Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ilegalni migranti pokušavaju svakoga dana ući u Hrvatsku. Spremni smo na svaki scenarij'

Dodao je i kako su iz MUP-a RH upozoravali i ranije kolege iz BiH da se jače angažiraju na zaštiti svojih granica jer i po njima im migranti s istoka ulaze bez ikakvih zapreka i smetnji.
16. listopada 2019. u 19:45 30 komentara 2024 prikaza
Foto: Branimir Bradarić
Pogledajte galeriju 1/5

U spomen na 97 pripadnika MUP-a RH stradalih tijekom agresije na Vukovar danas je održana svečanost pod nazivom „In memoriam na 97 policajaca poginulih i nestalih u Domovinskom ratu u obrani Vukovara“. Svečanost je započela Memorijalnom atletskom utrkom „Hvala vam za moj korak slobodni” koja je startala s mjesta pogibije Blage Zadre, a čiji je cilj bio kod Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav gdje ih je dočekao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Obilježavanje obljetnice pogibije Blage Zadre u Vukovaru OBRANA VUKOVARA Obljetnica smrti Blage Zadre i Alfreda Hilla: Zadrina smrt bila je početak kraja

-Danas se sjećamo žrtve 97 pripadnika MUP-a i tim povodom u Vukovaru je cjelokupno vodstvo MUP-a na čelu s glavnim ravnateljem. Naša obveza kao sustava i države je čuvati spomen na njih i prenositi ono što su napravili novim generacijama da se sve ono što se u Vukovaru događa ne zaboravi, rekao je Božinović.

Na upit novinara o stavovima gradonačelnika Vukovara Ivana Penave koji je prije nekoliko dana još jednom prozvao državne institucije za nerad kada je riječ o procesuiranju ratnih zločina, pri čemu je ipak izazvao Božinovića, ministar je rekao kako su njih dvojica često u kontaktu te da zna kako je MUP još u veljači 2018. godine osnovao posebnu Radnu skupinu za istraživanje ratnih zločina.

-Ove godine MUP RH razotkrio je 19 kaznenih djela ratnog zločina od kojih se 10 kaznenih djela odnosi na Vukovar. To je samo početak tako da ćemo nastaviti i daje intenzivirati naš rad. Ništa nas neće spriječiti niti zaustaviti, rekao je Božinović.

Govoreći na ovu temu Penava je kazao kako je Vukovar u vrijeme mandata ministara Davora Božinovića i Damira Krstičevića dobio ono što je trebao davno dobiti ali i kako sve to ne mijenja činjenicu da Hrvatska kao država nije bila na razini zadatka.

Fra Ivica Jagodić Renata Rašović Fra Ivica Jagodić, čuvar uspomene na žrtve Vukovara

-Jedan grad je bio sravnjen sa zemljom, a u njemu je ubijeno 2.717 osoba. Za sve to odgovaralo je jako malo odgovornih što se u odnosu na broj onih koji su sudjelovali u tome može nazvati i statističkom greškom. Što je još gore najveći dio tih presuda je od strane međunarodnih sudova i sa suda u Beogradu, odnosno države koja je izvršila agresiju dok naše institucije nisu odradile ono što su trebale da odrade. Iza toga se ne možemo skriti, rekao je Penava. 

Tijekom posjete Vukovaru ministar unutarnjih poslova u Vladi RH Davor Božinović komentirao je i situaciju u susjednoj BiH i kampa za migrante na Vučjaku. U tome kampu trenutno boravi oko 2.000 migranata kojima je isključena voda i za koji je gradonačelnik Bihaća kazao kako ga više neće financirati. Stoga se javlja realna mogućnost kako će svi oni krenuti prema Hrvatskoj.  

-Ilegalni migranti pokušavaju svakoga dana ući u Hrvatsku. MUP RH štiti hrvatsku granicu i spremni smo na svaki scenarij, rekao je Božinović.

Dodao je i kako su iz MUP-a RH upozoravali i ranije kolege iz BiH da se jače angažiraju na zaštiti svojih granica jer i po njima im migranti s istoka ulaze bez ikakvih zapreka i smetnji.  

Migranti - kamp Vučjak u BiH Tisuće u kampu Policija u BiH nastavlja dovoditi migrante u kamp Vučjak pored Bihaća

-To nije dobro za BiH, nije dobro za EU, a nije dobro niti za EU perspektivu BiH, poručio je Božinović.
 

Maja, Ana Maria, Andrijana, Josipa, Petra, Ema, Nikolina i Tihana: Itekako možemo biti korisne hrvatskom zdravstvenim sustavu u pandemiji COVID-19! Ako je staž obavezan, zašto ga ne omoguće, a ako je to nemoguće, neka ga ukinu
PRIPRAVNICI U NEIZVJESNOSTI
Zovete umirovljenike, a mi čekamo na posao i po nekoliko godina?!
Psorijaza
SVJETSKI DAN PSORIJAZE
Srušimo stereotipe zajedno: Međunarodni glas za bolji život
 • baegnian1:

  Vojsku na granice, ako treba dragovoljce. Još ima ljudi koji vole ovu državu.

 • Avatar putnik83
  putnik83:

  Hrvatska ima 2347,9 kilometara dugu kopnenu granicu.Božinović nas želi uvjeriti kako ovi neće ući u RH? Koliko djelatnika ima MUP da osigura tu granicu s plaćom od 4000 kuna?? Unsko-sanska županija više nema novac i neće financirati prihvati novih migranata. ... prikaži još! Ministar policije županije hercegovačko-neretvanske Slađan Bevanda jučer je izadao javno priopćenje kako MUP HNŽ-a neće dozvoliti ulazak novih migranata na područje županije. Općinske vlasti grada Drvara u hercegbosanskoj županiji najavile su kolektivni iseljavanje svih žitelji hrvatske i srpske nacionalnosti iz grada ako na to područje dovedu migrante. Slovenija je hermetički zatvorila svoje granice,njemački savezni ministar donio je odluku kako SR Njemačka više neće prihvatiti nove migrante.Žica je i na mađarskoj i na austrijskoj granici.Pa vas sve pita gdje ćemo s ukupno 6 tisuća ilegalnih migranata koji su ušli u BIH,a koje nitko ne želi???? Evo,na jednom drugom mediju čitam o "ustanku" migranata na grčkom otoku Samosu.Krenuli su u juriš na grad??? Njih 6000?? Ovaj problem treba rješiti na Bosporu.Migracije će odnijeti Europu,demokraciju,vladavinu prava i zakona u ponor,ako se to ne učini.

 • robertos28:

  žicu, ogradu vojsku na granicu