Naslovnica Vijesti Hrvatska

I Zaba spustila kamate nakon pada nacionalne referentne stope

Od 1. srpnja u Zabi će kamatne stope biti niže od 0,18 do 0,35 postotnih bodova, a niža će rata dospjeti u kolovozu
02. lipnja 2017. u 06:45 0 komentara 948 prikaza
Zagrebačka banka
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Nakon što je zbog pada nacionalne referentne stope (NRS) kamate spustila Hrvatska poštanska banka, sad je to učinila i Zagrebačka banka, druga od tri koje promjenjivi dio kamatne stope vežu uz NRS.

euri nakon rekordne 2016. Zbog Agrokora banke zaradile tek trećinu lanjske dobiti

Očekuje se da će to ovih dana učiniti i treća banka – OTP. Od 1. srpnja u Zabi će kamatne stope na kredite građanima biti niže od 0,18 do 0,35 postotnih bodova, ovisno o valuti i vrsti kredita, što će biti vidljivo na ratama kredita koje dospijevaju u kolovozu. Za postojeće stambene i ostale kredite kod kojih se kao parametar koristi šestomjesečni NRS1, za kredite u kunama kamatna stopa smanjit će se 0,25 postotnih bodova, dok će se za kredite vezane uz euro kamatna stopa smanjiti 0,35 postotnih bodova.

Idealan trenutak i za refinanciranje postojećih kredita

Kod ostalih kredita, kod kojih koriste šestomjesečni NRS2, kamatna stopa past će 0,18 postotnih bodova, a za kredite vezane uz euro smanjenje će iznositi 0,32 postotna boda. Banka će klijente do 15. lipnja i pojedinačno obavijestiti o umanjenoj visini anuiteta i novom otplatnom planu.

NRS-a je dosad smanjen ukupno devet puta zaredom, a kamate su zbirno pale između 1,41 i 1,53 postotna boda za kune te u rasponu od 2,13 i 2,18 postotnih bodova za eure, ovisno o vrsti kredita. Iz HPB-a su nedavno izvijestili da kod njih pad kamata na kredite vezane uz valutnu klauzulu iznosi 0,55 postotnih bodova, a na kredite u kunama 0,25 postotnih bodova.

Uz obavijest o padu NRS-a iz Hrvatske udruge banaka izvijestili su da i u sljedećim tromjesečjima postoji prostor za dodatni pad kamata jer je NRS ovisan o kretanju kamatnih stopa koje hrvatske banke plaćaju na depozite fizičkih i pravnih osoba, a koje su povijesno najniže i ne ovise izravno o inozemnim referentnim stopama, primjerice euriboru čiji se rast očekuje uskoro, nakon što Europska središnja banka poveća svoju referentnu kamatu. Ovo je idealan trenutak i za refinanciranje postojećih kredita, posebno onih koji su vezani uz euribor, a očekuje se i na koji će način HNB banke potaknuti na ponudu “fiksiranja” promjenjivih kamatnih stopa.  

Maksim Poletaev 'Nepošteni uvjeti' Poletaev: Sberbank neće dati kredit Agrokoru Zagrebačka banka Nacionalna referentna stopa Niže kamate na kredite u Zagrebačkoj banci od 1. srpnja 2017. NIŽE STOPE Kamate na kredite opet padaju i još bi trebale. Manje rate od kolovoza    
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.