Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DIVLJANJE INFLACIJE

I savjetnik predsjednika Milanovića šokiran cijenama: 'Dvije stvari su važne'

Zagreb: Velibor Mačkić obratio se medijima nakon sjednice Ekonomskog savjeta
Josip Regovic/PIXSELL
01.09.2023.
u 09:36

Inflacija je perzistentna, jednom kada ona probije razinu, koju smo mi bilježili prošle godine nerealno je očekivati da vam se ona ponovno spusti na one razine kojima smo mi navukli da se kreće - oko 3 posto, kaže Velibor Mačkić

I savjetnik predsjednika za ekonomiju, Velibor Mačkić, šokiran je cijenama u Hrvatskoj. Otkrio je to sinoć u RTL Direktu. 

- Budući da sam zaposlenik javnog sektora - šokirao sam se cijenama. To se jednako odnosi na sve radnike u privatnom sektoru. Cijene su visoke, ali moramo se upitati sljedeće: to je tzv. željezni trokut Zimmer frei ekonomije gdje imate rentijere, lokalnu samoupravu i poduzetnike u drugom redu. Ako je naš turizam mahom oslonjen na Zimmer frei, a ne na all inclusive, zar možda taj user experience naših gostiju neće natjerati da odu negdje u all inclusive, u neku drugu zemlju - rekao je Mačkić. Mojmira Pastorčić ga je pitala kako tumači to da je Hrvatska po rastu inflacije druga najgora u Europi. 

VEZANI ČLANCI: 

- Dvije su stvari tu važne, inflacija je perzistentna, jednom kada ona probije razinu, koju smo mi bilježili prošle godine nerealno je očekivati da vam se ona ponovno spusti na one razine kojima smo mi navukli da se kreće - oko 3 posto. To je problem posljednje milje. Druga stvar, ovo je možemo se nadati samo na jedan šiljak koji se dogodio i da će se lagano smanjivati. Prerano je - rekao je. Kaže kako su velike marže problem hrvatske ekonomije. 

- Je li hrvatska ekonomija skupa kao mjesto za živjeti i poslovati? Je. Ali to nije situacija od jučer. Naprosto, naša ekonomija nije diverzificirana, nije konkurentna i to su posljedice - zaključuje savjetnik predsjednika Milanovića. 

VIDEO Usporedio je cijene u Barceloni i na Balkanu: 'Mi smo vam glup narod'

Ključne riječi

Komentara 13

BJ
bjmaro
10:42 01.09.2023.

Predobro se živi , Jedino sto nam je ostalo iz one države je kmečanje i kriva je država .

HU
huhuhu
11:11 01.09.2023.

Jel lijepo u EU? Trenutno imamo namjernu kreiranu inflaciju , jer se tijekom covid krize, novokreirani i stvoreni novac iz ničega, djelio šakom i kapom svim potrebnim i nepotrebnim , zatim dalje , jer se sada namjerno kreira svjetski rat i financira dotični, zatim dalje jer se sada daje novac za razvoj zelenih tehnologija odabranima, a istovremeno se blokira i ne financira razvoj fosilnih goriva , jer je eto tobože loše za planetu. Inflacija je potrebna jer paraziti ne žele otpisati dugove već nam se žele krvi napiti i uzeti nam resurse (energiju i zemlju). To što su godinama posuđivali državama uz negativnu kamatu ispada da je bio dobar poslovan plan, jer eto imamo kontroliranu vladu i ništa nam ne mogu. Inflacija je prvenstveno definirana količinom novca u opticaju . Kamate tu nisu bitne, kamate služe samo da zamaskiraju pravu stvar i da odvuku pažnju. Tri su faktora koji kreiraju novac iz ničega: a) centralne banke - kreiranjem rezervi iz ničega (10%) b) privatne komercijalne banke - kreiranjem novog kredita iz ničega (komercijalne banke moraju imati blagoslav centralne banke u obliku poštivanje regulacije) (40%) c) države - deficitom proračuna iz ničega (što veći deficit i slabija robna razmjena - slabija valuta) (50%) Kreiranje novca samo po sebi nije loše, čak je i poželjno, ako se novac plasira u razvijanje proizvodnje. Kreiranje novca je nepoželjno i loše po inflaciju, ako se koristi za financiranje potrošnje.

SG
Saul Goodman
10:32 01.09.2023.

Hrvat obuče dres nogometne reprezentacije pa izda apartman ili stan bez računa, posluži goste u kafiću ili restoraranu po cijenama.iz Monte Carla, nađe vezu za lijwčnika , posao, djetetove ocjene, tehnički pregled itd. Jedna smo od najlicemjernijih nacija na svijetutu sa izraženim kleptomanskim sklonostima koje su već na nivou za hospitalizaciju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije