Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJKO MARUŠIĆ

I otvarati limenku za volanom je opasno, ali se ne kažnjava

Željko Marušić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
21.07.2019.
u 19:50

Prometni stručnjak Željko Marušić odgovara na tri pitanja...

Slažete li se da se povećaju kazne za korištenje mobitela u vožnji i koliko je to opasno?

Korištenje mobitela u vožnji postaje opasnije od pijanstva te su više kazne dobrodošle, ali nisu dovoljne. Taj bi prekršaj trebalo stupnjevati jer je manji problem u razgovaranju tijekom vožnje, a znatno veći u pozivanju (otključavanje ekrana, ulazak u meni, izbor osobe, poziv...) te je nekoliko sekundi vozač isključen iz praćenja prometa. Slično je i s čitanjem i odgovaranjem na poruke i mailove te odgovaranjem na njih. Vozač u tim trenucima potpuno gubi nadzor nad vozilom, može naletjeti na pješaka, drugo vozilo... Za takvo bi korištenje mobitela kazna trebala biti 3000 kuna i oduzimanje vozačke dozvole na tri mjeseca.

Dovode li veće kazne do boljeg pridržavanja propisa?

Da, ali važnija je od toga izvjesnost kažnjavanja. Veći pozitivni učinak na sigurnost u vidu prevencije ima kazna od 500 kuna koja se naplati nego od 1000-2000 kuna koja se neće naplatiti! Mnogi voze obijesno znajući da je rizik da budu procesuirani i kažnjeni zanemariv. Zbog toga bi sva raskrižja i opasna mjesta trebalo premrežiti radarskim kamerama, čije su snimke i izmjere dokaz na sudu.

Bi li trebalo zabraniti i pušenje u vožnji, pijenje napitaka, lizanje sladoleda...?

Postoji barem deset opasnih radnji koje vozačima bitno odvlače pozornost od prometnice, a ne sankcioniraju se: otvaranja limenki pića, konzumiranje hrane, paljenje cigareta, namještanje retrovizora, sve radnje preko touch-screena, namještanje udaljenosti, visine i nagiba sjedala... Sve to može izazvati nesreću! Nažalost, čini se da je napravljen svojevrstan “kompromisni dogovor” autoindustrije i zakonodavstva jer se tim radnjama ostvaruju golemi profiti. Čokolada ili limenka pića u trgovini stoje euro, a pola od toga su marže. Na benzinskoj crpki cijena je dvostruka, dakle marža je 300 posto. Vozača u vožnji bitno ometa korištenje navigacije, hands-free telefoniranje..., ali to se zbog interesa “krupnog kapitala”, nažalost, tolerira te kompenzira sustavima upozorenja napuštanja trake, autonomnog kočenja...

Komentara 14

ZA
zagorecvz
09:03 22.07.2019.

Kihnuti za volanom je opasno. I kaj sad?

Avatar Hadezeov domoljub
Hadezeov domoljub
21:04 21.07.2019.

Evo opet "stručnjaka"!

FE
fefellerunt
20:04 21.07.2019.

Ovaj stručnjak, doktor prometnih znanosti , često provali nekakvu nebulozu, pa tako i ovdje nabaci neku sitnicu, iako se uglavnom slažem sa njime. svaka radnja s kojom se gubi koncentracija tijekom vožnje je opasna situacija. Samo ne znam kako bio bi se izvelo kažnjavanje kad čovjek otvara limenku? Pa na sudovima sposobni Hrvati neće odgovarati i za situacije kada izazove nesreću pijan ili dok je razgovarao na mobitel, a kamoli da im se dokaže da je otvarao limenku , čak se na sudovima i za prekršaje snimljene kamerom mogu smanjiti kazne ,ako je dovoljno sposoban. Kazne su namijenjene prvestveno poštenim ljudima , a takvi su zanemariva manjina u ovoj državi zato kažnjavanje upotrebe mobitela se odnosi samo na oe koji voze vozila jeftinija od 20 000 € , a i tada su moguće olakšice. zar nije apsurdno , krja svih ovrha, da država ne može pokrenuti ovrhu jer je netko prošao kroz crveno, ali može ako je zaboravio uplatiti računod 80kn ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije