Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Politolog dr. Berto Šalaj:

I nestranački premijer ima legitimitet samo što taj legitimitet nije neposredan nego posredan

Tihomir Orešković
Foto: Igor Kralj/ PIXSELL
1/7
23.12.2015.
u 23:24

Ako nisu imali jasne dokaze da se radilo o pritiscima na njihove zastupnike bilo bi korektnije da su jasno rekli da im je HDZ prihvatljiviji, smatra politolog Tihomir Cipek

Prvi put u Hrvatskoj premijer bi mogao postati nestranačka osoba. Koliko je to dobro ili loše za demokraciju? Zašto Most inzistira na korištenju termina suradnja, a ne koalicija, te je li Most u javnosti napadan zbog odricanja od principa više nego ikad HDZ i SDP i zašto i je li to zasluženo? O tome smo razgovarali s trojicom politologa?

Nisu dosljedni

– Za razliku od nekih analitačara i Zorana Milanovića ne vidim veliki problem u tome što bi premijer trebao postati nestranačka osoba. Bilo bi bolje da ima izborni legitimitet, ali tog čovjeka će podržavati najmanje 76 ljudi u parlamentu. Iako on nema neposredan, ima posredan legitimitet, temeljem kojeg će upravljati vladom. Milanović koji to sad kritizira u nekom trenutku je i sam bio spreman prihvatiti nestranačkog mandatara – kaže politolog prof. dr. Berto Šalaj. I njegov kolega politolog, prof. dr. Tihomir Cipek slaže se da bi bilo bolje da mandatar ima demokratski legimitet, ali i dodaje da mandatar ima povjerenje Mosta i HDZ-a, što je legitimno. – Vjerodostojnost vlade će ovisiti o programu koji će imati. Problem je što se sada ne zna najvažnija stvar – sadržaj reformi – kaže Cipek.

Na pitanje jesu li Most i Božo Petrov prokockali u pregovorima moralni kapital odgovara:

– Nisu postupili dosljedno. Ako nisu imali jasne dokaze da se radilo o pokušaju podmićivanja ili pritiska na njihove zastupnike bilo bi bolje i korektnije da su jasno rekli da im je HDZ prihvatljiv zbog toga i toga, da im je bliži ili da smatraju da će biti slabija strana u koaliciji s Hrvatskom raste – kaže Cipek.

Šalaj je oštriji od Cipeka te ističe:

– Petrov se pozivao na moral, ovjerio je izjavu da neće ni s kim koalirati i što je drugo mogao očekivati nego da će mediji i javnost propitivati njegov moral.

Napadi na Most su očekivani jer su veliki dio svoje priče gradili na pozivanju na moralna načela.

I politolog dr. Goran Čular smatra: – Onome tko se poziva na principe sudi se strože nego onima koji se na principe ne pozivaju. Most je u izbore ušao s jakom moralističkom pričom i kriteriji koje je unio u javni prostor daju za pravo javnosti da ga strože sudi.

Šansa i ovoj vladi

Na pitanje zašto Most inzistira na korištenju termina suradnja, a ne koalicija Čular uzvraća: – Ovo nije za Most koalicija nego suradnja možda zato da opravdaju potpis kod javnog bilježnika da neće koalirati ni s kim. Koalicija nije samo kad imate ideološki srodne stranke, danas većina koalicija u Europi ne pripada istim ideološkim obiteljima. Šalaj zaključuje da smo 25 godina davali šansu drugim vladama, pa je u redu da damo šansu i ovoj vladi i brzo ćemo vidjeti hoće li biti učinkovita.

>>Zbog sela i obitelji Petrov nije mogao s 'partijom'

>>S HDZ-ovom koalicijom potpisat ćemo ugovor, a ministri u Vladi imenovat će se konsenzusom

Komentara 270

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
23:44 23.12.2015.

Još jednom potvrda kako je dijaspora Hrvatskoj suho zlato. Nažalost, komunjarama i udbašima dijaspora je genetski neprijatelji i sada će se truditi svim silama zabadati noževe u leđa ovom čovjeku. Treba izdržati!

NE
neznamja
23:44 23.12.2015.

Boze za Bozic si zelim objektivne Hrvatske medije.

ST
stefj
23:41 23.12.2015.

To da nema legitimitet je partijska izmišljotina. U Hrvatskoj se biraju zastupnici, a zastupnici biraju premijera, I gotovo. Nema direktnog izbora, pa da građani biraju premijera imenom i prezimenom... Kod nas je jedina institucija koja se direktno bira predsjednik države. Zato Kolinda osobno ima puni legitimitet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije