Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priče poduzetnika

I godinu dana nakon ulaska u EU Hrvatska ne poštuje zakone

eu granica
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/2
17.06.2014.
u 11:50

Zbog nepotrebnih davanja, poduzetnici carine robu u susjednim zemljama, zbog čega trpi domaći proračun.

Carinska uprava zabrinuta je zbog naglog pada prihoda od carina u proračun, čemu i svjedoče njihovi pozivi prema poduzetnicima s pitanjem zašto su odustali od carinjenja robe u Hrvatskoj, odnosno zašto to obavljaju u drugim zemljama EU.

Kako nam potvrđuju neki od poduzetnika, nakon godine dana od ulaska u EU, Ministarstvo financija i Carinska uprava ne provode zakone i uredbe EU. Poduzetnici ne mogu podnositi nepotrebne troškove i opterećenja koja im protuzakonito nameće Carina, a kojih u drugim zemljama EU nema. Poduzetnici na taj način uštede, a državni proračun gubi.

Jedno od nepotrebnih carinskih davanja je PDV koji se još uvijek mora plaćati prilikom uvoza repromaterijala koji se ugrađuje u finalne proizvode za izvoz. I to zato što Ministarstvo financija još uvijek nije donijelo Uredbu o provedbi članka 76. Stavak 8. Zakona o PDV-u, iako je jasno bilo napomenuto da će Uredba biti donesena u roku četiri mjeseca nakon ulaska u EU.

Zbog toga prilikom uvoza repromaterijala iz zemalja izvan EU, a koji se ugrađuju za izvoz u EU, poduzetnik, ako će cariniti robu u Hrvatskoj mora platiti PDV. Iako država vraća taj PDV za oko dva mjeseca, u tom im je razdoblju smanjena i ugrožena likvidnost. Carinjenjem u drugim članicama EU naši poduzetnici neće platiti PDV na repromaterijal. Drugi problem je što hrvatska carina ne želi prihvatiti carinsku deklaraciju prilikom uvoza hrane iz trećih zemalja, ako nema upisane šifre C657- sanitarni certifikat. Carinski sustav TARIC za većinu prehrambenih proizvoda ne traži tu šifru.

Takvim postupanjem carina RH krši Zakon o provedbi carinskih propisa EU. No, domaća carina i dalje to traži. Uvoznik za svaku pošiljku mora platiti Ministarstvu zdravlja 220 kn + putne troškove, a četiri puta godišnje se zbog tražene analize taj trošak penje za još približno 4.000 kn. Zato upravo ti uvoznici odustaju od carinjenja robe u zemlji i čine to primjerice u Sloveniji ili Mađarskoj, koje naravno, što je i praksa u EU to ne traže.

Nadalje, jedan nam poduzetnik prepričava kako su Carinarnici Zagreb podnijeli zahtjev u okviru kućnog carinjenja za puštanje robe u slobodan promet uz oslobađanje plaćanja PDV-a, s obzirom na to da je roba namijenjena drugoj zemlji članici. Carinski ured u Varaždinu koji je nadležan za kontrolu postupka odbio je izdati pozitivnu suglasnost! Konkretno, proizvod koji su oni vozili i htjeli cariniti temeljem tzv. Postupka 42, ima carinu od 17,3%, a kako su ovdje odbijeni taj proizvod carine u Austriji, koja umjesto Hrvatske, samo od tog poduzetnika godišnje može ubrati oko pola milijuna eura.

Zbog takvih propusta nije niti čudno da padaju prihodi od carina i PDV-a. Prema podacima prihodi od carina u svibnju su bili manji u odnosu na lanjski svibanj za gotovo 80%, a sva carinska davanja 47,63%. U carini objašnjavaju da je razlog smanjenja prihoda od carina činjenica što smo prije ulaska u EU najveći uvoz imali upravo iz tih zemalja, kada se je ta roba trebala cariniti, a ukupni prihodi iz nadležnosti Carinske uprave pali su, kažu, jer su pali i prihodi temeljem naplaćenog PDV-a pri uvozu. Iako su te činjenice glavni razlog pada, ipak, upravo i krivo tumačenje zakona vezane uz carinsku deklaraciju, kućno carinjenje i kašnjenje u donošenju Uredbe oko plaćanja PDV-a te prihode nepotrebno smanjuju, a privrednicima nepotrebno nameću dodatne troškove.    

Komentara 8

LI
Livijo
12:24 17.06.2014.

Ne samo da nepostujemo preuzete zakone nego nepostujemo ni svoje. Uvjek me ljutilo kad vozim preko Austrije, te zatvoren jedan pa drugi tunel, te pomislim kako nas Austrijanci "rasturaju" u sezoni, Slovenci isto tako Pivka, raskopana, Ilirska Bistrica, raskopana kad dosao ja do Rijeke pa hdjedoh na Krk a ono nasi ulaze u punu sezonu sa razvalitim krizanjem za otok Krk, karavane turista lutaju okolo naokolo trazeci put za Krk, "Obilazak" naravno ispisana crnim slovima na tamno ciglastoj ploci, nepomazu ni navi ni karta ni logika ni sva vozacka umjeca protiv logike nasih vrlih cestara.

DU
Deleted user
12:58 17.06.2014.

SDP=Katastrofa

KO
Kora
11:58 17.06.2014.

Teška materija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije