Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBRANA VUKOVARA

Obljetnica smrti Blage Zadre i Alfreda Hilla: Zadrina smrt bila je početak kraja

Obilježavanje obljetnice pogibije Blage Zadre u Vukovaru
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/21
16.10.2019.
u 16:07

Na 28. obljetnici smrti Blage Zadre i zapovjednika satnije Vojne policije Alfreda Hilla nazočila je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović kao i ministar obrane u Vladi RH Damir Krstičević.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 28. obljetnica smrti Blage Zadre i Alfreda Hilla. Njihovi suborci i prijatelji kažu kako poslije njihove smrti više ništa nije bilo isto i kako je to bio početak kraja.

- Blago nam je bio i otac i majka. On i Tomislav Merčep su organizirali obranu Vukovara i radi njih dvojice ona je bila tako čvrsta. Mile Dedaković i Branko Borković su je kasnije još malo učvrstili i poboljšali. Smrt Blage Zadre bila je lagani početak kraja i s njegovom smrti kola su krenula niz brdo, rekao je Zadrin suborac a sada predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić.

Preživjeli suborci govoreći o Zadri kažu kako se radilo o velikom čovjeku koji je po mnogo čemu bio jedinstven. Bez posebnoga vojnog znanja ustrojio je obranu Trpinjske ceste koja je prozvana „grobljem tenkova“. Bio je poznat i po tome što se po ničemu nije izdvajao od svojih suboraca kojima je zapovijedao. Kažu kako je uvijek išao među prvima, a nije htio nositi niti pancir jer ga nisu imali niti njegovi vojnici.

Obilježavanje obljetnice pogibije Blage Zadre u Vukovaru
1/21

- Blago je bio veliki čovjek. Kad god pomislim na njega sjetim se svih onih dana koje smo proveli zajedno. On je bio nešto posebno, bio je vođa kakav se neće više ponoviti. Takav čovjek se rijetko rađa, a kada se rodi zna povesti narod. Uvijek je volio Hrvatsku, a sjećam se i kako je uvijek govorio kako ćemo imati Hrvatsku, da ćemo mi to ostvariti i kako se samo trebamo dobro organizirati, prisjetio je Marko Cvitković.

Na 28. obljetnici smrti Blage Zadre i zapovjednika satnije Vojne policije Alfreda Hilla nazočila je i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović kao i ministar obrane u Vladi RH Damir Krstičević.

- U ime obitelji zahvalio bih se svima koji su se i ove godine okupili kako bi se prisjetili Blage Zadre i Alfreda Hilla. Koliko god pričali o njima malo smo rekli koliko su oni dali za Hrvatsku. Na državi je da im se oduži. Oni se nisu borili za odličja nego za Domovinu. Dali su svoju krv, mnoge obitelji ostale su zavijeno u crno ali to je bila cijena. Obitelj Zadro bila je spremna na sve. Nama odličja ne trebaju, poručio je Tomislav Zadro sin Blage Zadre koji je čin general bojnika dobio posthumno.
 

Komentara 6

DU
Deleted user
16:47 16.10.2019.

Blago i Robert zauvik će ostat u srcima hrvatski ljudi.Počivaj te u miru - vaš Ledinac.

TR
trolokva
17:13 16.10.2019.

PUMB hrvatski vitezovi

DU
Deleted user
17:12 16.10.2019.

Pokoj vječni daruj Gospodine hrvatskom heroju Blagi Zadri. A onima koji su se sjetili vukovarskog jada sada podilaženjem u svojoj kampanji, a ne prošle godine na prosvjedu ni naknadna pamet neće pomoći. I " marginalci " su, nadam se, došli pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije