Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proboj u Vukovar

'Imali smo mnogo žrtava. Tenk je pogođen, a čovjek je izašao s teškim opeklinama'

Foto: Studio23
1/2
13.10.2019.
u 11:00

Proboj do sela Marinci je izvršen, no zadaća nije odrađena do kraja, jer je pod međunarodnim pritiskom, zbog humanitarne pomoći koju je slao UN, obustavljen.

Proboj za Vukovar preko Marinaca je bio očajnički pokušaj Glavnog Stožera OS RH da se Vukovar izvuče iz opsade. Planirani proboj je pokrenut 13. listopada 1991., dijelovima jedinica Glavnog Stožera, Specijalne Policije, 1. gbr. , 3. gbr , 108. br. iz Slavonskog Broda, uz ostale postrojbe. 

Proboj do samog sela Marinci je izvršen, no zadaća nije odrađena do kraja, jer je pod međunarodnim pritiskom, zbog humanitarne pomoći koju je slao UN, obustavljen. Konvoj je omogućio dopremu namirnica, medicinskog materijala i evakuaciju ranjenika iz Vukovara, no propuštena je barem slabašna šansa, prilika koja se više nikad neće ponoviti.

Da je proboj kojim slučajem i uspio, ipak bi bila riječ o uskom, nefunkcionalnom, nesigurnom koridoru. Pitanje je dali bi se uopće održao i koliko bi Vukovar njime dobio, no napustiti Vukovar nije bila alternativa. Same snage u proboju imale su i značajnih problema oko usklađenog djelovanja, loših procjena i drugih slabosti koje su pridonijele većim gubicima. Vukovar nikad nije bio ostavljen, no odnos snaga i realne mogućnosti nisu išle u prilog Vukovaru.

Više možete doznati u priloženom videoklipu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23:

 

Ključne riječi

Komentara 15

DO
domagoj1492
11:23 13.10.2019.

Međunarodna zajednica je mogla zaštiti Vukovar ali i Sarajevo. Nisu htjeli.

MA
Marsal
12:32 13.10.2019.

Tko je ono rekao, zapamtit ce me crveni Vukovar?

DA
dado55
12:41 13.10.2019.

Da,sjetimo se svih bitaka,Neretva,Sutjeska,Vukovar,bitka na Termopilu itd...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije