Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

I HDZ podržao referendum za EU u siječnju, laburisti i HDSSB protiv

Bitno je da odaziv bude reprezentativan i da daju podršku nečemu što je hrvatski milenijski cilj – zaključio je Milanović.
22. prosinca 2011. u 20:25 46 komentara 5 prikaza
sabor, zoran milanović (1)
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

Za vrijeme sjednice Sabora sastali su se Klubovi zastupnika zajedno s budućim premijerom Zoranom Milanovićem kako bi raspravili nesuglasice oko tri predložena zakona koja se tiču Europske unije i referenduma. Kukuriku koalicija, HDZ i manjine dogovorili su se da će zajednički predložiti dokumente za referendum i sve ono što treba promijeniti kako bi se referendum održao 22. siječnja. S druge strane ostali su Hrvatski laburisti i HDSSB koji imaju nešto drugačiji stav, odnosno koji misle da bi se referendum trebao odgoditi za sredinu veljače.

- Dogovorili smo se također da početak redovne sjednice Sabora 15. ili 16. siječnja tematski posvetimo hrvatskom članstvu u EU. To je dobra ideja, jer će se dogoditi neposredno prije referenduma. Ovo ocjenjujem jednim vrlo kvalitetnim dogovorom – rekao je Zoran Milanović. Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je kako joj je drago da je prihvaćen njen prijedlog da se izmijene tri dokumenta.

- Zašto? Zato što je projekt ulaska u EU projekt koji je do potpisivanja ugovora vodio HDZ, odnosno Vlada, to je naš projekt i mi ćemo sve projekte koji su na tom tragu podupirati. Važno je hvatati doslovce svaki dan kako ne bismo izgubili rokove za ratifikaciju i kako bismo doista 1. srpnja 2013. postali članica EU – ustvrdila je Jadranka Kosor te dodala kako će ovaj prijedlog supotpisati i sutra o njemu raspravljati. Milanović je kazao kako je sve što je dosad učinjeno na informiranju oko EU trebalo uvjeriti i euroskeptike da se odazovu na referendum.

- I referendumsko pitanje je vrlo jednostavno i ogoljeno "Jeste li za članstvo Hrvatske u EU?" Za-Protiv. Bitno je da odaziv bude reprezentativan i da daju podršku nečemu što je hrvatski milenijski cilj – zaključio je Milanović.

Umirovljenici
RASTU SAMO 17 KUNA
Usporio rast plaća: Prvo usklađivanje mirovina bit će skromno
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • -obrisani-:

    Statistika je laz manipuliraju vas

  • Deleted user:

    moglo bi se i referendum troskove izbjeci jer bez obriza kako se glasa ne mijenja se cinjenica de se hrvatska nalazi na putu u eu clanstvo... mislim da to mnogi ne znaju...

  • ezelic:

    Dakako PROTIV..............Uniju zagovaraju pohlepni političari,zbog još većih privilegija.