Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Industrijska nogometna alegorija: Kako APS tehnologija nadigrava promjene i osigurava pobjedu

APS tehnologija
13.09.2023.
u 08:00

Ako promatramo nogomet kao simbol strategije, prilagodbe i stalnog nastojanja za dominaciju na terenu, lako je pronaći usporedbu s industrijom. U nogometu, driblanje predstavlja umijeće kretanja lopte oko protivnika s namjerom da se stvori dobra šansa za zgoditak, dok je dobar "dribling" u industriji odazivanje na promjene s APS (Advanced Planning and Scheduling) alatom.

Započevši svoju evoluciju 90-ih, APS donosi inovacije u planiranju proizvodnje. Najistaknutiji je Preactor APS pod rukovodstvom Mike Novelsa postao gotovo sinonim za APS diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj. Sposobnost Preactora za prilagodbu i inoviranje nije ostala neprimijećena, pa je u 2013 veliki njemački Siemens akvizirao Preactor. Danas s novim imenom Opcenter APS, koristi se u desetke tisuća tvornica.

APS – integracije i prilagodljivosti

U suvremenoj industriji, gdje se sve brzo mijenja, ključna je sposobnost prilagodbe i integracija. APS je dizajniran za prilagodbu s virtualnim modelom tvornice, u kojem se vrši raspoređivanje operacija na ograničene kapacitete resursa s istovremenim poštivanjem materijalnih ograničenja.

Time je moguća informatizacija i centralizacija procesa planiranja, koja značajno nadmašuje procese ovisne samo o ERP sustavima. APS je obično dvosmjerno integriran s ERP i s MES-om. Iz ERP sustava preuzima podatke o narudžbama i nalozima, a povratno šalje plan proizvodnje. U MES šalje raspored operacija, a natrag učitava podatke o gotovosti proizvodnje.

Zeleni aspekt APS: Efikasnost koja štiti okolinu

U današnje digitalno doba, poduzeća s APS-om postaju efikasnija i konkurentnija, s povratom investicije u vrlo kratkom vremenskom periodu. Velik broj implementacija pokazuje da se s APS-om može postići:

  • Povećanje produktivnosti

  • Smanjenje zaliha

  • Skraćenje protočnih vremena

  • Veće zadovoljstvo kupca

  • Bržu prilagodbu na promjene

Pored financijske koristi, nabrojano doprinosi zaštiti okoliša, jer s APS-om proizvodnja postaje energetsko i materijalno efikasnija. Uvođenje APS-a pod etiketom "GREEN DIGITAL" postaje danas sve više imperativ za sva ona poduzeća koja su okrenuta prema rastu i širenju.

Svjedočanstvo dugogodišnjeg korisnika GE Hrvatska

Prva iskustva s APS alatima za podršku planiranja proizvodnje smo u našim tvornicama u Karlovcu počeli prikupljati prije više od 15 godina, kad smo izradili prototip s alatom, u ono vrijeme poznatim pod imenom Preactor APS, za tvornicu turbinskih lopatica. Od tada, puno toga se promijenilo: od velike rasti poslovanja u nekim segmentima, do zamjene vlasništva, promjene ERP, pa i do sve opširnijeg korištenja APS rješenja, koja su racionalizirala procese planiranja. Preactor je u međuvremenu postao Siemensov Opcenter APS, a konzultanti iz Lean Scheduling Europe sve te godine vrlo uspješno održavaju implementirana APS rješenja.

Prolazak kroz APS tranziciju

Culmena u okviru inicijative 100 Pametnih tvornica svjedoči revoluciji, koju danas Hrvatskoj industriji donose digitalni APS alati. Stručna implementacija APS može potpuno transformirati poslovne procese tvrtke. Lean Scheduling Europe, vodeća konzultantska kuća za APS u regiji s dvadesetogodišnjim iskustvom, nudi provjerene APS alate i implementaciju. Zajedno zakoračimo u novu eru industrijskog uspjeha za Hrvatsku!

Zaključak

Kao što na sportskom terenu taktika i strategija vode do zgoditka koji osigurava pobjednika, tako i u industriji APS tehnologija igra ključnu ulogu u osiguravanju dominantne pozicije na tržištu. Hrvatska je odlična u sportu, a zašto ne bi bila na postolju i u industrijskoj areni? Zašto ne bi bili odlični u primjeni APS i postali referenca za ostatak svijeta?

Ne propustite naš specijalni događaj 20.9.2023., u hotelu Westin u Zagrebu, od 9 do 14 sati, gdje možete provjeriti najbolje APS alate i tako postati dio ove transformacijske priče.

Usmjerite svoje poslovanje prema budućnosti!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije