još nisu dobili Markačeve nalaze. U Haagu sve do kraja veljače neće biti nastavljeno suđenje trojici hrvatskih generala. Vidjet će se hoće li do tada Markač biti spreman za suđenje.

Spas iz susjedne ćelije: Čermak čuo čudne zvukove i opzvao čuvare da pomognu?
Priča koju prepričavaju Markačevi suborci u Hrvatskoj kaže da je čudne zvukove iz njegove ćelije, srećom, čuo Ivan Čermak te odmah pozvao čuvare upomoć. Markač je tegobe sa zdravljem počeo osjećati prije odlaska u pritvor, a ondje mu se stanje samo pogoršalo.

Ograničeno kretanje, loša prehrana i stres kojem je izložen potaknuli su probleme s visokim šećerom. Od nešto viših vrijednosti šećera koje je izazivao stres stanje se posljednjih godina pogoršalo do razvoja dijabetesa. No, kako se ni ta bolest, kao ni ozbiljni kardiološki problemi, ne liječi pravilno, stanje je iz dana u dan sve ozbiljnije. Sve to, kao i uhićenje njegova bliskog prijatelja Željka Sačića u Zagrebu, još jedni blagdani u pritvoru te razdvojenost od obitelji (u međuvremenu je dva puta postao djed), utjecalo je na dramatično pogoršanje.

Komentara 96

DR
dreamteam
20:41 14.02.2010.

Jadni nasi generali.Dok oni came u zatvoru sve vrste oportunista od vrha piramide pa na dolje kradu ovu jadnu zemlju.Zaboravise one koji su svoje zivote davali za njihovu slobodu. Za malo vremena i svako isticanje hrvatstva ce mozda biti kaznjivo.Kojeg to domoljuba ne boli srce?

OB
-obrisani-
20:58 14.02.2010.

@ MARASOVAC - zašto si tako blag u izričaju kada su ta dva YU đubretara u pitanju, bez kojih naših generala ne bi ni bilo u Haagu ?

OB
-obrisani-
20:05 14.02.2010.

dobravila, da tragedija bude veća, nastavljaju ga pratiti i nakon onog najnekulturnije mogućeg incidenta! hajde otmi se dojmu da se radi o vojsci plaćenika? kako bi inače itko tko zna zbrojiti dva i dva, mogao mesiću postaviti pitanje iz ekonomske sfere? ta njegaova se ekonomija svodi na telefoniranje bankama ili tvrtkama da njegovima odobre kakav sumnjiv kredit?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije