Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokrenuo xAI

I Musk ima tvrtku za umjetnu inteligenciju: Želi stvoriti alternativu ChatGPT-ju

Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
1/3
14.07.2023.
u 08:03

"Objavljujem osnivanje @xAI-a kako bismo razumjeli stvarnost", objavio je Musk na Twitteru.

Elon Musk pokrenuo je svoju dugo najavljivanu tvrtku za razvoj umjetne inteligencije xAI, predstavivši tim inženjera s kojima želi stvoriti alternativu ChatGPT-ju. Startup će voditi Musk, glavni izvršni direktor Tesle i vlasnik Twittera, koji je nekoliko puta rekao da bi razvoj umjetne inteligencije trebalo privremeno zaustaviti i regulirati.

- Objavljujem osnivanje @xAI-a kako bismo razumjeli stvarnost - objavio je Musk na Twitteru. U timu startupa su Igor Babuškin, bivši inženjer DeepMinda, Tony Wu, koji je radio za Google, Christian Szegedy, istraživač Googlea i Greg Yang, koji je radio za Microsoft. Musk je jedini direktor, a Jared Birchall, upravni direktor njegova obiteljskog ureda, tajnik.

VEZANI ČLANCI:

Milijarder je u travnju rekao da će osnovati TruthGPT, odnosno AI koji će maksimalno težiti istini ne bi li konkurirao Googleovu Bardu i Microsoftovu Bingu. Generativni AI dospio je u središte pozornosti nakon što je OpenAI u studenom prošle godine pokrenuo popularni chatbot ChatGPT, prije Barda i Binga. Cilj tvrtke je shvatiti stvarnu prirodu univerzuma, kaže Musk. Muskova nova tvrtka odvojena je od X Corpa, ali će blisko surađivati s Twitterom, Teslom i drugim tvrtkama.

Musk smatra da je Kina zainteresirana za kooperativni međunarodni okvir za umjetnu inteligenciju, iz razgovora koje je vodio kada je posjetio Kinu prije nekoliko tjedana. Musk je to izjavio na događaju ​Twitter Space s dvojicom američkih kongresmena, demokratom Room Khannom i republikancem Mikeom Gallagherom. "Kina je definitivno zainteresirana za rad u kooperativnom međunarodnom okviru za regulaciju umjetne inteligencije", rekao je Musk. Dodao je da se zalagao za propise i nadzor nad umjetnom inteligencijom, pa i na svojim sastancima u Kini.

Prije nekoliko tjedana Musk je otputovao u Kinu, gdje – u Šangaju – njegova tvrtka za električne automobile Tesla ima tvornicu, i sastao se s kineskim ministrima vanjskih poslova, trgovine i industrije u Pekingu. Susreo se i s potpredsjednikom kineske vlade Ding Xuexiangom. Nakon sastanka s dužnosnicima tijekom svog putovanja u Kinu Musk je prošli mjesec rekao da će kineska vlada nastojati inicirati regulacije umjetne inteligencije u Kini.

Nekoliko vlada razmatra kako ublažiti opasnosti od tehnologije u nastajanju, koja je doživjela procvat ulaganja i popularnosti među potrošačima posljednjih mjeseci, nakon što je OpenAI pokrenuo ChatGPT. Regulatori diljem svijeta pokušavaju sastaviti pravila koja reguliraju korištenje generativne umjetne inteligencije, koja može stvarati tekst i slike, a čiji se utjecaj uspoređuje s utjecajem interneta. 

VIDEO Kontroverzni milijarder Musk najavio novu umjetnu inteligenciju: "TruthGPT tragat će za istinom"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije