Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bear Stone Festival KOD SLUNJA

Iako je ime dobio po medvjedima, oni su duboko u šumi i ne pada im na pamet prilaziti gostima

storyeditor/2023-06-29/bear_stone_fest_5_-_lani.jpg
Foto: TOMAŽ SKALE
1/2
05.07.2023.
u 10:39

Sve je izrađeno od prirodnih materijala, pazi se na svaki detalj i čuva se okoliš jer on je najvažniji biser, a to posjetitelji festivala prepoznaju i cijene – oni koji budu imali sreće i ustanu ranije, možda sretnu srnu ili kakvu drugu divlju životinju

Cijeli koncept festivala od početka se vrti oko lokacije. Lokacija je glavni headliner, a onda dolaze svi ostali bendovi i uživanje u glazbi – ovo bi zasigurno mogla biti definicija Bear Stone Festivala, koji se ove godine od 7. do 9. srpnja održava u Primišlju kod Slunja. Ova je lokacija posljednjih nekoliko godina već poznata ljubiteljima psihodelične glazbe, a Bear Stone Festival lani je prvi put okupio oko tisuću zaljubljenika u prirodu i dobru glazbu s obzirom na to da okuplja zaljubljenike u psihodeličnu i stonersku rock-scenu.

VEZANI ČLANCI: 

I već dok prilazite Primišlju, mjestu u okolici Slunja, dok prolazite kroz gotovo netaknutu prirodu, okruženi šumom, spuštajući se vijugavom cestom na obale rijeke Mrežnice, shvatite kako je Bog zamislio raj, jer ga je na ovome mjestu doslovno "složio" da biste mogli uživati u prirodi; njenim zvukovima, boji i mirisu. Čistoći rijeke i prirode koju poklonici festivala ljubomorno čuvaju za nove susrete. Mjesto je udaljeno od naselja, doslovno u netaknutoj prirodi, tako da nitko nikome ne smeta. Lokalni su se medvjedi, po kojem je festival dobio ime, već odavno sklonili duboko u udaljene krajolike šumskog terena i ne pada im na pamet prilaziti vam, a gosti festivala koji dolaze iz svih krajeva Hrvatske i svijeta tijekom festivala mogu boraviti u kampu uz Mrežnicu i uživati u prizoru kada pokoja srna ujutro dođe popiti malo bistre Mrežnice. No samo ako imate sreće da navrati; puno je vjerojatnije da će iz poveće udaljenosti osluškivati događanja na festivalu.

Foto: SANJA MATIĆ

Lanjski, prvi Bear Stone Festival, organizatori su ga nazvali nultim festivalom, trebao je ispitati zahtjeve i interes publike i pokazalo se da zaljubljenika u taj spoj zabave ne manjka.

– Ideja Bear Stone Festivala nastala je kada smo se moja tadašnja djevojka, a sada supruga i ja prije dvije godine odlučili nakon studiranja u Zagrebu preseliti u moj rodni Slunj i pokrenuti vlastiti posao. Oboje smo dugi niz godina redovito posjećivali brojne koncerte i festivale i smatramo se velikim ljubiteljima rock-glazbe u svim njenim oblicima. Malo je toga što može povezati ljude kao što je glazba i oduvijek smo se željeli baviti nečim što ima određenu dozu magije kao što je ima glazba. Nedugo nakon preseljenja razvila se ideja Bear Stone Festivala kao projekta koji nas ispunjava i koji nam istovremeno omogućuje pružanje dodatnog sadržaja lokalnoj zajednici prepunoj potencijala – kazao nam je Marin Lalić, idejni začetnik i jedan od organizatora Bear Stone Festivala. Koncept festivala koji je osmislio pokazao se savršenim jer je riječ o spoju ljubitelja glazbe, umjetnosti i prirode.

– Publici predstavljamo bendove iz žanrova kao što su desert rock, psychedelic rock, fuzz rock te raznolikih eksperimentalnih podžanrova koji će se mijenjati iz godine u godinu. I supruga i ja volimo tu vrstu glazbe, a u Hrvatskoj se te bendove baš i nema gdje čuti, iako smatram da interesa ima dovoljno. Umjetnost je predstavljena psihodeličnim instalacijama i vrhunskim videoprojekcijama koje će dodatno obogatiti festivalski program. U tom smislu imamo doista upečatljive nastupe, a same te psihodelične instalacije posebna su priča i jedinstven doživljaj. Ono što Bear Stone Festival istinski razlikuje od ostalih festivala jedinstvena je lokacija na kojoj se on nalazi. Prirodna ljepota na kojoj imamo privilegiju organiziranja ovakvog festivala nešto je uistinu posebno i upravo iz tog razloga želimo da festivalska lokacija uvijek bude glavni headliner festivala. Dakle, sve se događa u prirodi, sve je međusobno povezano, udaljeno nekoliko minuta hoda; od pozornica do kampa, sve je napravljeno od prirodnih materijala, pazimo na svaki detalj i čuvamo okoliš jer on je najvažniji biser, a to naši posjetitelji festivala prepoznaju i cijene – kaže nam M. Lalić.

VEZANI ČLANCI:

Organizator je već na prvom festivalu ugostio bendove iz regije, njih desetak, primjerice Daliborovo granje, Jastreb, Wizard of Stone Mountain, Arises, Kornet, Babilonska, Lilacube te svjetski poznata glazbena imena iz brojnih podskupina rock-glazbe kao što su Mars Red Sky iz Francuske, Black Rainbows iz Italije, grčki doom metal-bend Acid Mammoth i Mother Valture iz UK-a.

Već ove godine, idućeg vikenda, festival će svojim posjetiteljima pružiti još veći broj pozornica, širi raspon zastupljenih glazbenih podžanrova, ali i najbolje moguće bendove uz istovremeno poticanje lokalne glazbene scene. Prvi će dan festivala u popodnevnim satima goste zabavljati Vinyl DJ, u petak i subotu već u podne počinje uživanje uz Jam Stage, a u 18 sati počinju nastupi renomiranih bendova do ranih jutarnjih sati. Posjetitelji će moći slušati nastupe niza bendova; iz Nottinghama (UK) dolaze Church of the Cosmic Skull, sedmeročlani rock/prog/psych/pop band koji je u slobodno vrijeme ujedno i duhovna organizacija. Iz Velike Britanije dolazi Alunah, bend koji donosi vlastitu doom/blues/psych verziju hard rocka pojačanu eteričnim vokalnim ekspresijama pjevačice Siân Greenaway.

Nastupit će i švedski Deville, koji spaja žanrove poput rocka, metala i stoner rocka, te Malady Lane, cock-bend čija se kreativnost proteže kroz svjetove post-grungea, alternative i indie rock žanrova te sanjarskih tekstova. Njihovu glazbu mnogi uspoređuju s duhom glazbene scene 90-ih u Seattleu. Tu su i bendovi Mr Bison, Cojones, Conan, Orange Goblin, Venom, Seven that Spells, Monster Magnet, Mother's Cake i Babilonska.

– Na ovogodišnjoj ediciji Bear Stone Festivala posjetitelji, dakle, mogu očekivati vrhunski lineup, koji čine bendovi iz šest zemalja čiji se žanrovi protežu od fuzz bluesa i psihodeličnog rocka do doom metala i hard rocka, koji prekrasno utjelovljuje Monster Magnet. Sve festivalske ulaznice uključuju besplatno parkiranje i kamping te maksimalno potičemo sve posjetitelje da, ako mogu, kampiraju na prostoru festivala jer vjerujemo da se tako ostvaruje najbolje festivalsko iskustvo. Iz tog razloga nemamo dnevne ulaznice u prodaji jer čvrsto vjerujemo u zaokruženi koncept festivala koji se ne može iskusiti usputnim prolaskom kroz festival – objasnio je idejni začetnik i jedan od organizatora festivala.

Dodatni element koji je ove godine dio festivala, dodao je Lalić, analogne su psihodelične projekcije koje radi mladi art kolektiv iz Berlina Sector 7G.

Foto: VEDRAN BOŽIČEVIĆ

– Taj tim umjetnika koristi gotovo zaboravljene analogne tehnike i opremu kao što su stari projektori i grafoskopi u pripremi psihodeličnih projekcija koje rade "live", zbog čega su sve projekcije unikatne. Mislim da će to biti iznimno zanimljivo. Sve to, uz ukupno 12 izvođača i nekoliko DJ-a, koji će imati after party. Osim toga, gostima u danima trajanja festivala na toj lokaciji uz Mrežnicu neće ništa nedostajati, s obzirom na to da će imati bogatu ugostiteljsku ponudu te mogućnost ostanka u kampu uz Mrežnicu. No u želji da Bear Stone Festival učinimo pristupačnijim, posjetiteljima koji planiraju putovati javnim prijevozom u suradnji s lokalnim prijevoznikom Autoprometom Slunj otvorili smo izvanrednu autobusnu liniju koja će na relaciji Slunj – Bear Stone Festival – Slunj prometovati nekoliko puta na dan. Dakle, i lokalna zajednica ima koristi od organizacije ovakvih festivala jer su sa svojim proizvodima i uslugama dio ove priče – kazao nam je Marin Lalić. Najavio je i niz dodatnih festivalskih sadržaja koje još planiraju uvesti i tako širiti ponudu festivala; od organiziranja raznih predavanja i radionica tematike bliske interesima posjetitelja, poput radionica psihodelične projekcije ili edukacije na temu miksanja glazbe te svjetlosnih efekata koje bi vodili renomirani stručnjaci koji se bave tim područjem iz cijele regije.

– Dakle, želimo Bear Stone Festival razvijati kao poticatelja aktivnosti u ovom žanru ne samo za ekipu ispred nego i iza pozornice. Colour Haze Warm-Up Party, koji smo organizirali u klubu Močvara u Zagrebu sredinom travnja, oduševio nas je pa ćemo i sljedeće godine malo aktivnije ući u promociju koncerata bendova Bear Stone žanra, koji ne bi bili dostupni tijekom festivalskih datuma, već tijekom ostatka godine. Isto tako želimo potaknuti razvoj scene raznim radionicama specifičnih vještina koje se koriste iza kulisa, kao što su psihodelične projekcije i oblikovanje zvuka. Ne planiramo se zaustaviti samo na festivalu – kaže organizator i ističe da je sretan što je u radu okružen timom ljudi koji ne samo da su najbolji u regiji u onome što rade nego su istovremeno i veliki ljubitelji žanra.

– Lanjska je suradnja bila odlična i osjećam da je cijeli tim postao jedna velika Bear Stone obitelj. To pridonosi jako ugodnoj i opuštenoj atmosferi dok obavljamo svoje festivalske zadatke, a siguran sam da se to prelijeva na izvođače i posjetitelje koji su nam lani dolazili iz čitavog svijeta, a i ove je godine interes velik te dolaze gosti čak i iz Tajlanda i Australije, dakle doslovno se daleko čulo za naš festival. Naime, i posjetitelji i izvođači lani su bili oduševljeni sadržajem i ambijentom i to nam je bio dokaz da radimo pravu stvar i da festival moramo razvijati kroz dva koncepta; sadržaje tijekom dana i one tijekom noći. Atmosfera se tako izmjenjuje od opuštene tijekom dana do improvizacija s Jam pozornice do one noću, kada bendovi preuzimaju obližnju glavnu pozornicu te kasnije sa Space Rock DJ-i kao afterpartyjem. Ovime dobivamo različite dojmove tijekom dana, od kojih svaki na svoj način pridonosi ukupnom festivalskom iskustvu – kazao je M. Lalić. Otkrio je i da na festival pokušava dovesti bendove koji će se uklopiti u taj koncept, a odličan prvi festival bio je velika promocija za dalje pa su već i prije službene objave prijava za nastup na ovogodišnjem festivalu dobili gotovo 400 prijava, od kojih je nešto manje od polovine iz regije.

– To je prekrasno jer nam je velika želja pridonijeti razvoju mladih bendova. Naime, ukupnim konceptom festivala želimo steći povjerenje naših posjetitelja da očekuju da će bendovi koji će nastupiti na Bear Stone Festivalu biti odlični. Iako možda neki nisu čuli za njih niti su ih ikada slušali, ti bendovi zaslužuju da ih se otkrije. Taj aspekt iznenađenja planiramo publici osigurati svake godine. Zato već sada imamo velike planove za sljedeću godinu i siguran sam da će svi posjetitelji biti vrlo zadovoljni. Što se tiče veteranskih bendova koji iza sebe imaju puno nastupa, njima je zanimljivo doći na mjesta na kojima još nisu svirali. Ben, pjevač Orange Goblina, ujedno je i vlasnik booking agencije i radi kao booking agent za svoje bendove. S njim sam dogovorio dolazak benda Mother Vulture, koji nas je oduševio prošle godine, tako da je Ben već bio upoznat s festivalskim konceptom i nije nam trebalo dugo da dogovorimo nastup Orange Goblina za ovu godinu – navodi primjer dobre suradnje Marin Lalić. Na taj način Bear Stone Festival pokraj Slunja, zapravo, postaje u nas, ali i šire specifičan jedinstveni festival koji nudi inovativan koncept u spoju uživanja u prirodi i posebnoj vrsti glazbe koja je na zapadu iznimno popularna.

Naglašava i veliku odgovornost organizacije festivala u prirodi, koja je osnova čitavog doživljaja festivala, a zbog čega zahtijevaju od svih posjetitelja brigu i poštovanje prema prirodi u kojoj se nalaze. Održivo organiziranje festivala, kaže Lalić, uvjet je koji prije svega postavljaju oni kao organizatori, uz inzistiranje da svi zajedno ostave lokaciju u istom, ako ne i u boljem stanju od onog u kojem su je zatekli.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije