Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova Kukuriku koalicija

Veliki apetiti partnera: IDS upitan, od Milanovića traže četiri mandata

Boris Miletić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/5
17.06.2015.
u 18:17

U SDP-u kažu da Milanović ne namjerava udovoljiti IDS-u

Iako se u javnosti mjesecima stvara dojam da čelnici Kukuriku koalicije još nisu dogovorili zajednički izlazak na izbore, stvarnost je nešto drugačija. Kako doznajemo iz vrha SDP-a i HNS-a, koalicijski se sporazum već brusi i konačna bi verzija mogla biti gotova za dva do tri tjedna.

Pojedinačni razgovori

Dobro upućeni kažu da je točno da do zajedničkog sastanka svih čelnika koalicije još nije došlo, ali je zato predsjednik SDP-a Zoran Milanović već obavio pojedinačne razgovore s predsjednicom HNS-a Vesnom Pusić, šefom Hrvatske stranke umirovljenika Silavnom Hreljom te s Nansi Tireli, predsjednicom Laburista, čije Nacionalno vijeće tek treba potvrditi odluku o ulasku u to društvo.

Poznato je i tko što želi. Narodnjaci za zajednički izlazak na izbore traže osam saborskih mandata. S obzirom na drastičan pad rejtinga stranke, nije malo, ali s obzirom na to da su na prošlim izborima osvojili pet mandata više, apetit im je ipak pao. Uz to stranka Vesne Pusić traži i da jedan njezin član bude prvi u jednoj od deset izbornih jedinica. HSU traži tri zastupnika koliko im je potrebno za saborski klub, a istu želju ima i Nansi Tireli. Kako kažu u SDP-u, Laburisti bi s Kukuriku koalicijom išli u dvije izborne jedinice gdje su oni i najjači, a to je osma u kojoj je i Istra, odakle je šefica Tireli rodom, te u treću, koja obuhvaća Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju.

Laburisti su sa SDP-om postigli i dogovor o "nenapadanju" pa ih u Saboru vjerojatni budući partneri više neće "ismijavati", a navodno će im prihvatiti i poneki zakonski prijedlog do saborske ljetne stanke. Najveći problem Milanović ima u osmoj jedinici koja postaje pretijesna za sve želje. I u SDP-u i u drugim strankama koalicije kažu da IDS inzistira na četiri mjesta na listi, i to na tri sigurna, dok bi svog četvrtog kandidata "gurnuo" na samo začelje i onda preferencijalnim glasovima osigurao i njegov ulazak u Sabor. Matematički gledano, IDS-u to nije neki problem i gledajući brojke s prošlih izbora za osmu jednicu, riječ je otprilike o 13 tisuća potrebnih preferencijalnih glasova.

Milanović nije naivan

– I vrapci na grani znaju da bi oni lako uzeli i taj četvrti mandat, ali to im neće proći. Premijer nije naivan kako oni uporno misle – kaže jedan čelnik Kukuriku koalicije.

U SDP-u kažu da im Milanović ne kani udovoljiti pa i ne čudi što IDS sve češće spominje samostalan izlazak na izbore. Predsjednik IDS-a Boris Miletić kaže pak da oni uopće nisu razgovarali o tome na takav način i da su to sve samo špekulacije.

– Da bismo mogli graditi novi dogovor, trebamo poštovati postojeći – rekao je Miletić misleći prije svega na Istarski ipsilon.

>> SDP-ovci traže od Milanovića: Raspustite Sabor nakon ljeta, želimo izbore prije Božića

Komentara 35

BA
barbaizamerike
18:27 17.06.2015.

ANKETA : ko misli da ce Milanovic izgubiti izbore neka mi udari plus

Avatar TvojUjko
TvojUjko
18:25 17.06.2015.

Koja nova Kukuriku koalicija? Pa i bake već žele ići u inozemstvo gledajući ovo..

NJ
njoj
18:28 17.06.2015.

raspad sistema!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije